Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Till minne av morbror Holger

Min morbror Holger har gått ur tiden. Han var länge jordbrukare på gården Nyåbron i Ockelbo. Där har jag tillbringat många somrar och hjälpt till med slåtter och trampat hö i ladorna. Naturligtvis har jag, mina syskon och kusiner åkt hölass bakom den snälla hästen Docka och senare bakom "Grålle", d v s traktorn av märket Ferguson. Här har släkt och vänner träffats vid högtider och födelsedager och blivit mycket väl förplägade av Holger och Märta. Det har varit fest och glam och fastän det ibland varit ont om sängplatser så klagade ingen när vi nödgades ligga skavfötters.

Nu är det tyst på Nyåbron. Alla djur är för länge sedan borta. På de en gång välskötta åkrarna växer nu granskogen hög och tät. Om en vecka samlas släkt och vänner i Ockelbo kyrka för att ta ett sista farväl av en mycket älskad man. Holger, naturmänniskan, humoristen, djurvännen och den store berättaren, som sjöng så det dånade i huset, den siste i föräldragenerationen, sörjs och saknas av många som fått den stora glädjen att få lära känna denna stora personlighet.

#2930409

#2930410

#2930411

#2930412

#2930414

#2930418

Du lovade oss alla att du skulle bli minst nittio år. Men vid 87 år och några månader orkade inte din, av hårt arbete, slitna kropp längre. En del löften kan vara svåra att uppfylla.

På återseende

TorbjörnPostat 2013-05-30 19:32 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Jag kämpade på, men nådde inte ända fram

Jag skickade också in ett bidrag till bästa Slussenbild. Men min bild föll tyvärr inte juryn på läppen. Jag hänger inte läpp för det utan tycker det är roligt att ha fått vara med. Första etappen av tävlingen, där juryn utsett tio finalbilder, är nu avslutad. Nu återstår det för allmänheten att rösta fram den slutgiltiga vinnaren. En något märklig hantering kan tyckas. Jag trodde nog i min enfald att juryn enväldigt utsåg vinnaren. Nu dröjer det ytterligare en tid innan vi får veta vem som vunnit.

Roligt är att FS-medlemmen Dieter Funkelius finns med bland de tio finalisterna. Hans bidrag har nog goda chanser att placera sig högt bland de återstående tävlande.

Jag skickar väldigt sällan in bilder till tävlingar. Det har nog bara hänt vid ett par, tre tillfällen. Det blir bara inte av. Jag har väl inte den där speciella tävlingsinstinkten som behövs i sådana här sammanhang. Eller så är jag inte tillräckligt strukturerad för att organisera upp mitt fotograferande. Hursomhelst så trivs jag ändå med min hobby och man behöver ju inte jämt och ständigt synas både här och annorstädes. Det behövs tid till reflektion och eftertanke också. Mycket tid.

På återseende

TorbjörnPostat 2013-05-28 22:12 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Visst händer det att även jag fotograferar blommor

Ibland kan jag tycka att det kanske blir lite väl mycket blommor här på FS. Nu har jag inget emot blommor men ofta blir det upprepningar och det är lätt att bli blasé. Men visst händer det ibland att även jag fotograferar blommor, fast jag föredrar att fotografera människor. Jag är absolut ingen expert inom det här området men jag försöker ändå få en personlig touch på bilderna.

Blommor gör sig utmärkt i svartvitt tycker jag. Framtoningen blir lite lugnare när det inte finns skarpa färger som hela tiden pockar på uppmärksamhet. Det lär nog bli en och annan blombild i fortsättningen också. Som omväxling.

På återseende

TorbjörnPostat 2013-05-25 10:59 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Ditt ständiga pladder tråkar ut mig

Vad kvinnan innerst inne tänker kan vi bara fantisera om. För mig visar hon emellertid upp en mycket uttråkad min och det verkar som om hon hört det mannen säger ett otal gånger förut. Jag kan naturligtvis ha fel. Hon kanske suger i sig allt smicker mannen öser över henne? Vi ser en situation och tolkar den på en massa olika sätt. Du måste naturligtvis vara intresserad av andra människor och det skadar inte heller med en rejäl portion fantasi och nyfikenhet. Annars ser du ingenting.

På återseende

TorbjörnPostat 2013-05-16 15:31 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En blå dag, en kvinna i rött och dokumentärfotografering

En del tycker det är svårt att fotografera i färg. Man menar att färgen i sig stjäl uppmärksamhet från annat i bilden, som då betraktaren kanske missar. Ibland kan jag också tycka så och då passar det bättre med svartvitt. Men man får i det sammanhanget inte glömma bort att färgbilder ger betydligt mer information än svartvita dito. En svartvit bild är alltid en abstraktion, en förenkling, av verkligheten.

Borde inte därför all dokumentärfotografering göras i färg? Använder man digital teknik är ju inte det något problem. Färginformationen finns ju med hela tiden. Om man nu inte skaffar sig en Leica med svartvit sensor det vill säga. Ett sådant val har jag dock svårt att förstå. Varför snöpa sig själv?

Men nu är det ju så att en hel del fortfarande fotograferar analogt och de allra flesta använder svartvit film. Många av dem säger sig också fotografera dokumentärt. Hur går nu det här ihop? Ska man inte fotografera verkligheten som den ser ut? Då behöver man ju inte i framtiden försöka tolka "hur verkligheten egentligen såg ut" när bilden togs. Det här hänger förmodligen ihop med att det svartvita, analoga, materialet alltid varit hållbarare än färgens dito. Undantaget skulle i så fall vara Kodachromefilmerna, men de tillverkas ju inte längre.

Men kan vi fortsätta att resonera så? En digital bild i färg håller lika länge som en svartvit dito. Borde inte därför också all dokumentärfotografering göras digitalt?

Nu handlar ju inte det här om tycke och smak. Jag är själv väldigt förtjust i svartvitt och konverterar därför ofta men fotograferar också en del med svartvit film som jag sedan skannar. Nu vet jag inte vad museifolk, och andra verksamma inom samtidens bevarande, rekommenderar i det här sammanhanget. Det skulle vara intressant att få veta.

Om 20-30 år kan alla se att kvinnan ovan hade röda tights (strumpbyxor?) och dessutom hade färgat håret i en rosa nyans. Kanske den informationen är ovärderlig för en del forskare och intressant för andra.

På återseende

TorbjörnPostat 2013-05-14 12:50 | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera
1 2 3 Nästa 

Tidigare blogginlägg