Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Akvilejor i svartvitt

Den årstid jag älskar mest är när sommaren står för dörren. Björkbladen är ännu bara som musöron och man kan se igenom de halvgenomskinliga björkkronorna och hagarna är fulla med blommor och knoppar. Då packar jag min ränsel med kaffe och smörgåsar och beger mig ut i härligheten. Kameran följer naturligtvis med och ofta tar jag med mig mitt enda makroobjektiv, Sigma 105 mm/2,8. Jag söker upp en plats i lä där jag lägger mig ned och lyssnar på trädens sus och fåglars kvitter.

Det gäller att suga in allt för att få den rätta inspirationen och komma i stämning för makrofotografering kan vara lite åbäkigt med allt hukande och krypande. Det är absolut inget latmansgöra. I en av mina hagar växer det akvilejor (aklejor) och det tyder på att det där en gång varit en trädgård. Jag gillar både färgen och formen på de här blommorna. Färgen varierar från blålila och rosa till nästan vitt. Formen på de inte fullt utslagna blommorna påminner om långhalsade fåglar som sitter i en klunga med sträckta halsar.

Här har jag valt att visa akvilejor i svartvitt just för att accentuera formen och strukturen på blomman.

Intåg i sommarhagen

Sådana här bilder förekommer oftast i färg. En färgbild ger ju oerhört mycket information som ibland kan "dränka" huvudmotivet. En skicklig fotograf jobbar därför mycket med att placera in huvudmotivet mot rätt för- och bakgrund så att dessa lyfter fram det man vill fotografera utan att själva dominera. Väljer man i stället att konvertera till svartvitt så lyfter man fram huvudmotivet ännu mer. Av den anledningen har jag valt att lägga på ganska mycket svärta, utom i ett fall där blomman var väldigt skir och svår att konvertera. Fungerar akvilejorna i svartvitt?

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-12-26 08:48 | Läst 5422 ggr. | Permalink
Med 8 plusgrader och solen som tittar fram så får man lite vårkänslor.. sen tittar man in på bloggen och får läsa om sommarens skönaste blomma.. vet du vilket längtan detta skapar :-)
Och visst kan man fota svartvitt på blommor. Det blev ju hur fint som helst. Bild nr 9 är bara så vacker och skulle platsa på vilken vägg som helst .

Mvh Pia
Tack så hemskt mycket Pia för din trevliga kommentar. När det gäller blommor är jag, till skillnad från dig, en s k glad amatör men jag håller med dig beträffande aklejan. Spännande form, struktur och vackra färger. Kan man begära något mer av en blomma? Roligt att du gillar mina svartvita versioner :).

/Torbjörn
Visst funkar detta.... alldeles utmärkt till och med. Jag skulle kunna tänka mig att ha en hel serie efter varandra. Bara bilder utan ram. Snyggt!
Ha det bra
Marianne
Svar från pic-tor 2011-12-26 23:04
Tack snälla Marianne. En serie efter varandra kanske inte vore så dumt? Ska ta mig en funderare ;). Hursomhelst så ska man inte vara främmande för att prova något nytt.

/Torbjörn
Vilka ljuvlig bilder! Dom funkar klockrent i svartvitt!
Mvh Heléne
Svar från pic-tor 2011-12-26 23:06
Tusen tack Heléne! Då tycker vi lika :). Jag tycker också att svartvitt fungerar alldeles utmärkt.

/Torbjörn
Klart det funkar, i alla fall när de är så här fint fotograferade! Svartvitt ger ett lugn och man tittar lite mer på strukturen och fina detaljer tycker jag. Du får gärna fortsätta! :-)
//Ewa
Svar från pic-tor 2011-12-27 18:15
Tack så mycket för din fina kommentar Ewa. Jag håller med dig; Svartvitt lugnar ner när det blir för skrikiga färger och man ser saker man kanske inte ser annars. När aklejorna blommar till sommaren ska jag till min hage igen ;).

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg