Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Till minne av morbror Holger

Min morbror Holger har gått ur tiden. Han var länge jordbrukare på gården Nyåbron i Ockelbo. Där har jag tillbringat många somrar och hjälpt till med slåtter och trampat hö i ladorna. Naturligtvis har jag, mina syskon och kusiner åkt hölass bakom den snälla hästen Docka och senare bakom "Grålle", d v s traktorn av märket Ferguson. Här har släkt och vänner träffats vid högtider och födelsedager och blivit mycket väl förplägade av Holger och Märta. Det har varit fest och glam och fastän det ibland varit ont om sängplatser så klagade ingen när vi nödgades ligga skavfötters.

Nu är det tyst på Nyåbron. Alla djur är för länge sedan borta. På de en gång välskötta åkrarna växer nu granskogen hög och tät. Om en vecka samlas släkt och vänner i Ockelbo kyrka för att ta ett sista farväl av en mycket älskad man. Holger, naturmänniskan, humoristen, djurvännen och den store berättaren, som sjöng så det dånade i huset, den siste i föräldragenerationen, sörjs och saknas av många som fått den stora glädjen att få lära känna denna stora personlighet.

#2930409

#2930410

#2930411

#2930412

#2930414

#2930418

Du lovade oss alla att du skulle bli minst nittio år. Men vid 87 år och några månader orkade inte din, av hårt arbete, slitna kropp längre. En del löften kan vara svåra att uppfylla.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2013-05-30 19:32 | Läst 5036 ggr. | Permalink
En finstämd minnesruna med sköna närbilder. Önskar att jag hade lika aktuella bilder på min egen mor, som gick bort häromdagen, nästan 102 år fyllda. Hon bodde i Milano. Hälsar Peter
Svar från pic-tor 2013-05-30 20:00
Tack för kommentaren Peter. Min mor gick bort för ett antal år sedan och så här i efterhand kan jag konstatera att det blev taget alldeles för få bilder. Jag kan tänka mig att det är många som gör samma reflektion.

/Torbjörn
Fint porträtt, Torbjörn! Och kaffe "på bit" också! Det var inte igår!


Mvh

Per
Svar från pic-tor 2013-05-30 20:53
Tack så mycket Per. Jodå, Holger tyckte om att dricka kaffe "på bit". Hade man bråttom kunde man även dricka kaffe "på fat" :).

/Torbjörn
Fina bilder på Holger som verkar ha varit en härlig intressant människa! Bra att du har fina bilder på honom som fina minnen! Ha det gott Torbjörn
Svar från pic-tor 2013-06-04 21:15
Holger var en genuin personlighet och alla trivdes i hans sällskap. Det är bra om man inte glömmer bort de som står en närmast. Det är lätt hänt att så sker. Tack för kommentaren Dan.

/Torbjörn
Så fint blogginlägg om honom!
Fina porträttbilder och rörande text till.
/Anna
Svar från pic-tor 2013-06-04 21:16
Tack så mycket Anna för din fina kommentar.

/Torbjörn
Fint berättat med bra bilder av Holger.Det är en förmån att få uppleva allmoge liv som var så vanligt på
åtminstone fram till -60 talet alltid fanns det plats för alla numera träffas ej kusiner och släkten på
samma sätt.mvh/Bo-Lennart
Svar från pic-tor 2013-06-04 21:19
Tack Bo-Lennart. Ja, det var en härlig tid när jordbruket var i full sving på Nyåbron och släkten samlades för slåtter om somrarna.Tiderna förändras, liksom seder och bruk.

/Torbjörn
Fint skrivet till härliga porträtt
Marianne
Svar från pic-tor 2013-06-04 21:20
Tusen tack Marianne.

/Torbjörn
Det är inte bara värmen från Holger som lyser igenom i blogginlägget, även din värme och omtanke lyser igenom texten och bilderna Torbjörn.

Nu fick jag den sista inspirationen att se till att ta porträtt och skriva ner texter om mina egna nära och kära.

Med vänliga hälsningar
Marcus
Svar från pic-tor 2013-06-04 21:23
Tack så mycket Marcus för din trevliga kommentar. Ja, nog har vi alla tyckt om Holger som hade så mycket att bjuda på. Fint att du blev inspirerad att sätta igång lite egna projekt. Vi behöver en kick i baken då och då.

/Torbjörn
Ett mycket fint slutord med lika fina bilder.
Svar från pic-tor 2013-06-04 21:23
Tack så mycket Christer. Vad roligt att du gillar inlägget om Holger.

/Torbjörn
Fint skrivet och fina bilder därtill.
Beklagar sorgen...
Ha en fin dag!
Svar från pic-tor 2013-06-04 21:31
Tack snälla Heléne. Visst är det sorgligt när nära och kära går bort, men så är livets villkor för oss alla. Bilder hjälper oss att hålla minnet levande och då känns det som om personerna nästan är närvarande.

/Torbjörn
Så fina ord och mycket fina bilder!
Jag hoppas att begravningen var lika fin!
ewa
Svar från pic-tor 2013-06-17 11:11
Tack så mycket Ewa. Begravningen var fin med mycket sång och musik, bl a vackert framfört av Holgers barnbarn. Därefter åt alla lunch tillsammans och sedan besökte vi Holgers gård där vi mindes tillsammans och tog adjö av varandra.

/Torbjörn



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg