Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Utställning

Fotoklubben har utställning i gamla fängelset i Gävle. Inlämning av bilder sker i kväll. Utställningen pågår 191123-200108. Vi får ställa ut med max tre bilder på temat Stadsträdgården/Boulognerskogen. Jag har valt ut dessa tre höstbilder. De är alla fotograferade en gråmulen dag i oktober.

Det ska bli kul att se övriga klubbmedlemmars bilder. Alla har vi vår egen stil. Stadsträdgården/Boulognerskogen har ett rikt fågelliv så jag förväntar mig att några av klubbens duktiga fågelfotografer ställer ut bilder på fåglar. Själv har jag inte objektiv med lämplig brännvidd för att fotografera fågel. Jag föredrar kortare brännvidder. Använder ofta ett 28-75 mm zoomobjektiv som jag tycker täcker in det mesta av min fotografering.

På återseende

TorbjörnPostat 2019-11-18 12:14 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gesällen/Vit snö och mörka vatten – och svartvit film förstås

Vit snö och mörka vatten gör sig bra med svartvit film. Vi fick lite snö här i Gävle för några dagar sedan så jag passade på att ta en fotorunda längs med Tickselbäcken som rinner genom stadsdelen Sätra i Gävle där jag bor.

Fotoklubben ska ha utställning i Kulturhuset (gamla fängelset) nov-dec med inlämning av bilder nu på måndag. Vi brukar ställa ut där varje höst. Den här gången har utställningen ett lokalt tema – Stadsträdgården/Boulognerskogen. Området är vackert beläget längs med Gavleån och är livligt frekventerat av gävleborna. Har plockat fram några förslag som jag ska redigera och skriva ut i helgen. Det blir nog uteslutande digitalt material den här gången.

Jag föredrar att skriva ut själv. Vill ha kontroll över hela kedjan från fotografering till färdig bild. Det gör dessutom fotograferingen mycket roligare. Du kan välja mellan olika papperskvalitéer och får snabbt fram bilder. Visst kostar en bra skrivare en hel del pengar men för mig är det en kostnad jag är beredd att ta. 

På återseende

TorbjörnPostat 2019-11-15 15:59 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gesällen/Jag har gått över till Nikon

Jag har tidigare aldrig ägt en Nikonkamera. Men nu gör jag det. Jag har haft olika Minoltakameror genom åren. Både manuella och med AF. De med AF börjar bli slitna och autofokusen är inte alltid att lita på. En har dessutom slutaren pajat på. Därför har jag börjat se om mitt hus. Köpte en Nikon F 100 på eBay för några veckor sedan men den fick gå tillbaka till Italien. Spegeln fastnade hela tiden. Säljaren returnerade pengarna och nu har jag fått tag i ytterligare en F 100. Denna gång från Spanien. Testade den i går och allt kändes bara fint. 

Det handlar alltså om en analog kamera. Fotograferar fortfarande en hel del med film och gillar det jag ser. Inom det digitala finns inga funderingar på byte. Trivs alldeles förträffligt med min Sony A7RIII.

Gick ned en sväng till Järnvägsmuseets tåghall, som ligger i norra delarna av Gävle, inte långt ifrån där jag bor. Tog några rullar med mig men det blev bara en rulle tagen. Jag trodde filmen spolade tillbaka av sig självt när den var slut men det gjorde den inte. Försökte via menyerna hitta hur jag skulle göra men förgäves. Det var bara att knalla hem. Väl hemma fann jag i manualen hur man går tillväga. Dubbelkommando är vad som gäller. Verkar vara Nikons grej det. 

Filmen jag använde var Fomapan 200, framkallad i XTOL 1+1, sedan skannad i en Reflecta RPS 10 M. Har än så länge enbart en normal, Nikkor AF-S 1.8/50 G. Det ser bra ut tycker jag. AF och exponering fungerar förträffligt. Kul att ha grejer som fungerar utan att krångla.

På återseende

TorbjörnPostat 2019-11-01 18:16 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tidigare blogginlägg