Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Det är på gator och torg det händer...

Det är på gator och torg det händer och vill man vara med gäller det att vara på plats och naturligtvis ha sin kamera med. Men det räcker inte med det. Du måste vara alert och speja av området kring där du står. Använd din fantasi för att försöka förutse vad som kommer att hända. Ta många bilder för chansen är väldigt liten att du får någon bra bild med ett enda skott. Snacka gärna med folk du möter det lättar upp stämningen och de slappnar av. Överhuvudtaget ha en positiv attityd, se glad ut och visa att det du gör är roligt.

Ja, ungefär så här är gatufotografering för mig. Svartvitt eller färg? Många anser att färg är uteslutet. Jag är själv väldigt svag för svartvitt men har inget emot gatufoto i färg.

Prästgatans vimmel...

Såja husse, kom nu. Nej, jag vill nosa ett tag till...

Mmm, vad jag har längtat...

Hej, kommer du ihåg den där cykeln jag köpte av dig...

Klädd och utrustad för att möta dagen...

Ibland är färg att föredra om man vill lyfta fram vissa färgelement i bilden t ex. När vi ser en bild sätter hjärnan genast i gång att tolka den. Ibland tolkar vi bilder lika, ibland olika. Det är det som gör fotografering så spännande. Jag försöker alltid sätta mig in i den situation människorna befinner sig i när jag tar bilden och fantasin får gärna flöda.

På återseende

/Torbjörn


Inlagt 2011-09-24 10:48 | Läst 4232 ggr. | Permalink
Antar att det är Prästgatan i Gamla Stan här. Visst är Stockholm toppen för gatulivet där bjuder på många fotografiska situationer?! Inte alltid så märkvärdiga, men nog så finurliga ändå, såsom dina bilder här.Skönt att höra någon att säga att man ska ta många bilder. Det propageras ju en del för det motsatta. Själv har jag gått in mer för den sistnämnda linjen, men det beror bara på att 50 mm har en nyttigt begränsande makt. Den sitter ju på jämt numera i min kamera om jag är ute på stan. Mycket bilder blir det ju ändå...

Och som sagt; intressanta bilder!
Svar från pic-tor 2011-09-25 19:16
Jorå, nog är det Prästgatan i Gamla stan. Jag tycker om att strosa efter den. Till skillnad mot att fotografera med film så kan du ju ta många fler bilder när du använder digitalt. Snacket om att det blir bättre bilder om man tar färre har jag aldrig förstått och det är nog väldigt svårt att leda i bevis. I dag tog jag fram min gamla Minolta 50/1,7 och lät den jobba ett tag. Det var länge sedan sist. Det är ett litet och behändigt objektiv och ljusstyrkan räcker för mig.
Rauni, är det inta dags för fotofika snart?

/Torbjörn
Jag gillar humorn i dina bilder. Den stele mannen med hunden, kvinnan med korven, mannen med cykeln; mycket bra.
Svar från pic-tor 2011-09-25 19:22
Tack Erik för din kommentar. Humor klarar vi oss inte utan och det befrämjar bildseendet.

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg