Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/ Ettorna

I samband med Dagnyfikat i lördags gjorde jag en sväng till mitt gamla Knivsta. Jag bodde här i 36 år och det har naturligtvis satt sina spår. Nu bor jag sedan knappt två år tillbaka i Gävle. I centrala Knivsta fanns i många år ett sågverk med tillhörande timmerupplag och en byggshop. För ett antal år sedan lades sågen ned och alla byggnader revs. Marken såldes till en privat exploatör som under flera år inte satte igång någon byggnation alls, vilket var avsikten. Kommunen blev tvungen att köpa tillbaka marken för en betydligt högre summa än vad de fick för den vid försäljningen. Allt det här trixandet har fördröjt bygget av bostäder med flera år.

Nåväl, nu har det hänt en hel del på den stora sågentomten och jag tog en runda för att främst titta på de nybyggda ettorna. Innan jag flyttade hade man precis påbörjat resningen av betongblocken, nu var allt klart och de boende på plats. Naturligtvis finns det många åsikter om de här husen. Jag gillar dem. Loftgångarna och den öppna passagen mellan huskropparna gör att man ser människorna som bor där på väg till eller från sina lägenheter. Under varje hus finns parkeringsmöjligheter för bilar och cyklar.

I samband med projekteringen lät man ställa upp några ettor för allmän beskådning. Idealiska som ett första boende. Om det inte vore för priset förstås. Vilka ungdomar kan slanta upp 1,2-1,3 Mkr? 

Här kan ni se en etta till salu.

En egen bostad ligger långt borta för många, och byggandet av bostäder för vanligt folk har varit en icke-fråga för ett antal regeringar. Vi lär nog få se en tilltagande social oro om inte bostadsbyggandet omgående hamnar högre upp på dagordningen. 

På återseende

TorbjörnPostat 2016-04-04 22:21 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Gesällen/...och en and är så god som en and...

I Boulognerskogen (Gävle) finns mycket fågel. Mest gräsänder och skrattmåsar. Genom parken flyter Gavleån så det är inte konstigt att det finns mycket sjöfågel här. Dessutom är det ju inte långt till havet så en flygtur hit kan inte ta många ögonblick. Låt mig säga det på en gång, jag är varken någon duktig  fågelkännare eller flitig fågelfotograf. Trots detta så tycker jag det är både trivsamt och roligt att studera de nästan halvtama fåglarna. De matas regelbundet på vintern men får även "mellanmål"  de övriga årstiderna. 

Den här dagen lade jag märke till en gräsandshane som inte ser ut som de andra hanarna. Formen ser ut att vara likadan, vad jag kunde bedöma. Däremot så skiljer sig färgteckningen åt. Den avvikande hanen saknar den vita ringen kring halsen, och kropp och ben är brunaktiga. Den har också en vit haklapp på bröstet. Jag kunde inte se att den skiljde sig i beteende jämfört med de andra hanarna, och damsällskapet verkade inte ha något emot honom.

Nu undrar man naturligtvis om den här varianten är vanlig bland gräsänder? Jag såg endast en den här dagen. Är det fortfarande en gräsand? Kan det vara en hybrid mellan gräsand och anka?

Många frågor, och det skulle vara kul om jag fick svar på några från någon som är mer kunnig än jag på det här området.

På återseende

TorbjörnPostat 2016-04-01 14:51 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Tidigare blogginlägg