Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Min nya bok är klar

Under dagen har jag gjort en ny bok på Blurb. Jag har redan berättat om den i min förra blogg. Bilderna till boken var i stort sett klara så det var bara att hitta lämplig design för omslaget och sidorna i boken. Blurbs program är lättjobbat och det går ganska snabbt att göra en bok. Ska man förutom bilderna även skriva en hel del text tar det naturligtvis mycket längre tid.

Har ni lust att titta så finns den här.

Går man på stan så ser man massor med föreställningar. Det är bara dekoren som skiljer. Och skådisarna förstås.

På återseende

/TorbjörnPostat 2011-09-30 19:42 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Black & White vs Colour

Jag håller på att knåpa ihop en ny fotobok på Blurb. Den kommer att innehålla samma motiv i både svartvitt och färg. Det handlar inte om något ställningstagande för eller emot utan jag vill bara visa båda varianterna. En stor fördel med att fotografera digitalt är ju lättheten att välja mellan färg eller svartvitt. Svårare är det att göra högkvalitativa bilder i såväl färg som svartvitt men så har det ju alltid varit. Vid konvertering till svartvitt har jag använt insticksprogrammet Silver Efex Pro. I stort sett har alla bilder då behandlats likadant. En aning pålagd kontrast och struktur, ingenting annat. Så här kan det se ut.

vs

There's more than one way to skin a cat.

På återseende

/TorbjörnPostat 2011-09-30 15:50 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Jag motionerar några gamla objektiv. Del 2, färg

Jag fortsätter redovisningen av mitt lilla test av två gamla Minoltaobjektiv. Normaloptiken AF 50/1,7 och zoomen AF 28-135/4-4,5. Minoltaobjektiven ansågs på den tiden det begav sig ha mycket fin och naturtrogen färgåtergivning. Jag är alls ingen expert och kan inte peka på eventuella förtjänster eller brister inom det området. Ni får själva avgöra om ni gillar eller ogillar vad ni ser. Bilderna är minimalt behandlade i PS, i huvudsak enbart Levels plus uppskärpning med High Pass-filtret vid nedskalningen. Jag har fotograferat i RAW och vitbalansen är lika med kamerans. Platsen är Skansen där det arrangerades marknadsdagar på gammalt vis 24–25 september. Alla bilder är, liksom i förra blogginlägget, tagna vid ett och samma tillfälle och kameran är densamma, Sony A850.

Minolta AF 50/1,7

Den vackra kvinnan med sällskap svepte förbi med en portion kroppkakor

Mannen och pojken värmde diskvatten

En av de många diskerskorna

Snart lunch

Minolta AF 28-135/4-4,5

En av musikanterna – en mycket stilig kvinna

En stilig och tidsenligt klädd bodmadam

I väntan på marknadsfotografen

Vid diskbaljorna fanns det tid för både prat och skratt

Skansens svar på blomsterflickan Eliza i My Fair Lady

Positivhalaren är ute på spaning

Den fina damen gör entré

Så kör dansen i gång

Den här damen var svår på flaskan och trillade till slut omkull (allt var på låtsas förstås)

Från Djurgårdsfärjan blev det en sista bild på en av Gröna Lunds många attraktioner

När jag fotograferade med Minolta AF 50/1,7 använde jag genomgående bländare 2,8 och i fallet med Minolta AF 28-135/4-4,5 varierade bländaren från 4-5,6. Vad vill jag ha sagt med de här två inläggen? Jo, man behöver inte alltid köpa de senaste och dyraste objektiven. Det finns äldre, begagnade som i många fall duger lika bra. Samtidigt får du en slant över som kan användas till annat.

På återseende

/Torbjörn
Postat 2011-09-28 21:33 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Jag motionerar några gamla objektiv. Del 1, svartvitt

Mekaniska saker med rörliga delar ska motioneras regelbundet för att inte funktionaliteten ska fallera. Det gäller kameror likväl som objektiv. Står de oanvända länge i ett skåp beckar de ihop och kanske inte fungerar alls den dag du tar fram dem. Jag kör igenom en film då och då i mina gamla analoga kameror  för att kolla att allt är OK. Det bör inte gå alltför lång tid mellan gångerna. Då passar jag också på att testa tillhörande objektiv.

Till min Sony A850 har jag en hel del gamla Minoltaobjektiv. De äldsta är ca 30 år gamla och har alla AF. Alla Minoltas gamla AF-objektiv passar till Sonys DSLR-kameror. I söndags tog jag fram Minoltas gamla normal 50/1,7 och zoomen 28-135/4-4,5. Den senare en tung rackare, helt i metall, men underbar att fotografera med. Kanske har de nyare konstruktionerna krispigare skärpa och snabbare AF men för mig duger de alldeles utmärkt.

Jag var till Skansen i söndags och trängdes med bodmadamer och bodknoddar, fotografer, herrskap och drängar, diskerskor och servitriser och naturligtvis en konstapel och till sist en prost. Det var gammaldags marknad vid Skånegården och det var riktigt trevligt.

Minolta 50/1,7

Den godmodige prosten hälsar välkommen med glimten i ögat

Den här välklädde gentlemannen stannade till och verkade vara en smula tankspridd

Minolta 28-135/4-4,5

En karl för sin hatt

Han är nog också karl för sin hatt

En dragspelare

Två dragspelare till

Den siste dragspelaren

En trevlig herre i plommonstop

En strut med godis och kuddkrig

En bodmadam expedierar

En av diskerskorna torkar bestick

Två fina damer konverserar

En annan fin dam ler amuserat

Två karlar som snart tar spänntag med varandra

De här två objektiven är helt klart fortfarande fullt användbara med bra skärpa och kontrast. Kanske missar autofokusen några fler gånger än mina nya objektiv men det är inte så att det stör direkt. I nästa blogg ska vi se hur de klarar att återge färg.

På återseende

/Torbjörn
Postat 2011-09-27 21:55 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Det är på gator och torg det händer...

Det är på gator och torg det händer och vill man vara med gäller det att vara på plats och naturligtvis ha sin kamera med. Men det räcker inte med det. Du måste vara alert och speja av området kring där du står. Använd din fantasi för att försöka förutse vad som kommer att hända. Ta många bilder för chansen är väldigt liten att du får någon bra bild med ett enda skott. Snacka gärna med folk du möter det lättar upp stämningen och de slappnar av. Överhuvudtaget ha en positiv attityd, se glad ut och visa att det du gör är roligt.

Ja, ungefär så här är gatufotografering för mig. Svartvitt eller färg? Många anser att färg är uteslutet. Jag är själv väldigt svag för svartvitt men har inget emot gatufoto i färg.

Prästgatans vimmel...

Såja husse, kom nu. Nej, jag vill nosa ett tag till...

Mmm, vad jag har längtat...

Hej, kommer du ihåg den där cykeln jag köpte av dig...

Klädd och utrustad för att möta dagen...

Ibland är färg att föredra om man vill lyfta fram vissa färgelement i bilden t ex. När vi ser en bild sätter hjärnan genast i gång att tolka den. Ibland tolkar vi bilder lika, ibland olika. Det är det som gör fotografering så spännande. Jag försöker alltid sätta mig in i den situation människorna befinner sig i när jag tar bilden och fantasin får gärna flöda.

På återseende

/Torbjörn
Postat 2011-09-24 10:48 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa 

Tidigare blogginlägg