Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Dimma

Ingen riktig vinter i sikte och vi är en bit in i januari. En tid före jul kom dock lite snö som gjorde det lättare att fotografera. Sedan kom dimman och svepte in landskapet i ett mjölkvitt töcken. Ett töcken som kan vara väldigt bildmässigt. Bakgrunden suddas ut och motiv i förgrunden träder fram.

Här några exempel från en promenad ned till centrum med svartvit film i kameran.

Har lagt på ytterst lite kontrast för att inte förstöra dimeffekten. För närvarande är det helt snöfritt där jag bor och det känns väldigt onaturligt. Häromdagen var det tio grader varmt – i januari! Känns som det vore april. I dag visar termometern minus tre. Mer normalt. Hoppas snön är på väg. Kanonen utanför Gävlekusten har inte varit laddad tidigare i vinter.

I dag är det inte många bloggare som lägger ut analoga bilder i sina inlägg. Flera som gjorde det tidigare har försvunnit från FS. I dag är det digitala bilder, och färg, som är förhärskande. Jag fotar också digitalt men vill ändå slå ett slag för det ursprungliga sättet att fotografera – det analoga. Det är lite omständligare, men inte svårt. Tar lite längre tid. Men vad gör det, varför ska allt gå så fort? Skapandet är en process som behöver tid. Framhastade bilder blir sällan bra. Det ser man många exempel på här i bloggarna. Då lägger man ut många bilder i stället så läsarna själva får välja ut den de gillar bäst bland alla dubletter. Det är inte läsarna av bloggen som ska välja och vraka, det ska fotografen göra. Ett blogginlägg ska vara färdigredigerat när det publiceras.

Ser filmatiseringen av Elena Ferrantes romansvit Neapelkvartetten, om de två väninnorna Elena och Lila, och slås av det vackra fotot. Tittar också igen på dokumentären om Hans Gedda. Mycket intressant, inspirerande och levande. På YouTube finns också en hel del matnyttigt om foto. Ser gärna Steve O'Nions videor om landskapsfotografering. Han är ganska lågmäld, fotograferar både analogt och digitalt. Tycker att han är duktig och han svarar också på frågor. En sympatisk kille helt enkelt.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2020-01-05 10:47 | Läst 792 ggr. | Permalink
Fina bilder att betrakta, dimman ger många gråtoner och precis som du säger med andra ord, 3D-verkan. Snyggt!/ Björn
Svar från pic-tor 2020-01-06 09:46
Tack Björn. Ja, dimma är fint för en fotograf.(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg