Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Tar Sony A99 smöriga bilder?

Ska man tro några som brukar skriva i forumtråden "Sonys systemkameror (och kanske andra också)" så går Sonys senast fullformatskamera, Sony A99, knappt att använda. Själv tycker jag att det är en underbar kamera att arbeta med. Ju mer jag använder den elektroniska sökaren desto mer gillar jag den och jag saknar inte den annars så fina sökaren i A850 särskilt mycket.

Några skejtare uppehöll sig vid Sergelmonumentet i helgen och jag stannade till en stund för att testa hur AF-C (följande AF) fungerade. Inga som helst problem visade det sig och skärpan satt rätt mest hela tiden. Kombinationen A99 och zoomen Sony 28-75/2,8 tycks trivas med varandra och jobbar bra ihop. Jag testade också Soft fokus-objektivet Minolta 100/2,8, som har två lägen för softning. Läge "0" har ingen softning alls. Nu var det inte meningen att jag skulle använda softfunktionen här, jag ville bara komma lite närmare. Men i ivern så kom jag åt reglaget och några av bilderna blev rejält softade. Jag märkte det inte förrän jag på tåget hem kollade bilderna ordentligt på skärmen. Skönt att kunna konstatera att det inte var kameran som smörade :).



Nu blir det lite smörigt, men det var inte meningen

Det ska bli skönt att få rensa bort lite gammalt från kameraskåpet. Kameror ska ju användas och inte stå undangömda i ett skåp. Tänk på alla nybörjare som ska skaffa sin första kamera. Kanske just din kamera är en lämplig förstagångskamera?

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2013-04-17 17:30 | Läst 3700 ggr. | Permalink
Verkar vara ett roligt objektiv, ditt 100 soft. Kul att du trivs med A99. Ibland undrar man hur de orkar skriva så många och långa inlägg om hur sopig de tycker A99 är. Personligen hade jag älskat den, har A65 på jobbet och har lärt mig att älska Sonys finesser.
Svar från pic-tor 2013-04-27 14:13
Ja, det är ett väldigt trevligt objektiv som jag borde använda mycket flitigare. Nedskrivningen av A99 här på FS är ju fullständigt obegriplig. Jag har kollat runt lite på internationella tester och på de flesta ställen är man imponerad över den fina bildkvalitén – man gillar t o m bildkvalitén på höga ISO:n. Visst finns det väl saker som kan göras bättre, t ex AF, men för mina behöv fungerar den alldeles utmärkt. Den utfällbara skärmen och snabb AF i Live View-läget är en mycket stor tillgång och där ligger Sony långt före Canon och Nikon. Jag har lärt mig uppskatta EVF-sökare, som jag förutom i A99 också har i NEX-6 och tidigare A77, och jag saknar inte den fina OVF-sökaren i A850 särskilt mycket. En härlig kamera är det.

/Torbjörn
Roligt att du är nöjd med din A99:a. Jag är nyfiken på vad det är du tycker du främst har vunnit på med bytet från A77.
Svar från pic-tor 2013-04-27 14:24
A99 har vassare bildkvalitet, framförallt vid höga ISO. Jag köpte A77 för att jag tänkte gå tillbaka till APS-C formatet. Jag hade då också NEX-5N och tanken var att kunna använda A77:ans objektiv även till Nexen. Efter en tid bestämde jag mig för att vara kvar i fullformat, och inte investera i ny objektivuppsättning. Så A77:an sålde jag och köpte A99 i stället. Det är en mycket fin kamera och jag är mycket nöjd med mitt val. Kommer att sälja A850, som också är en förträfflig kamera, men A99 är vassare och jag gillar dess fina EVF-sökare och vikbara skärm.

/Torbjörn
Barkismats 2013-04-29 15:10
Tack för ditt svar. Min nyfikenhet beror på att jag är en väldigt nöjd A77-ägare som gärna vill veta vad jag missar när jag inte tycker att jag kan motivera en investering i A99.

Det kanske är fånigt att kommentera kameror i din blogg. Jag besöker ju den av helt andra skäl än att fundera över vilken kamera som använts. Du är väl ett levande exempel på att det är fotografen som tar bilden, inte kameran. Gillar din bilder skarpt och tittar in när jag vill glädjas och förundras en smula.

Tack
Mats P



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg