Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Visst blir det skarpt!

Gillar man superskarpa bilder ska man fotografera digitalt. Du kan få skarpa bilder med film också om du är noggrann genom hela den analoga processen. Men med digitalkameran är det mycket enklare. En kamera med extremt många pixlar ställer dock större krav på dig som fotograf för att du ska få bilder med hög skärpa. De är känsligare för skakningar. Därför är det bra om kameran, eller objektivet, har inbyggd stabilisering. Min Sony A7R3 har inbyggd stabilisering. Det objektiv jag använde här, Sony 4/70-200mm, har också inbyggd stabilisering. Jag tror att de båda systemen samverkar på något sätt men vet inte exakt hur det fungerar.

Jag är i Göranssons Arena i Sandviken och tittar på bandy mellan SAIK och Sirius. Tar lite bilder på spelarna och publiken. Kör med ISO 2 000 för att få exponeringstider runt 1/500. Flickan står lutad mot ett räcke alldeles intill där vi sitter. Försöker sätta skärpan på hennes högra öga. Brännvidd här 78 mm, 1/320 sek och bländare 5.6.

Min kamera har en sensor på 42 megapixel så bilderna tål att delförstoras en hel del med bibehållen skärpa. Ingen av bilderna är brusreducerade. Visst är allt det här trevligt att ha och förutsättningar finns för att få bilder med hög teknisk kvalitet. Sedan om bilderna blir bra utifrån andra kriterier är förstås en helt annan historia. Men bra grejer gör det absolut roligare att fotografera. Jag tror att man i längden tröttnar om man inte är nöjd med sina fotogrejer. Att ständigt komma hem med tekniskt dåliga bilder kan bero på utrustningen, men behöver naturligtvis inte vara det. Brister i handhavandet bär nog skulden i de allra flesta fall och en genomläsning av manualen är alltid nyttig. Jag kollar i den lite då och då samt alla tips som läggs ut på YouTube. Sedan måste man förstås öva, d v s fotografera. Dagsformen varierar, men inte så mycket om du är en flitig fotograf. Själv har jag inte varit så flitig i vinter. Väntar in ljuset.

Ikväll väntar bilddiskussion på fotoklubben. Jag tar med mig en analog och en digital bild.

På återseende

TorbjörnPostat 2020-01-14 16:51 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gesällen/Vit snö och mörka vatten igen

Man måste passa på när det kommer några flingor snö. I mörkret som nu råder lyser snön upp landskapet och ger kontraster i det annars jämngråa. Som jag skrivit tidigare är jag förtjust i vit snö som kontrasterar mot mörka vatten. Det är ju klassiska motiv för svartvit fotografering. Den här gången med svartvit film, men det går naturligtvis lika bra med digitalkamera.

Man exponerar efter snön och för att få den vit i stället för grå har rådet alltid varit att överexponera några steg. Här har jag enbart överexponerat ett halvt steg. Balansen mellan det vita och svarta fixar man sedan i LR och/eller Photoshop. Fördelen med film är att man har större marginal mot utbrända högdagrar jämfört med digitalt.

Motiven är från inre hamnen i Gävle. Promenerar ofta här ute. Havet drar och lockar även på vintern. Det är därifrån vi alla kommer.

På återseende

TorbjörnPostat 2020-01-07 13:24 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gesällen/Dimma

Ingen riktig vinter i sikte och vi är en bit in i januari. En tid före jul kom dock lite snö som gjorde det lättare att fotografera. Sedan kom dimman och svepte in landskapet i ett mjölkvitt töcken. Ett töcken som kan vara väldigt bildmässigt. Bakgrunden suddas ut och motiv i förgrunden träder fram.

Här några exempel från en promenad ned till centrum med svartvit film i kameran.

Har lagt på ytterst lite kontrast för att inte förstöra dimeffekten. För närvarande är det helt snöfritt där jag bor och det känns väldigt onaturligt. Häromdagen var det tio grader varmt – i januari! Känns som det vore april. I dag visar termometern minus tre. Mer normalt. Hoppas snön är på väg. Kanonen utanför Gävlekusten har inte varit laddad tidigare i vinter.

I dag är det inte många bloggare som lägger ut analoga bilder i sina inlägg. Flera som gjorde det tidigare har försvunnit från FS. I dag är det digitala bilder, och färg, som är förhärskande. Jag fotar också digitalt men vill ändå slå ett slag för det ursprungliga sättet att fotografera – det analoga. Det är lite omständligare, men inte svårt. Tar lite längre tid. Men vad gör det, varför ska allt gå så fort? Skapandet är en process som behöver tid. Framhastade bilder blir sällan bra. Det ser man många exempel på här i bloggarna. Då lägger man ut många bilder i stället så läsarna själva får välja ut den de gillar bäst bland alla dubletter. Det är inte läsarna av bloggen som ska välja och vraka, det ska fotografen göra. Ett blogginlägg ska vara färdigredigerat när det publiceras.

Ser filmatiseringen av Elena Ferrantes romansvit Neapelkvartetten, om de två väninnorna Elena och Lila, och slås av det vackra fotot. Tittar också igen på dokumentären om Hans Gedda. Mycket intressant, inspirerande och levande. På YouTube finns också en hel del matnyttigt om foto. Ser gärna Steve O'Nions videor om landskapsfotografering. Han är ganska lågmäld, fotograferar både analogt och digitalt. Tycker att han är duktig och han svarar också på frågor. En sympatisk kille helt enkelt.

På återseende

TorbjörnPostat 2020-01-05 10:47 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Tidigare blogginlägg