Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Visst blir det skarpt!

Gillar man superskarpa bilder ska man fotografera digitalt. Du kan få skarpa bilder med film också om du är noggrann genom hela den analoga processen. Men med digitalkameran är det mycket enklare. En kamera med extremt många pixlar ställer dock större krav på dig som fotograf för att du ska få bilder med hög skärpa. De är känsligare för skakningar. Därför är det bra om kameran, eller objektivet, har inbyggd stabilisering. Min Sony A7R3 har inbyggd stabilisering. Det objektiv jag använde här, Sony 4/70-200mm, har också inbyggd stabilisering. Jag tror att de båda systemen samverkar på något sätt men vet inte exakt hur det fungerar.

Jag är i Göranssons Arena i Sandviken och tittar på bandy mellan SAIK och Sirius. Tar lite bilder på spelarna och publiken. Kör med ISO 2 000 för att få exponeringstider runt 1/500. Flickan står lutad mot ett räcke alldeles intill där vi sitter. Försöker sätta skärpan på hennes högra öga. Brännvidd här 78 mm, 1/320 sek och bländare 5.6.

Min kamera har en sensor på 42 megapixel så bilderna tål att delförstoras en hel del med bibehållen skärpa. Ingen av bilderna är brusreducerade. Visst är allt det här trevligt att ha och förutsättningar finns för att få bilder med hög teknisk kvalitet. Sedan om bilderna blir bra utifrån andra kriterier är förstås en helt annan historia. Men bra grejer gör det absolut roligare att fotografera. Jag tror att man i längden tröttnar om man inte är nöjd med sina fotogrejer. Att ständigt komma hem med tekniskt dåliga bilder kan bero på utrustningen, men behöver naturligtvis inte vara det. Brister i handhavandet bär nog skulden i de allra flesta fall och en genomläsning av manualen är alltid nyttig. Jag kollar i den lite då och då samt alla tips som läggs ut på YouTube. Sedan måste man förstås öva, d v s fotografera. Dagsformen varierar, men inte så mycket om du är en flitig fotograf. Själv har jag inte varit så flitig i vinter. Väntar in ljuset.

Ikväll väntar bilddiskussion på fotoklubben. Jag tar med mig en analog och en digital bild.

På återseende

TorbjörnPostat 2020-01-14 16:51 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gesällen/Vit snö och mörka vatten igen

Man måste passa på när det kommer några flingor snö. I mörkret som nu råder lyser snön upp landskapet och ger kontraster i det annars jämngråa. Som jag skrivit tidigare är jag förtjust i vit snö som kontrasterar mot mörka vatten. Det är ju klassiska motiv för svartvit fotografering. Den här gången med svartvit film, men det går naturligtvis lika bra med digitalkamera.

Man exponerar efter snön och för att få den vit i stället för grå har rådet alltid varit att överexponera några steg. Här har jag enbart överexponerat ett halvt steg. Balansen mellan det vita och svarta fixar man sedan i LR och/eller Photoshop. Fördelen med film är att man har större marginal mot utbrända högdagrar jämfört med digitalt.

Motiven är från inre hamnen i Gävle. Promenerar ofta här ute. Havet drar och lockar även på vintern. Det är därifrån vi alla kommer.

På återseende

TorbjörnPostat 2020-01-07 13:24 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gesällen/Dimma

Ingen riktig vinter i sikte och vi är en bit in i januari. En tid före jul kom dock lite snö som gjorde det lättare att fotografera. Sedan kom dimman och svepte in landskapet i ett mjölkvitt töcken. Ett töcken som kan vara väldigt bildmässigt. Bakgrunden suddas ut och motiv i förgrunden träder fram.

Här några exempel från en promenad ned till centrum med svartvit film i kameran.

Har lagt på ytterst lite kontrast för att inte förstöra dimeffekten. För närvarande är det helt snöfritt där jag bor och det känns väldigt onaturligt. Häromdagen var det tio grader varmt – i januari! Känns som det vore april. I dag visar termometern minus tre. Mer normalt. Hoppas snön är på väg. Kanonen utanför Gävlekusten har inte varit laddad tidigare i vinter.

I dag är det inte många bloggare som lägger ut analoga bilder i sina inlägg. Flera som gjorde det tidigare har försvunnit från FS. I dag är det digitala bilder, och färg, som är förhärskande. Jag fotar också digitalt men vill ändå slå ett slag för det ursprungliga sättet att fotografera – det analoga. Det är lite omständligare, men inte svårt. Tar lite längre tid. Men vad gör det, varför ska allt gå så fort? Skapandet är en process som behöver tid. Framhastade bilder blir sällan bra. Det ser man många exempel på här i bloggarna. Då lägger man ut många bilder i stället så läsarna själva får välja ut den de gillar bäst bland alla dubletter. Det är inte läsarna av bloggen som ska välja och vraka, det ska fotografen göra. Ett blogginlägg ska vara färdigredigerat när det publiceras.

Ser filmatiseringen av Elena Ferrantes romansvit Neapelkvartetten, om de två väninnorna Elena och Lila, och slås av det vackra fotot. Tittar också igen på dokumentären om Hans Gedda. Mycket intressant, inspirerande och levande. På YouTube finns också en hel del matnyttigt om foto. Ser gärna Steve O'Nions videor om landskapsfotografering. Han är ganska lågmäld, fotograferar både analogt och digitalt. Tycker att han är duktig och han svarar också på frågor. En sympatisk kille helt enkelt.

På återseende

TorbjörnPostat 2020-01-05 10:47 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gesällen/Inre hamnen i Gävle

"Förr brukade jag fantisera om hur mysigt det skulle vara att ha en tänkar- och skrivarlya i hytten till någon av kranarna på Hucken. Där skulle jag sitta och filosofera med utsikt över gasklockorna och hamninloppet, med Karskär dramatiskt bolmande i fonden. Hamnen och industrier har fått Gävle att blomstra och miljöerna har sin särskilda skönhet och dragningskraft. Nu är de gamla kranarna overksamma sedan länge. Den inre hamnen blev för grund och verksamheten flyttades till Fredrikskans. Kranarna där ute och containerhamnen är bland det snyggaste man kan se i Gävle, helst från sjösidan. Jag äger ingen båt, så det är mest bara när jag tar Limöbåten om somrarna jag får se Gävle från sin kanske allra bästa sida.

De två kranarna i inre hamnen har stått där sedan 1936 och lär vara de enda kvarvarande kranarna i sitt slag i landet, tillverkade av ASEA. De ersatte den ångkran som i folkmun kallades Trötte Teodor och som elektrifierades 1919. I dag är det två högst bedagade skönheter som möter alla som angör Gävle med båt. I de Facebook-grupper som samlar Gävleentusiaster går meningarna isär om vad som bör göras. En del skäms över förfallet och tycker att kranarna borde rivas, ju förr dess bättre. Andra tycker att de utgör en viktig länk till Gävles historia och vill att de bevaras." (Camilla Dal, Gefle Dagblad 2015-07-17)

Den ena av de två gasklockorna

När man går här i inre hamnen märker man att att den bär spår av tidigare verksamhet. Det gäller den del av området på Alderholmen som ligger längst ut mot havet. De inre delarna är bebyggda och bostäderna breder ut sig allt längre ut mot havet. Gävle Strand kallas också området, mest i samband med marknadsföring och försäljning av bostäder.

Använde här min nyinköpta Nikon F80 med normaloptik. Hade dessförinnan köpt två Nikon F100 som bägge skickades tillbaka p g a diverse felaktigheter. F80 är kanske inte lika avancerad och gediget byggd men fungerar hur bra som helst, och till ett betydligt lägre pris. Kan rekommenderas. Filmen jag använde här var Ilford HP5+, exponerad efter 400 ISO och framkallad i XTOL. 

Fortsätter nog att fotografera analogt nästa år också. Prisutvecklingen på film får fälla avgörandet. Vissa svartvita filmer närmar sig hundralappen i pris och de går bort.  Tjeckiska Fomapan kostar runt 50 kr om du köper 10-pack. Pensionens storlek följer tyvärr inte prisutvecklingen på film så där får man rätta mun efter matsäcken.

Ser fram emot ljusare tider.

På återseende

TorbjörnPostat 2019-12-29 11:50 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gesällen/På bryggan

Vi är i Kävsta några mil från Sundsvall. Vår son Fredrik har sommarlov och ska följa med mormor och morfar upp till Lycksele. Själv ska vi åka tillbaka till Knivsta och arbeta några veckor till innan vi får semester. Vi brukade mötas här i Kävsta där vi hyrde var sin stuga på campingen för en natt. På så vis kunde vi köra "halva vägen var."

Fredrik och morfar kollar läget ute på bryggan. Indalsälven flyter här lugnt förbi. Det är kav lugnt, dimmigt och på avstånd kan man höra några som paddlar mot oss i en hyrd kanot. Man kan hyra kanoter här vid campingen. Senare äter vi middag i baren som finns här.

En bild fotograferad med en enkel och billig utrustning. Pentax Spotmatic, och en Super-Takumar 3.5/35. Ställ in skärpa, exponering och sedan ta bilden. Just i den ordningen, för med den här kameran kan man inte mäta ljuset med full bländaröppning. Det kom senare med Spotmatic F. 

Nu är allt förstås annorlunda. Men jag fortsätter ändå att ta bilder som man gjorde förr. Fast nu har jag också kameror med AF, som gör det lite lättare. Men det går också bra att fokusera själv med manuella kameror. Så länge det är bra ljus. I dåligt ljus är digitalkameran överlägsen. Annars trivs jag bäst med att använda film. Gillar den analoga processen, hantverket, helt enkelt. Eller halvanaloga kanske man ska kalla det för jag har inget mörkrum utan skannar negativen.

Skannar med hög upplösning och ett småbildsnegativ går utmärkt att printa i A3-format. Använder filmskanner till småbild.

Ser fram emot ljusare tider.

På återseende

TorbjörnPostat 2019-12-22 12:48 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 164 Nästa 

Tidigare blogginlägg