Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Svärfar ville se Fjällgatan och Stigbergsgatan

Svärfar och svärmor hade kört ned till Knivsta från Lycksele och nu ville de göra Stockholm. Det var Fjällgatan som lockade, men även Stigbergsgatan fanns på önskelistan. 

Satt en dag och bläddrade i några gamla negativpärmar och upptäckte en film som jag inte skannat. En Plus-X, salig i åminnelse, framkallad i något som hette U 19.

Året var 1978.

På återseende

TorbjörnPostat 2019-12-19 11:24 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Gesällen/Gåvan. Ett sommarminne

Det var vid midsommartid. Vi tillbringade några dagar i stugan i Hälsingland. Amerikanarna var också där, som alltid vid den här tiden på året. Barnen for omkring på upptäcksfärd överallt. Bland stenarna bakom stugan, i växthuset, i trädkojan, i köksträdgården – ja, nästan överallt for de omkring. De kom och visade oss vad de funnit. En fjärilslarv, en död fladdermus (som drunknat i vattentunnan), skalbaggar och blommor vi inte kunde namnen på. Sedan blev det jordgubbar med vispgrädde. Kaffe därtill till de vuxna och saft till barnen.

Vi spanade efter fåglar men såg inte några, förutom några skator. Inte en enda av fågelholkarna hade några inneboende. Det var kusligt tyst. Fågelkvitter hör sommaren till, men sommaren 2019 fick vi vara utan. Mycket märkligt. Naturligtvis spekulerade vi i vad det kunde bero på. Kall vår och försommar med för lite insekter till följd? Matbrist alltså? Skogsavverkning? Mycket skog hade fällts runt omkring stugan. Vi kom inte fram till något entydigt svar men tyckte alla att det var obehagligt med denna tystnad.

Efter jordgubbarna och grädden for barnen i väg igen. En stund senare kom E. och sa att hon hade en gåva till mig. Hon sträckte fram sin lilla hand och där låg två röda, fullmogna smultron. Vi tog ett var sitt och njöt tillsammans av de läckra bären. Sedan tog hon mig i hand och sa:

- Nu ska vi plocka blåbär, jag vet ett bra ställe.

Hon drog i väg med mig till blåbärsbuskarna. De är inte så långt bort. Högst 50 meter från stugan. I en slänt, alldeles intill grusvägen, var det fullt med blåbär. Vi fyllde våra kupade händer med solvarma bär som vi sedan skrattande mumsade i oss. Med avslöjande blå fingrar och läppar återvände vi sedan till de andra. Då kände vi alla den svala sjöbrisen. Vi satte på oss tjocktröjorna. För ute måste man vara när det är midsommar.

På återseende

TorbjörnPostat 2019-12-13 22:10 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gesällen/Droppen urholkar stenen

Vilken fantastisk tjej hon är Greta Thunberg. Hon håller ett mycket bra tal vid miljökonferensen i Madrid. Delegaterna applåderar entusiastiskt. Inget snack om saken – hon är en av de mest inflytelserika personerna i världen just nu. Time magazine har som ett bevis på detta precis utnämnt henne till "PERSON of the YEAR". I sitt tal understryker hon att det är trycket från folket som till slut kommer att leda till nödvändiga förändringar i den förda klimatpolitiken. Inget nytt under solen. Det finns många exempel på vad ett enat folk kan åstadkomma. Gruvstrejken i malmfälten 1969, Berlinmurens fall, och DDR:s kollaps, 1989 bara för att nämna några. Det finns i dag tekniska lösningar för att minska utsläppen av koldioxid i atmosfären. Men då måste våra politiker ta beslut i den riktningen. Inte i morgon utan i dag. 

Tyvärr ser vi väldigt få tecken på att så sker. Det är därför påtryckare som Greta Thunberg, Johan Rockström m fl är så betydelsefulla. De väcker opinion och argumenterar med stöd av vetenskapens landvinningar. Men trots att knappt någonting händer så är snöbollen i rullning och inget kan stoppa den. Politiker med grandios självbild, som Bolsonaro, Trump, Putin, m fl är snart ute ur leken. Världen behöver nya, insiktsfulla ledare som ser allvaret och som också ser att det är nödvändigt med en snar kursändring.

Så håll ut Greta, Johan och alla ni andra som driver på! Droppen urholkar till slut stenen.

Bilden från Sergels torg är från november 2010. Juldekorationerna är på plats och det är ännu snöfritt. Kommer inte ihåg när det blev vinter på riktigt 2010/2011 med snö som låg kvar. Bilder är här till stor hjälp för att vi ska minnas hur det var för 9-10 år sedan, kanske också förra året. Vi glömmer fort.

Hoppas vi får en fin vinter med lagom mycket snö och inte för kallt. I Gävletrakten kan det annars komma mycket snö. Vid rätt förutsättningar kan s k snökanoner bildas ute till havs som driver in massor av snö. Så skedde den 5 december 1998 då en mycket kraftig snöstorm slog till mot Gävle och lamslog staden under flera dagar.

Det är mörkt nu, men det vänder snart.

På återseende

TorbjörnPostat 2019-12-11 18:26 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Gesällen/Fotografera med adapter

Jag har en hel del gamla objektiv med A-fattning. Det var den objektivfattning Minolta tog fram och som senare övertogs av Sony. Det finns också en hel del objektiv med A-fattning från tredjepartstillverkare. I dag sker mycket sällan lansering av nya A-objektiv. Fast Sony har kameror med den fattningen. Sedan jag bytte till Sony A7RIII, med E-fattning, har dessa objektiv mest stått i sitt skåp. Med lämplig adapter fungerar de emellertid utmärkt på en Sonykamera med E-fattning.

Den här dagen använde jag två Sigmaobjektiv från Art-serien, 35 mm och 50 mm. Båda med 1.4 som största bländare. Mycket fina objektiv, om än lite stora och tunga. Du får inte alla AF-funktioner med adaptern jag använde här (LA EA4) men den ger fasdetekterande fokus som oftast är både snabb och träffsäker.

Adaptern gör visserligen att kameran känns något klumpigare och tyngre men jag tycker trots det att det fungerar riktigt bra. De här objektiven är inte optimerade för min kamera så nya, dedicerade objektiv presterar säkert bättre. Men har man, som i mitt fall, en hel del gamla objektiv är en adapter i många fall att rekommendera. Objektiv med inaktuella kamerafattningar är svårsålda och lyckas man blir det i regel till underpris. Lika bra då att behålla dem.

Bilderna kommer från gamla hamnområdet i Gävle, med sina magasin, och från en gata i stan där byggnaderna har fina smidesdetaljer på fönster och dörrar. Magasinen står i dag inte tomma utan är alla fyllda av olika verksamheter. Hamnen ligger sedan länge ute vid havet och inte som förut vid utloppet av Gavleån.

På återseende

TorbjörnPostat 2019-12-07 16:56 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gesällen/Utställning

Fotoklubben har utställning i gamla fängelset i Gävle. Inlämning av bilder sker i kväll. Utställningen pågår 191123-200108. Vi får ställa ut med max tre bilder på temat Stadsträdgården/Boulognerskogen. Jag har valt ut dessa tre höstbilder. De är alla fotograferade en gråmulen dag i oktober.

Det ska bli kul att se övriga klubbmedlemmars bilder. Alla har vi vår egen stil. Stadsträdgården/Boulognerskogen har ett rikt fågelliv så jag förväntar mig att några av klubbens duktiga fågelfotografer ställer ut bilder på fåglar. Själv har jag inte objektiv med lämplig brännvidd för att fotografera fågel. Jag föredrar kortare brännvidder. Använder ofta ett 28-75 mm zoomobjektiv som jag tycker täcker in det mesta av min fotografering.

På återseende

TorbjörnPostat 2019-11-18 12:14 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 162 Nästa 

Tidigare blogginlägg