Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Några skott från gatan

Det är skönt att värmen äntligen så smått börjar att återvända. Uteserveringarna öppnar och fylls med människor som väntat länge på att få njuta av mat och dryck ute i det fria. För oss som tycker om gatufotografering är det trevligt när gaturummet åter får liv och det i sin tur ökar lusten att fotografera.

Här kommer några skott från gatan. Alla är oplanerade och helt slumpmässiga. Gatufotografering kräver ständig vaksamhet och koncentration och kameran måste naturligtvis hela tiden vara skjutklar. För mig fungerar det bäst när jag är ensam. Jag blir för splittrad om jag går i grupp.

Från ljus till mörker

Smakar det bättre här ute?

Förhör

Nedförsbacken

På ett ben

Platt fall

Efter en halv dags fotograferande känner jag mig ganska tömd och jag får svårt att uppehålla både vaksamhet och koncentration. Då är det lika bra att ta en rejäl paus, eller avsluta dagens arbete helt och hållet. Är du inte i form blir det mest skräpbilder.

Ett bra sätt att hålla sig i fotoform är att fotografera mycket. Det är en gammal sanning som gäller fortfarande. Övning ger färdighet. Den digitala tekniken har gjort det lättare för oss att öva flitigt. Det är dumt att inte utnyttja det.


På återseende

Torbjörn
Postat 2013-04-28 11:17 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Nils har sjappat

Jag kände det på en gång. Det var något som saknades. Men vad? Jag gick förbi platsen en gång till och då blev det med ens uppenbart. Nils Ferlin är borta. Här har han ju stått och tuttat på sin fimp så länge man minns, men nu har han tydligen sjappat. Han är putsväck helt enkelt. Kanske längtan till Filipstad blev för stark. Skulle ni mot förmodan möta en magerlagd karl som är "ganska mager om bena, tillika om armar och hals" så är det med stor sannolikhet Nils Ferlin som är ute och rör på sig.

Här sågs Nils senast. Var han nu håller hus är inte gott att veta. Kanske bryter han arm med någon av Klarabröderna på något sjabbigt ölhak någonstans. Nils lär vara armstark och en aning hetlevrad, har jag fått mig berättad av en av Klarabröderna. Harald Forss delade buss en gång med ett gäng gymnasister på väg hem från Gävle. Själv skulle han upp till Hälsingland i något ärende och iförd den bredbrättade hatten, och med yviga gester, underhöll han alla i bussen med historier om Ferlin, Broder Tor m fl. En mycket minnesvärd bussresa.

På återseende

TorbjörnPostat 2013-04-27 07:29 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Det förgängliga livet

Den här mannen har jobbat färdigt. På bordet i sommarstugan ligger hans jobbarhandskar kvar. Som ett äreminne över en händig karl som gjorde det mesta själv. Fiskröken t ex är inget hastverk utan ett gediget bygge, som för övrigt allting annat, och givetvis försedd med termometer. Fisk ska ju tillagas varsamt.

Tingen blir kvar efter oss medan vi själva försvinner för all tid och evighet. Bilder får oss att komma ihåg, så ta gärna lite vardagsbilder också emellanåt. Blommor och blader kommer ständigt upp och behöver kanske inte en sådan omfattande dokumentation varje år. Det är naturligtvis helt och hållet min privata uppfattning, men för mig är det det förgängliga som kanske är det viktigaste i min fotografering. Det förgängliga livet som tar slut alldeles för fort.

På återseende

TorbjörnPostat 2013-04-23 20:24 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Full fart framåt och stillasittande

Tänk så olika livet kan te sig. För den ena går livet framåt i full fart medan det för den andra står still. Båda är unga kvinnor, men där slutar också likheten. Vi har sett dem nu några år – tiggarna. Ett tag trodde vi att det var maffian, eller något liknande, som skickade ut dessa fattiga människor för att i organiserad form tigga pengar. En del politiker är fortfarande övertygad om att så är fallet. Utan att ha gjort några efterforskningar på fältet, men funderat ett tag vid skrivbordet. Dagens Nyheter har däremot gjort en del undersökningar på fältet och kunnat konstatera att tiggarna drar in väldigt små summor under en dag. Från några tjugor till knappt två hundra kronor. Det är summor som knappast intresserar maffian.

Det rör sig helt enkelt om väldigt fattiga människor som vi ser på våra gator och torg. Många är romer från främst Bulgarien och Rumänien. Romer har det besvärligt i många länder men integrationen i just dessa två länder tycks ha fungerat väldigt dåligt.

Vi får nog vänja oss vid att se dessa tiggare bland oss under lång tid framöver. Europas länder befinner sig i ekonomisk kris och risken finns att tiggeriet t o m kommer att öka för nedgången i ekonomin beräknas hålla i sig i många år framåt.

S:ta Clara kyrka anordnar regelbundet soppkök och man förvånas över hur många människor som köar för att få lite soppa och bröd. Och det är inte bara fattiga invandrare man ser där utan också en hel del fattiga svenska medborgare. Så ser det ut i fäderneslandet anno 2013.

På återseende

TorbjörnPostat 2013-04-19 09:18 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tar Sony A99 smöriga bilder?

Ska man tro några som brukar skriva i forumtråden "Sonys systemkameror (och kanske andra också)" så går Sonys senast fullformatskamera, Sony A99, knappt att använda. Själv tycker jag att det är en underbar kamera att arbeta med. Ju mer jag använder den elektroniska sökaren desto mer gillar jag den och jag saknar inte den annars så fina sökaren i A850 särskilt mycket.

Några skejtare uppehöll sig vid Sergelmonumentet i helgen och jag stannade till en stund för att testa hur AF-C (följande AF) fungerade. Inga som helst problem visade det sig och skärpan satt rätt mest hela tiden. Kombinationen A99 och zoomen Sony 28-75/2,8 tycks trivas med varandra och jobbar bra ihop. Jag testade också Soft fokus-objektivet Minolta 100/2,8, som har två lägen för softning. Läge "0" har ingen softning alls. Nu var det inte meningen att jag skulle använda softfunktionen här, jag ville bara komma lite närmare. Men i ivern så kom jag åt reglaget och några av bilderna blev rejält softade. Jag märkte det inte förrän jag på tåget hem kollade bilderna ordentligt på skärmen. Skönt att kunna konstatera att det inte var kameran som smörade :).Nu blir det lite smörigt, men det var inte meningen

Det ska bli skönt att få rensa bort lite gammalt från kameraskåpet. Kameror ska ju användas och inte stå undangömda i ett skåp. Tänk på alla nybörjare som ska skaffa sin första kamera. Kanske just din kamera är en lämplig förstagångskamera?

På återseende

TorbjörnPostat 2013-04-17 17:30 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa 

Tidigare blogginlägg