Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Officersmässen och Byss Kalle

Gjorde en sväng till Älvkarleby för att testa mitt nya Sony 1.8/135 GM. Stannade till vid gamla officersmässen och kikade in genom fönstret. Där var dukat till middag. Såg dock inga officerare eller serveringspersonal. 

Stannade också till vid Hembygdsgården där Byss Kalle-stämman avhålls varje år. Byss Kalle var ortens stora spelman i början av 1800-talet och han efterlämnade massor av låtar. Dessa nedtecknades efter hans död men det är inte säkert om alla hans låtar blev det. På stämman har jag sett flera spelmän (kvinnor) från Japan. Alla spelar nyckelharpa.

Blev väldigt förtjust i den här fina optiken. Fin bokeh och suverän skärpa. Ganska stort men inte alltför tungt. Andas kvalitet. 

På återseende

TorbjörnPostat 2020-06-17 10:34 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gesällen/Den gamla hårddisken igen

Den femte april 2009. Det var då jag strosade runt i Stockholm med min kamera. På den tiden hade jag en Sony A700 och en hel hoper gammal Minoltaoptik. Den hade en  APS-C sensor på 12 megapixel. Mycket blygsamt jämfört med dagens kameror. Men den hade inbyggd bildstabilisering. Minoltas innovation förlöjligades på den tiden av de som hade Canon och Nikon. Numer har alla spegellösa kameror den tekniken. Tiderna förändras och vi med dem.

Ett utsnitt ur tiden som aldrig kommer tillbaka. Det är vad ett fotografi är. Vi ser något som har passerat. Människorna är kanske borta i dag, miljöerna de vistades i också. Det är allt det här som gör fotografi så spännande, ja rent av märkvärdigt.

Jag hoppas att inspirationen att fotografera kommer tillbaka snart igen. Kanske gör den det när jag får hem min rengjorda kamera från verkstaden i Linköping. Fram till dess får jag använda mina gamla analoga kameror. Tillämpa långsamhetens lov ett tag. Ett tempo jag gillar.

På återseende

TorbjörnPostat 2020-06-07 10:38 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gesällen/Är trött på bilder

Har en längre tid varit trött på bilder. Både mina egna och andras. Inspirationen har varit som bortblåst och jag har inte kunnat finna någon ny. Varken här på FS eller någon annanstans. Digitalkameran har mest legat i kameraväskan. Tog fram den för några dagar sedan och tog några bilder. Upptäckte en massa damm och fläckar på sensorn. Försökte själv att göra rent men det blev nästan värre. Nu har jag skickat den till verkstad för rengöring.

Jag har dock inte helt slutat att fotografera, men under den här tiden har det uteslutande blivit med film. Gillar det analoga hantverket. Tiden fram till färdig bild är betydligt längre och hantverkskänslan är mycket större. Vägen, ansträngningarna, skapelseprocessen, fram till färdig bild har i dag, med den digitala tekniken, blivit så kort. Den färdiga bilden kan i praktiken ses i realtid. Jag tror att något går förlorat när vägen fram till färdig bild blir för kort.

Jag har också grävt i mina gamla hårddiskar för att se om där finns något bortglömt. Hittade en hel del gatufoto från Stockholm som jag inte tidigare gjort någonting åt. Bilderna är från 2009 och jag hade en betydligt enklare kamera på den tiden. Använde också en hel del gammal optik. Jag bodde då närmare Stockholm och gjorde regelbundet resor dit och strosade runt på stadens gator och torg.

När jag håller på med gatufoto försöker jag fånga händelser. Något ska hända i bilden. En gest, blick, rörelse. Bilder på människor som enbart promenerar är helt ointressanta, men sådana förekommer frekvent här och på andra ställen. 

Det blev många bilder från den här dagen i april 2009. Bilder som fram till nu legat gömda och glömda. Här kommer första delen. Andra delen kommer i mitt nästa inlägg.

Nu väntar en tur till Hälsingland. Flickvännens stuga måste ses till och lite miljöombyte är också skönt att få i dessa karantäntider. Kanske får vi se en havsörn komma seglande.

På återseende

TorbjörnPostat 2020-06-05 11:14 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tidigare blogginlägg