Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Kokkaffe och stilleben

Återvänder ett tag till den digitala världen. Filmen börjar ta slut. Hälsar på goda vänner och blir bjuden på kokkaffe med tilltugg. Ingen zoom i dag utan normalen. Den är en ganska "lång", 55 mm, och jag kan tycka att den ibland är i längsta laget. Till en av mina analoga kameror har jag ett objektiv på 45 mm och det känns rätt nästan jämt. Jodå, visst kan man röra på fötterna och ta ett, eller två, steg tillbaka för att få liknande utsnitt som 45:an. I övrigt är normalen väldigt rolig att fotografera med. Skarp på de flesta bländare och oskärpeteckningen är fin.

Gillar att bara ta med mig en fast glugg när jag går ut och fotograferar. Ibland blir det en 35:a , ibland normalen och ibland båda två. Det är skönt att slippa bära med sig en massa utrustning. Jag tycker det hämmar själva fotograferingen. 

Vi går mot mörkare tider, fast inte slutar jag att fotografera för det. Nej, man får höja ISO:t och anta den nya utmaningen. Favoritmotiv ska naturligtvis fotograferas vid alla årstider och inte bara när solen skiner.

Väntar på att morgnar med fin dimma snart ska vara här.

På återseende

TorbjörnPostat 2020-08-27 21:48 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gesällen/Flektogon 2.4/35

En fördel med Sonys spegellösa kameror är deras korta flänsvidd. Man kan med hjälp av adapter använda en mängd olika objektiv. Till min Sony A7RIII har jag en M42-adapter som tar alla objektiv med M42 skruvgänga. Jag har flera Pentaxobjektiv som jag ibland använder. Dessutom har jag ett gammalt Flektogon 2.4/35. Det är tillverkat av Zeiss i Jena DDR. Det är ett trevligt objektiv med mycket kort närgräns, 19 cm.

Det är manuell exponering och fokusering som gäller. Genom att förstora sökarbilden går fokuseringen smidigt, även på nära håll. Här har jag använt bländare 8 för att få hyfsad djupskärpa på blomman längst fram.

Kan verkligen rekommendera det här objektivet. Det är ganska vanligt förekommande på eBay bl a.

På återseende

TorbjörnPostat 2020-08-21 11:31 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gesällen/Båtliv och tillbringa vs spendera

Vi tillbringade en solig eftermiddag vid Gästrikekusten. På håll kunde vi se en hel del båtaktiviteter. Den här dagen hade jag med mig min 70-200/4 zoom, vilken visade sig vara i kortaste laget. Bilderna har croppats ganska hårt. Nu har jag ingen längre zoom men funderingar kring ett 200-600 har funnits länge.

Det vi kunde konstatera är att vattenskotrarna blir allt vanligare. De far runt som ilskna getingar och stänker vatten. Verkar inte primärt användas för att ta sig från ett ställe till ett annat. 

Jag vill gärna slå ett slag för det fina, gamla ordet "tillbringa". I dag har det i stort sett, i alla sammanhang, ersatts av "spendera". Allt från att spendera pengar till att spendera semestrar. En förfulning av det svenska språket tycker jag. Nej, ta tillbaka tillbringa när det gäller vistelse, semester o dyl men fortsätt att spendera pengar.

På återseende

TorbjörnPostat 2020-08-19 09:56 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Gesällen/ HP5+ efter ISO 200

Bengt Björkbom bloggade för ett tag sedan om att exponera Ilford HP5+ efter ISO 200. Det är i och för sig ingen nyhet. Filmen är mycket mångsidig och kan både pullas och pushas. Många pushar den till ISO 1600 för den ökade kontrasten skull och andra pullar den till ISO 200 för att få ett mjukare resultat.

Jag bofogar några ISO 200-bilder där de tre första är fotograferade i solsken med en del molntussar på himlen. Relativt kontrastrika förhållanden alltså. Den sista bilden är fotograferad inomhus med ganska mjukt dagsljus från en öppen balkongdörr och ett fönster.

Filmen framkallades i XTOL med spädningen 1+3. Jag gillar resultatet. Måttligt korn och fina toner. Den har också fin skärpa. En klar favorit.

På återseende

TorbjörnPostat 2020-08-14 13:21 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gesällen/Lokmekanik

I datorernas och elektronikens tidevarv är det lätt att glömma bort betydelsen av kunskaper i mekanik. De behövs även i dag. Våra verkstäder var i många år grunden för vårt välstånd. Jag bor inte så långt från Järnvägsmuseets fordonshall och gör en tur dit då och då för att fotografera gamla lok och tågvagnar. Fordonshallen är f n stängd för allmänheten så man får nöja sig med de fordon som står uppställda utomhus.

Här har jag fotograferat detaljer från ett ånglok som visar exempel på mängder av mekanik. 

Analog teknik med Nikon F80, Nikkor AF-S 1.8/50, Ilford HP5+400 och XTOL.

På återseende

TorbjörnPostat 2020-08-07 10:00 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa 

Tidigare blogginlägg