Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Vit snö och mörka vatten igen

Man måste passa på när det kommer några flingor snö. I mörkret som nu råder lyser snön upp landskapet och ger kontraster i det annars jämngråa. Som jag skrivit tidigare är jag förtjust i vit snö som kontrasterar mot mörka vatten. Det är ju klassiska motiv för svartvit fotografering. Den här gången med svartvit film, men det går naturligtvis lika bra med digitalkamera.

Man exponerar efter snön och för att få den vit i stället för grå har rådet alltid varit att överexponera några steg. Här har jag enbart överexponerat ett halvt steg. Balansen mellan det vita och svarta fixar man sedan i LR och/eller Photoshop. Fördelen med film är att man har större marginal mot utbrända högdagrar jämfört med digitalt.

Motiven är från inre hamnen i Gävle. Promenerar ofta här ute. Havet drar och lockar även på vintern. Det är därifrån vi alla kommer.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2020-01-07 13:24 | Läst 833 ggr. | Permalink
Foto 2 och 3 är mycket vackra. Grafiska. /Ola
Svar från pic-tor 2020-01-07 21:14
Tack så mycket Ola för din trevliga kommentar.
Dj-ligt snygga bilder, Torbjörn!
Svar från pic-tor 2020-01-07 21:15
Hej Finn. Vad roligt att du kikar in på min blogg. Tack för kommentaren.
Snyggt svv arbete, snygga bilder, längtar tillbaka till mitt fina mörkrum! Ha det fint, LO
Svar från pic-tor 2020-01-09 09:14
Tack LO. Norrlands nation i Uppsala hade ett väldigt fint mörkrum liksom Inst för lärarutbildning (ILU), också Uppsala. Mitt eget mörkrum i köket fungerade, men knappast mer. Har gjort mig av med alla mörkrumsprylar och skannar i stället mina negativ. Tycker det fungerar bra. Ingen mörkläggning behövs :).(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg