Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Dagmar hälsade på min granne

Dagmar gjorde en sväng förbi Knivsta och drog bl a med sig ett tak från ett flerfamiljshus. Hon knackade på hos min granne också men blev inte insläppt för familjen reste bort redan före jul. Dagmar blev sur och välte en blomkruka innan hon drog vidare.

Jag vill inte ha med dessa våldsamma kvinnor att göra utan föredrar den lite stillsammare sorten som smyger upp i soffan och masserar min nacke ;).

På återseende

/TorbjörnPostat 2011-12-31 19:15 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

En dag på semestern

Jag har tidigare rapporterat från min Lapplandsresa i somras till Lycksele med omnejd och här kommer ytterligare bilder från den resan. Den här helgen var det en stor ungdomsturnering i fotboll som arrangerades på Tannens idrottsplats i Lycksele. Det var både flick- och pojklag som deltog från norra Sverige och Norge. Min svärfar Evert och jag tog en promenad dit för att titta.

Vi tog vägen över Lilltjärnsområdet som ligger bara några hundra meter från Everts lägenhet. Här kan man fiska ädelfisk på bekvämt avstånd

Graffiti finns också i Lycksele. Frida verkar känna sig instängd i den här miljön

Vi kollar på några matcher och regnet hänger i luften

Lagledningen väntar med spänning på nästa match

Det röda laget möter det blå

För de här grabbarna väntar saft och bullar innan det är dags för nästa match

Vi stöter på en gammal bekant, Clifton, som tidigare var Everts chef. Han bor numer i Södertälje

På vägen hem vilar vi benen ett tag

Utanför ett bygge har rörmokarna lämnat både verktyg och kopparrör

Det finns gott om cafeer i Lycksele

Så här kan en dag på semestern också skildras. Det behöver inte alltid vara soldränkta stränder med människor som ligger och steker sig i solen.

På återseende

/TorbjörnPostat 2011-12-30 21:59 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Mystisk bilbrand i Åsele

När jag närmar mig Åsele den här grådisiga dagen med regn i luften börjar blåsan göra sig påmind. Jag saktar farten och letar efter en skogsväg där jag kan svänga av. Efter ett tag finner jag vad jag letar efter och svänger av stora vägen. Direkt ser jag jag den utbrända bilen som står helt öppet på den lilla skogsvägen. Under bilen är en plastpresenning utlagd. Den har naturligtvis lagts dit efter det att elden slocknat. Eller så har bilen fraktats dit, efter att ha brunnit på en annan plats, och lyfts på plats med en kran eller något liknande. Kanske har presenningen lagts dit för att skydda mot eventuella läckage av olja och bensin? Bilen borde väl ha transporterats till bilskroten tänker jag men det kostar ju förstås pengar och så har den fått stå kvar här. Kanske ditkörd? Kanske något skumt? Kanske t o m mord?

Jag gör ifrån mig det jag ska och gör sedan några lovar runt bilen, tar några bilder och hoppar sedan in i min bil för vidare färd mot norr. Regnet har tilltagit och det smattrar ihärdigt mot vindrutan.

Direkt när jag svänger in på skogsvägen ser jag den utbrända bilen

Bilvraket står helt öppet och en plastpresenning har lagts under den

Jag går runt bilen några varv för att ev finna några ledtrådar (har nog sett för många deckare)

Nu inspireras jag av fotografen Thomas i filmen Blow up och börjar förstora bilden av bilens baksida

Här finner jag något intressant. Bilen är troligen dansk men här finns knappast något mord med i bilden

Ja, så här kan fantasin skena iväg när man går igenom gamla bilder och kanske har ätit lite för mycket av den goda julmaten ;). Har ni inte sett den gamla kultfilmen Blow up tycker jag att ni ska göra det. Den är mycket bra. Jag vill inte avslöja något av handlingen men kan ändå nämna att den handlar mycket om fotografering. Tyvärr går den väl knappast på några biografer längre så det blir till att köpa en DVD.

På återseende

/Torbjörn
Postat 2011-12-28 13:33 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Arkivarbete

Många ägnar sig åt att gräva i bildarkiven den här tiden på året. Så även jag. Det blir inte så mycket bilder tagna just nu när det inte är någon ordning på årstiderna. Jag vill ta vinterbilder nu men vintern är någon annanstans. Det är ganska kul att titta igenom mapparna i Lightroom och vill man "framkalla" en bild går det snabbt att fixa. Den här gången kollade jag mappen från den 18 augusti i år då American Car Show kom till Uppsala och slottsparken.

Femtiotalsfrisyr på gång

En kille på trike smyger förbi

Allt är relativt

Skit i förgasarn?

Två årsmodeller

Ska vi slå till Doris?

Jag såg "The girl with the dragon tattoo" på juldagen och den är riktigt bra. Fast jag hade hoppats att sekvenserna som spelades in på Drottninggatan i Uppsala skulle vara lite längre. Jag var där förra hösten och tittade på inspelningarna och de gjorde fruktansvärt många omtagningar. Visst var Daniel Craig och Rooney Maara mycket bra men min favorit blev nog ändå Christopher Plummer i rollen som den åldrige Henrik Vanger.

På återseende

/TorbjörnPostat 2011-12-27 18:49 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Akvilejor i svartvitt

Den årstid jag älskar mest är när sommaren står för dörren. Björkbladen är ännu bara som musöron och man kan se igenom de halvgenomskinliga björkkronorna och hagarna är fulla med blommor och knoppar. Då packar jag min ränsel med kaffe och smörgåsar och beger mig ut i härligheten. Kameran följer naturligtvis med och ofta tar jag med mig mitt enda makroobjektiv, Sigma 105 mm/2,8. Jag söker upp en plats i lä där jag lägger mig ned och lyssnar på trädens sus och fåglars kvitter.

Det gäller att suga in allt för att få den rätta inspirationen och komma i stämning för makrofotografering kan vara lite åbäkigt med allt hukande och krypande. Det är absolut inget latmansgöra. I en av mina hagar växer det akvilejor (aklejor) och det tyder på att det där en gång varit en trädgård. Jag gillar både färgen och formen på de här blommorna. Färgen varierar från blålila och rosa till nästan vitt. Formen på de inte fullt utslagna blommorna påminner om långhalsade fåglar som sitter i en klunga med sträckta halsar.

Här har jag valt att visa akvilejor i svartvitt just för att accentuera formen och strukturen på blomman.

Intåg i sommarhagen

Sådana här bilder förekommer oftast i färg. En färgbild ger ju oerhört mycket information som ibland kan "dränka" huvudmotivet. En skicklig fotograf jobbar därför mycket med att placera in huvudmotivet mot rätt för- och bakgrund så att dessa lyfter fram det man vill fotografera utan att själva dominera. Väljer man i stället att konvertera till svartvitt så lyfter man fram huvudmotivet ännu mer. Av den anledningen har jag valt att lägga på ganska mycket svärta, utom i ett fall där blomman var väldigt skir och svår att konvertera. Fungerar akvilejorna i svartvitt?

På återseende

/TorbjörnPostat 2011-12-26 08:48 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa 

Tidigare blogginlägg