Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Jag motionerar några gamla objektiv. Del 2, färg

Jag fortsätter redovisningen av mitt lilla test av två gamla Minoltaobjektiv. Normaloptiken AF 50/1,7 och zoomen AF 28-135/4-4,5. Minoltaobjektiven ansågs på den tiden det begav sig ha mycket fin och naturtrogen färgåtergivning. Jag är alls ingen expert och kan inte peka på eventuella förtjänster eller brister inom det området. Ni får själva avgöra om ni gillar eller ogillar vad ni ser. Bilderna är minimalt behandlade i PS, i huvudsak enbart Levels plus uppskärpning med High Pass-filtret vid nedskalningen. Jag har fotograferat i RAW och vitbalansen är lika med kamerans. Platsen är Skansen där det arrangerades marknadsdagar på gammalt vis 24–25 september. Alla bilder är, liksom i förra blogginlägget, tagna vid ett och samma tillfälle och kameran är densamma, Sony A850.

Minolta AF 50/1,7

Den vackra kvinnan med sällskap svepte förbi med en portion kroppkakor

Mannen och pojken värmde diskvatten

En av de många diskerskorna

Snart lunch

Minolta AF 28-135/4-4,5

En av musikanterna – en mycket stilig kvinna

En stilig och tidsenligt klädd bodmadam

I väntan på marknadsfotografen

Vid diskbaljorna fanns det tid för både prat och skratt

Skansens svar på blomsterflickan Eliza i My Fair Lady

Positivhalaren är ute på spaning

Den fina damen gör entré

Så kör dansen i gång

Den här damen var svår på flaskan och trillade till slut omkull (allt var på låtsas förstås)

Från Djurgårdsfärjan blev det en sista bild på en av Gröna Lunds många attraktioner

När jag fotograferade med Minolta AF 50/1,7 använde jag genomgående bländare 2,8 och i fallet med Minolta AF 28-135/4-4,5 varierade bländaren från 4-5,6. Vad vill jag ha sagt med de här två inläggen? Jo, man behöver inte alltid köpa de senaste och dyraste objektiven. Det finns äldre, begagnade som i många fall duger lika bra. Samtidigt får du en slant över som kan användas till annat.

På återseende

/Torbjörn


Inlagt 2011-09-28 21:33 | Läst 5567 ggr. | Permalink
Det tar bra bilder det där objektivet, det får du gärna använda mer ;)
Visst kan gammalt vara bra, speciellt om det passar.
Härliga ansikten!
Svar från pic-tor 2011-09-29 19:42
Tack Jan-Olof. Jodå, jag ska låta de nyare objektiven få vila ett tag och köra mer med gamlingarna. Egentligen skulle man ha köpt på sig lite fler av de gamla Minoltagluggarna när utbudet var större och priserna lägre.

/Torbjörn
Jag missade själv marknaden men får njuta av dina fina bilder istället. Riktigt fina bilder har du här. Fina färger och fina motiv.
Svar från pic-tor 2011-09-29 19:47
Tack så mycket Margareta. Det var ett väldigt trevligt arrangemang kan jag berätta. Flera var klädda i gamla och mycket vackra kläder och ingen fipplade med någon mobiltelefon!

/Torbjörn
Mycket fina bilder både till innehåll och komposition. Jag tycker också att färgmättnaden är betydligt bättre än vad man brukar se från nyare objektiv. Jag upplever samma sak med mina lite äldre Nikkorobjektiv.
Svar från pic-tor 2011-09-29 19:55
Tack så mycket Erik. Jag gillar färgåtergivningen hos de här gamla Minoltaobjektiven. Så värst gamla är de egentligen inte, jag skulle tro från början eller mitten av 1980-talet. Jag tycker nog också att de här äldre objektiven har en något varmare återgivning än mina nya Sonyobjektiv. Kul att de fungerar med en modern kamera i alla fall.

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg