Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Jag har gått över till Nikon

Jag har tidigare aldrig ägt en Nikonkamera. Men nu gör jag det. Jag har haft olika Minoltakameror genom åren. Både manuella och med AF. De med AF börjar bli slitna och autofokusen är inte alltid att lita på. En har dessutom slutaren pajat på. Därför har jag börjat se om mitt hus. Köpte en Nikon F 100 på eBay för några veckor sedan men den fick gå tillbaka till Italien. Spegeln fastnade hela tiden. Säljaren returnerade pengarna och nu har jag fått tag i ytterligare en F 100. Denna gång från Spanien. Testade den i går och allt kändes bara fint. 

Det handlar alltså om en analog kamera. Fotograferar fortfarande en hel del med film och gillar det jag ser. Inom det digitala finns inga funderingar på byte. Trivs alldeles förträffligt med min Sony A7RIII.

Gick ned en sväng till Järnvägsmuseets tåghall, som ligger i norra delarna av Gävle, inte långt ifrån där jag bor. Tog några rullar med mig men det blev bara en rulle tagen. Jag trodde filmen spolade tillbaka av sig självt när den var slut men det gjorde den inte. Försökte via menyerna hitta hur jag skulle göra men förgäves. Det var bara att knalla hem. Väl hemma fann jag i manualen hur man går tillväga. Dubbelkommando är vad som gäller. Verkar vara Nikons grej det. 

Filmen jag använde var Fomapan 200, framkallad i XTOL 1+1, sedan skannad i en Reflecta RPS 10 M. Har än så länge enbart en normal, Nikkor AF-S 1.8/50 G. Det ser bra ut tycker jag. AF och exponering fungerar förträffligt. Kul att ha grejer som fungerar utan att krångla.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2019-11-01 18:16 | Läst 1980 ggr. | Permalink
Det finns små markeringar på kamerahuset vid tillbakaspolningsknapparna. På många digitala hus finns en liknande variant, fast då håller man in och får ett blinkande "For" och sedan trycker man till igen så formaterar kameran minneskortet.

Om du tittar vidare i manualen så ser du att du kan välja om kameran ska spola tillbaka själv eller om du behöver göra det via knapptryckning.

50/1,8G tycker jag är ett trevligt objektiv och den vettigaste Nikon 50 mm med AF till F-fattningen, om man inte behöver bländarring eller har en filmmodell som inte fixar AF-S. Den enda nackdelen är väl att man inte får mycket till stjärnor runt ljuskällor, om man vill ha sådana.
Svar från pic-tor 2019-11-01 21:50
Tack för upplysningen Martin. Ska kolla manualen (tyska) noggrannare. Ser nu de rödfärgade markeringarna vid de två återspolningsknapparna.
Har aldrig haft en F100, men vet att den är uppskattad av många.
Har inte provat Fomapan heller, men dina bilder gör mig nästan sugen på att prova. Mycket fina. :-)
Svar från pic-tor 2019-11-20 22:34
Tack Olle. Filmen blev exponerad efter 100 ISO av misstag, men normalt framkallad. Det blev bra ändå tycker jag. Kameran däremot fick jag skicka tillbaka. Efter nästa film blinkade "Err" och betteriikonen. Enligt manualen skall då Nikon kontaktas. Jag gjorde så och de berättade att kameran inte gick att laga p g a brist på reservdelar. Den var förmodligen behäftad med ett fel som då och då dyker upp och blockerar kamerans funktioner.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg