Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Full fart framåt och stillasittande

Tänk så olika livet kan te sig. För den ena går livet framåt i full fart medan det för den andra står still. Båda är unga kvinnor, men där slutar också likheten. Vi har sett dem nu några år – tiggarna. Ett tag trodde vi att det var maffian, eller något liknande, som skickade ut dessa fattiga människor för att i organiserad form tigga pengar. En del politiker är fortfarande övertygad om att så är fallet. Utan att ha gjort några efterforskningar på fältet, men funderat ett tag vid skrivbordet. Dagens Nyheter har däremot gjort en del undersökningar på fältet och kunnat konstatera att tiggarna drar in väldigt små summor under en dag. Från några tjugor till knappt två hundra kronor. Det är summor som knappast intresserar maffian.

Det rör sig helt enkelt om väldigt fattiga människor som vi ser på våra gator och torg. Många är romer från främst Bulgarien och Rumänien. Romer har det besvärligt i många länder men integrationen i just dessa två länder tycks ha fungerat väldigt dåligt.

Vi får nog vänja oss vid att se dessa tiggare bland oss under lång tid framöver. Europas länder befinner sig i ekonomisk kris och risken finns att tiggeriet t o m kommer att öka för nedgången i ekonomin beräknas hålla i sig i många år framåt.

S:ta Clara kyrka anordnar regelbundet soppkök och man förvånas över hur många människor som köar för att få lite soppa och bröd. Och det är inte bara fattiga invandrare man ser där utan också en hel del fattiga svenska medborgare. Så ser det ut i fäderneslandet anno 2013.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2013-04-19 09:18 | Läst 3892 ggr. | Permalink
Ja du Torbjörn,vi har nog haft vår storhetstid. Jag brukar tänka på folks tänder. Förr när vi hade tandvårdsreformer som gav oss nåt tillbaka, så såg man nästan aldrig folk med luckor i tandraden. Numera är det mer regel än undantag även bland oss " sk vanliga" medborgare. Barnen har inte råd att gå på kalas och åka med på skolans utflykter. Det är många som känner av den ekonomiska krisen
Ha en skön helg
Marianne
Svar från pic-tor 2013-04-23 17:21
Ja, nog drar det lite snålt här och där och tudelningen av vårt samhälle och den ökade segregationen är en realitet, vilket också bekräftas av flera forskare. Tandvårdskostnaden kan lätt springa iväg till tusentals kronor och då är det inte så konstigt att vissa måste prioritera bort den biten.

Ha det gott
/Torbjörn
Just när det gäller detta skulle EU kunna agera med kraft och göra något vettigt tycker jag. Alltså att sätta ned foten ordentligt mot de länder som diskriminerar sina invånare på ett sätt som gör att de måste bussas runt Europa och sitta på gatan. Men jag funderar också på hur man skall bryta det utanförskap som detta måste innebära, att bara låta det fortgå utan att göra något åt problemen dömmer dessa människor till fattigdom generation efter generation. Det finns inga lätta svar givetvis, men jag undrar om laisse faire är en väg att komma framåt på sikt?
-affe
Ps. Skrev ett inlägg om detta tidigare som tyvärr misstolkades av en del, förmodligen var jag för otydlig så att det tolkades som om jag var hjärtlös när jag i själva verket syftade på at man måste lösa situationen för dessa människor på ett värdigt och humant sett över tid.
Svar från pic-tor 2013-04-23 17:28
Det görs nog en del på EU-nivå men det går så förfärligt sakta. Inte gör den ekonomiska krisen i Europa saken bättre heller. Jag har ingen patentlösning men nog vore ett steg på vägen att romerna fick fullständiga medborgerliga rättigheter i de länder de vistas i. Så är inte fallet överallt i dag.

/Torbjörn
Grymt bra och genomtänkta bilder. Gillar det verkligen! Torbjörn. Mvh Elisabeth
Svar från pic-tor 2013-04-23 17:30
Tack så mycket Elisabeth för din trevliga kommentar. Vad roligt att du gillar mina bilder. Uppskattas verkligen.

/Torbjörn



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg