Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Visst blir det skarpt!

Gillar man superskarpa bilder ska man fotografera digitalt. Du kan få skarpa bilder med film också om du är noggrann genom hela den analoga processen. Men med digitalkameran är det mycket enklare. En kamera med extremt många pixlar ställer dock större krav på dig som fotograf för att du ska få bilder med hög skärpa. De är känsligare för skakningar. Därför är det bra om kameran, eller objektivet, har inbyggd stabilisering. Min Sony A7R3 har inbyggd stabilisering. Det objektiv jag använde här, Sony 4/70-200mm, har också inbyggd stabilisering. Jag tror att de båda systemen samverkar på något sätt men vet inte exakt hur det fungerar.

Jag är i Göranssons Arena i Sandviken och tittar på bandy mellan SAIK och Sirius. Tar lite bilder på spelarna och publiken. Kör med ISO 2 000 för att få exponeringstider runt 1/500. Flickan står lutad mot ett räcke alldeles intill där vi sitter. Försöker sätta skärpan på hennes högra öga. Brännvidd här 78 mm, 1/320 sek och bländare 5.6.

Min kamera har en sensor på 42 megapixel så bilderna tål att delförstoras en hel del med bibehållen skärpa. Ingen av bilderna är brusreducerade. Visst är allt det här trevligt att ha och förutsättningar finns för att få bilder med hög teknisk kvalitet. Sedan om bilderna blir bra utifrån andra kriterier är förstås en helt annan historia. Men bra grejer gör det absolut roligare att fotografera. Jag tror att man i längden tröttnar om man inte är nöjd med sina fotogrejer. Att ständigt komma hem med tekniskt dåliga bilder kan bero på utrustningen, men behöver naturligtvis inte vara det. Brister i handhavandet bär nog skulden i de allra flesta fall och en genomläsning av manualen är alltid nyttig. Jag kollar i den lite då och då samt alla tips som läggs ut på YouTube. Sedan måste man förstås öva, d v s fotografera. Dagsformen varierar, men inte så mycket om du är en flitig fotograf. Själv har jag inte varit så flitig i vinter. Väntar in ljuset.

Ikväll väntar bilddiskussion på fotoklubben. Jag tar med mig en analog och en digital bild.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2020-01-14 16:51 | Läst 927 ggr. | Permalink
Bra skrivet, bäst att utgå från tekniskt perfekta bilder, sen kan man bearbeta dom som man vill för att uppnå det man föreställer sig. LO
Svar från pic-tor 2020-01-16 11:24
Tack LO. Idag är digitalkamerorna så pass bra att det inte är så svårt att få tekniskt bra bilder.
Fin bild på flickan. Finns mycket skärpa i bilden, själv hade jag nog brusreducerat för att få bort det finkorniga bruset, hälsningar/ Björn
Svar från pic-tor 2020-01-16 11:28
Tack Björn. Det brus som man kan se på skärmen syns sällan på en utskrift. Här ville jag visa hur en 2000 ISO-bild ser ut utan brusreducering.(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg