Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Officersmässen och Byss Kalle

Gjorde en sväng till Älvkarleby för att testa mitt nya Sony 1.8/135 GM. Stannade till vid gamla officersmässen och kikade in genom fönstret. Där var dukat till middag. Såg dock inga officerare eller serveringspersonal. 

Stannade också till vid Hembygdsgården där Byss Kalle-stämman avhålls varje år. Byss Kalle var ortens stora spelman i början av 1800-talet och han efterlämnade massor av låtar. Dessa nedtecknades efter hans död men det är inte säkert om alla hans låtar blev det. På stämman har jag sett flera spelmän (kvinnor) från Japan. Alla spelar nyckelharpa.

Blev väldigt förtjust i den här fina optiken. Fin bokeh och suverän skärpa. Ganska stort men inte alltför tungt. Andas kvalitet. 

På återseende

TorbjörnPostat 2020-06-17 10:34 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gesällen/Den gamla hårddisken igen

Den femte april 2009. Det var då jag strosade runt i Stockholm med min kamera. På den tiden hade jag en Sony A700 och en hel hoper gammal Minoltaoptik. Den hade en  APS-C sensor på 12 megapixel. Mycket blygsamt jämfört med dagens kameror. Men den hade inbyggd bildstabilisering. Minoltas innovation förlöjligades på den tiden av de som hade Canon och Nikon. Numer har alla spegellösa kameror den tekniken. Tiderna förändras och vi med dem.

Ett utsnitt ur tiden som aldrig kommer tillbaka. Det är vad ett fotografi är. Vi ser något som har passerat. Människorna är kanske borta i dag, miljöerna de vistades i också. Det är allt det här som gör fotografi så spännande, ja rent av märkvärdigt.

Jag hoppas att inspirationen att fotografera kommer tillbaka snart igen. Kanske gör den det när jag får hem min rengjorda kamera från verkstaden i Linköping. Fram till dess får jag använda mina gamla analoga kameror. Tillämpa långsamhetens lov ett tag. Ett tempo jag gillar.

På återseende

TorbjörnPostat 2020-06-07 10:38 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gesällen/Är trött på bilder

Har en längre tid varit trött på bilder. Både mina egna och andras. Inspirationen har varit som bortblåst och jag har inte kunnat finna någon ny. Varken här på FS eller någon annanstans. Digitalkameran har mest legat i kameraväskan. Tog fram den för några dagar sedan och tog några bilder. Upptäckte en massa damm och fläckar på sensorn. Försökte själv att göra rent men det blev nästan värre. Nu har jag skickat den till verkstad för rengöring.

Jag har dock inte helt slutat att fotografera, men under den här tiden har det uteslutande blivit med film. Gillar det analoga hantverket. Tiden fram till färdig bild är betydligt längre och hantverkskänslan är mycket större. Vägen, ansträngningarna, skapelseprocessen, fram till färdig bild har i dag, med den digitala tekniken, blivit så kort. Den färdiga bilden kan i praktiken ses i realtid. Jag tror att något går förlorat när vägen fram till färdig bild blir för kort.

Jag har också grävt i mina gamla hårddiskar för att se om där finns något bortglömt. Hittade en hel del gatufoto från Stockholm som jag inte tidigare gjort någonting åt. Bilderna är från 2009 och jag hade en betydligt enklare kamera på den tiden. Använde också en hel del gammal optik. Jag bodde då närmare Stockholm och gjorde regelbundet resor dit och strosade runt på stadens gator och torg.

När jag håller på med gatufoto försöker jag fånga händelser. Något ska hända i bilden. En gest, blick, rörelse. Bilder på människor som enbart promenerar är helt ointressanta, men sådana förekommer frekvent här och på andra ställen. 

Det blev många bilder från den här dagen i april 2009. Bilder som fram till nu legat gömda och glömda. Här kommer första delen. Andra delen kommer i mitt nästa inlägg.

Nu väntar en tur till Hälsingland. Flickvännens stuga måste ses till och lite miljöombyte är också skönt att få i dessa karantäntider. Kanske får vi se en havsörn komma seglande.

På återseende

TorbjörnPostat 2020-06-05 11:14 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gesällen/En studie i vitt

Den står på ett litet bord intill ett fönster i mitt vardagsrum. Orkidén. Hela väggen där den står har fönster, även balkongdörren. Balkongen gör att fönstren kommer in en bit från fasaden vilket gör att solen inte skiner in så starkt. Morgonsol dessutom. Kameran på stativ står där och jag passerar förbi mest varje dag för att se om ljuset faller rätt. Ibland får jag fylla på med ljus från en golvlampa, men annars föredrar jag det naturliga fönsterljuset. Porträttljuset.

Från knopp via fullt utvecklad till ihopskrumpen och vissnad. Blommans liv är inte särskilt långt. Sedan går den i dvala en tid innan livscykeln startar om på nytt igen.

Det här blev en studie i vitt med film. Det analoga uttrycket med lite mjukare skärpa passar väldigt fint till den här typen av bilder tycker jag. Använde en medelkänslig film på 200 ISO med relativt lite korn. Det finns finkornigare och skarpare filmer men jag gillar uttrycket den här filmen ger.

I dessa tider, med mycket tillvaro i hemmet, passar det bra med sådana här små projekt. Några bilder per dag sedan blir det en stund i läsfåtöljen. Håller på med att upptäcka Olga Tokarczuks författarskap. Spännande författare med ett härligt språk.

Besökte mina barndomstrakter i går och det blev några bilder i snålblåsten. Trots valhänta, klumpiga fingrar.

På återseende

TorbjörnPostat 2020-03-29 18:41 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gesällen/Alla behöver motion

Brukar ta en promenad varje dag. Ofta med kameran som sällskap. Det är viktigt med motion. Både för gamla gubbar och gamla kameror. Går igenom min samling av analoga kameror då och då och försöker se till att alla "får spela."Fast nog måste jag medge att mina mellanformatare mer sällan får komma ut och röra på sig. Det är trots allt bekvämare att fotografera med småbild, och då speciellt de med AF. Men den här soliga dagen bestämde jag mig för att ta med mig Hasselblad 503cx ut på en sväng till landsbygden. Inte så långt från stan egentligen, drygt fem minuter med bil. Går inte längre bland människor och fotograferar utan söker mig till platser där jag får vara ensam. Onödigt att dra på sig den här coronainfluensan när man tillhör en s k riskgrupp. Försiktighetsprincipen är att föredra, inte bara i dessa dagar utan kanske ett förhållningssätt i de flesta situationer.

Hamnade i Hille som man passerar om man åker gamla E4:an norrut från Gävle. Kyrkan är karaktärsbyggnaden här där den ligger på höjden med kulturlandskapet nedanför. Åkrar med plogtiltor finns här, men även oplogade åkrar. Kanske ligger de i träda eller så används moderna såmetoder där plöjning inte behövs. Å ena sidan tillför den nedplöjda halmen mullämnen till jorden, å andra sidan störs mikroorganismerna när plöjningen kastar om jordlagren. Vet inte vad som är avgörande för bondens beslut. En åker är full med gäss men jag har ingen lämplig fotoutrustning för fågel med mig i dag så det får bero.

Gillar det här kvadratiska formatet. Det ger ett balanserat, koncentrerat intryck. Småbildsformatet kan lätt uppfattas som för avlångt, speciellt vertikala bilder.

I dessa tider med mycket tid hemma i lägenheten fördriver jag tiden med att ta lite bilder på en orkidé som blommar nu. Den bär samtidigt på både knoppar, blommor och vissnade blommar. Hela ålderstrappan. Det blir både analogt och digitalt. Trivs med bägge teknikerna och tycker det är utvecklande för mitt fotograferande.

Har äntligen, efter sex veckor på verkstaden, fått hem min bil. Fyllde på med etanol i går kväll och kanske blir det en fototur efter lunch.

På återseende

TorbjörnPostat 2020-03-20 10:02 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 163 Nästa 

Tidigare blogginlägg