Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Harens daglega

Vi tillbringade några dagar i stugan i Hälsingland. Det var någon timme innan lunch den här dagen och vi satt i det inglasade uterummet. Det var L. som först upptäckte den. Haren."Titta en hare" sade hon medan hon pekade mot plommonträdet som stod alldeles utanför rummet. Jag vred huvudet åt det hållet och spanade genom lövverket. Mycket riktigt, på en flat sten låg en hare dold bakom plommonträdet, en liten björkbuske och massor av gräs. Vi kollade på honom en timme och sedan gick vi in och åt lunch.

Döm om min förvåning låg haren kvar när vi kom tillbaka. Den tillbringade hela fem timmar på den där stenen. Hela tiden bytte den ställning och putsade sin päls. Den tog också ibland en runda vid sidan av stenen men efter fem timmar så drog den. Hela tiden hade den stenkoll på oss. Den verkade dock vara trygg med vår närvaro bakom glasrutorna. 

Senare på kvällen när vi skulle lägga oss såg vi den på granntomten där den satt och mumsade på något. Så kom den över till oss, rullade sig i kökslandet, precis som en katt, och skuttade sedan i väg. Några veckor senare såg vi den igen vid uthuset. Helt orädd satt den där ett tag innan den försvann in i skogen.

Jag tänkte först inte ta fram kameran för haren var stundtals helt skymd. Men efter ett tag gjorde jag det. På kameran satt mitt ganska nyligen inköpta Sony 1.8/135 mm. Det var inte så lätt att få AF att träffa rätt för den högg på allt som fanns i vägen mellan mig och haren. Det fick bli manuell fokus i stället och det fungerade bra. Bilderna är ganska hårt croppade.

Haren var inte så stor så jag tror att det var en skogshare. I alla fall så var det en fin naturupplevelse och varje gång vi kommer till stugan spanar vi mot stenen där haren tillbringade sin daglega den här dagen.

På återseende

TorbjörnPostat 2020-07-30 21:36 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Tidigare blogginlägg