Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Ellen, dellen, du....

Ja, så var det dags för en caféträff på Ellens bageri uppe på Hornsgatan igen. Vi blev 10-12 personer i kväll. Det var som vanligt mycket trevligt och samtalen varierade från utskrift av förstoringar till rivningarna i Klarakvarteren. Den vänliga personalen hade som vanligt bokat ett bord åt oss och sedan högg vi in på alla läckerheter som erbjöds oss. Här kommer ett litet potpurri av bilder från kvällens träff.

 

 

På återseende

/Torbjörn

 Postat 2010-03-31 23:50 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Att blogga miljövänligt och befarade översvämningar kring Mälarens stränder

Kan man blogga på mer än ett sätt? Miljövänligt och icke miljövänligt? Nja, kanske inte. Vad jag menar är att man kan tänka sig för lite grand när man åker bil, buss eller tåg någonstans för att fotografera. På en utflykt kan man ju ta bilder som passar in i flera sammanhang. Jag har nu i två bloggar berättat lite om en utflykt jag gjorde till Västerås för några dagar sedan. Här kommer den tredje bloggen med bilder från samma utflykt. Kanske kan jag klämma fram ytterligare en blogg från samma resa. Klart miljövänligt tänk alltså.

I hamnområdet i Västerås bygger man ett flertal flerfamiljshus. Trendmässigt ligger de alldeles nära vattnet. Alla hus har inglasade balkonger som vetter mot vattnet. Det ser väldigt trevligt ut även om jag kan tänka mig att det kan bli väldigt varmt på sommaren när solen gassar. Naturligtvis har man tänkt på det så det finns säkert arrangemang för skuggning av balkongerna.

Ett kanske allvarligare problem är läget alldeles intill vattnet och den framtida vattennivån i Mälaren. Den lär med största sannolikhet stiga.  Karin Larsson, vid Institutionen för geovetenskaper, Uppsala universitet, har i ett examensarbete från 2005, "Mälarens vattennivå i ett framtida klimat" avhandlat det här ämnet.  Om den framtida vattennivån skriver hon bl a. "Studier som bedrivs på klimatforskningsavdelningen Rossby Centre på SMHI pekar på att det framtida inflödet till Mälaren kan komma att bli högre än vad det är idag, något som skulle innebära ännu högre vattennivåer i Mälaren."

Vad konsekvenserna av eventuella framtida översvämningar kan bli skriver hon "En omfattande översvämning av Mälarens stränder går bland annat ut över infrastruktur och bostäder."  Enligt författaren är det stora problemet att avrinningen från Mälaren i dag är för liten för att kunna förhindra kommande översvämningar. "Problemet idag är att avbördningen genom sjöns utskov är för liten för att förhindra att översvämning uppstår. Att försöka skydda Stockholm mot vattnet med hjälp av skyddsmurar och invallning skulle bli alltför kostsamt. Ett bättre alternativ är istället att öka avtappningskapaciteten genom slussarna. För att säkert kunna hålla Mälarens vattennivå inom acceptabla gränser måste sjöns utlopp byggas ut. I alla scenarier som har undersökts i det här arbetet kan vattennivån hållas under den högsta föreskrivna nivån om avbördningen utökas till 1 370 m3/s. Det krävs alltså nästan en fördubbling av dagens avbördningskapacitet på 710 m3/s."

Jag undrar om de som köpt sina bostäder vid hamnområdet i Västerås har blivit informerade om detta av byggherren. Man kan bara hoppas att marginalerna är väl tilltagna för att förhindra framtida översvämningar.

Några bilder från hamnområdet i Västerås:

 

S/S Bore ligger här

 

Vy in mot staden med en vacker pollare i förgrunden

 

Vy ut mot Mälaren

 

Likt ett Manhattan i miniatyr växer här ett nytt bostadsområde upp

 

Utsikten ut mot Mälaren

 

Isbrytaren Bore ligger förtöjd här

 

Den röda bron som leder ut till det nya bostadsområdet

 

Det här huset ligger alldeles intill ett industriområde

 

Lägenheterna har stora inglasade balkonger

 

ASEA som blev ABB och som betytt så mycket för Västerås

 

På återseende

/Torbjörn

 

 

 

 

 

 

 

 Postat 2010-03-29 23:10 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Skaters and bikers

Till skillnad mot svenskan är det väldigt enkelt att bilda nya substantiv och verb i engelskan. Vad skulle rubriken ha hetat på svenska? Skateboardåkare är ju halvsvenskt bara men jag vet inte om det finns något svenskt ord för "skateboard". Skridskobräda? Nej, det har jag aldrig hört talas om. "Bikers" är lättare för där har vi ju cyklister på svenska. Skateboardåkare och cyklister kanske? Nej, visst låter det lite töntigt? Det låter som en broschyr från NTF eller Vägverket.

Norrmännen försöker ju översätta de mesta av de utländska orden till norska. Deras översättning av "broadcasting" till "kringkasting" tycker jag är helt suverän. Liksom den svenska översättningen av den tyska schlagern "Bei mir bist du schön" till "Bär ned mig till sjön"! En avvikelse från ämnet? Javisst men jag kunde inte låta bli.

Jag tycker att man så långt det bara går ska använda svenska ord. "Varför använda en massa utländska ord när det finns adekvat, inhemsk vokabulär", lär ju Gunnar Sträng ha sagt en gång i tiden. I denna sena timme kan jag inte komma på någon adekvatare benämning på rubriken så det får bli "Skaters and bikers". Fast "Bikers and skaters" går ju också bra förstås. I alla fall kommer här några "skaters and bikers" - och cyklister - från min promenad i Västerås häromdagen.

 

Jag glömde att ställa om till brett fokusområde så på de flesta av bilderna är huvudmotivet oskarpt. Det förstärker i och för sig rörelsen i bilden

 

Avslutar med ett gäng karlar som med portföljer och unikaboxar cyklar till sina jobb på Metallverken och ASEA. Det här är absolut inga "bikers".

 

På återseende

/Torbjörn

 

 Postat 2010-03-28 23:36 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Auschwitz och Birkenau

Hade en ledig eftermiddag i går och åkte till Västerås för att titta på utställningen om Auschwitz/Birkenau på CuLTUREN. CuLTUREN ligger i Kopparlunden, som är ett gammalt industriområde med välbevarade tegelbyggnader. Nu hade jag inte tid att utforska de gamla industribyggnaderna utan det får bli en annan gång. Eftersom jag själv besökte Auschwitz/Birkenau för två år sedan såg jag fram emot utställningen.

Tyvärr måste jag säga att jag blev besviken. Framförallt för det fåtal bilder som utställningen bestod av. Vad kan det ha varit,  9-10 bilder. Bilderna var väl inte dåliga men jag tycker att mina egna kanske håller samma klass. Det fina i utställningen var den grupp av utsträckta händer i glas som fanns på ett svart stenblock. Händerna ska förmodligen illustrera de skräckslagna människorna som instängda i gaskamrarna sträcker ut sina händer i förtvivlan inför den analkande döden. De stackars människorna lurades att tro att de skulle bli duschade. Ingen urskiljning gjordes. Varken kvinnor eller barn skonades. Så grymma och så kallt beräknande var nazisterna. Det är en mycket stark upplevelse att besöka fånglägret Auschwitz/Birkenau.

 

Oh, Herre hjälp oss i vår förtvivlan

 

På återseende

/Torbjörn

 

 

 

 

 

 Postat 2010-03-27 14:30 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Har ni tagit fram cykeln än?

Jag har inte cyklat på hela vintern. Cykeln har stått i garaget i väntan på mer värme och torra vägar. Det är dock en hel del människor som cyklar året runt. Några skiftar t o m om till dubbade vinterdäck. Jag lånade en cykel med sådana däck av en kompis på jobbet förra vintern. Det gick vansinnigt tungt. När man slutade trampa stannade cykeln nästan omedelbart. Fast det ger kanske bra träning. Ser som sagt fram emot lite varmare väder och torra vägar. Då blir det en tur på småvägarna runt Knivsta.

 

En cykel jag såg på en av Uppsalas gator. Redo för en tur

 

På återseende

/Torbjörn

 Postat 2010-03-22 23:56 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa 

Tidigare blogginlägg