Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Erik Sahlströms spelmansstämma 2011

Den 24 juli arrangerades Erik Sahlströms spelmansstämma i Ottarsborg, Vendel, Tierps kommun. Många spelmän och spelkvinnor samlades och det bjöds på allspel från scen under ledning av Sonja Sahlström, dotter till Erik, och därefter spelades det i tält och vid varje buske i den fina parken. Dessförinnan hade Sahlströmarna uppträtt på scenen. Spelmansstämmor i Erik Sahlströms namn har hållits sedan 1975.

Erik Sahlström var en gigant inom den uppländska folkmusiken och han har fått ge namn åt den största spelmansstämman i Uppland. Många förknippar honom kanske främst med nyckelharpan men han spelade också fiol. Sahlström avled 1986 men hans musik lever vidare genom familjen och många andra spelmän och spelkvinnor. Hans kanske mest kända komposition är Spelmansglädje. Nyckelharpan har ett mycket starkt fäste i Uppland och många bygger sitt instrument själv. Erik Sahlström byggde själv många harpor.

Vid stämman vandrade jag runt och lyssnade på musikanterna som hela tiden bildade nya konstellationer. Jag blev oerhört imponerad av deras musikalitet, spelglädje och kunnande. Någon drog några drag med stråken och så körde de igång. Hur många låtar har dessa fantastiska spelmän och spelkvinnor i sina huvuden? Fiol och nyckelharpa dominerade men några spelade också basfiol, cittra, dragspel, gitarr, klarinett, munspel, tvärflöjt och jag tror att jag också såg en viola.

Här följer ett bildpotpurri från stämman:

Det var en härlig upplevelse att få vandra runt bland alla musikanter. Många trevliga samtal blev det och massor med fantastiskt fin musik. Fler bilder finns att titta på här.

På återseende

/TorbjörnPostat 2011-08-04 11:07 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Ödehuset

Jag återvänder till ödehuset på Öland igen. Det har blivit några besök nu. Fast den här gången får jag nöja mig med att besöka huset via bildarkivet. En efterhängsen yrsel omöjliggör längre resor f n. Det här huset fascinerar mig. Mycket är kvarlämnat. Det verkar som om uppbrottet skett väldigt hastigt. När jag senast besökte huset förra året tillsammans med en vän noterade jag att någon förmodligen har övernattat i huset och viss oreda rådde. Jag hoppas att jag kan göra en tripp dit ned senare i höst. Om huset då står kvar förstås.

Här kommer några bilder från senaste besöket.

Väskan

Visst blev jag nyfiken på vad väskan kunde innehålla, men jag rör ingenting

Kniven

Kniven är det första som möter mig vid bakdörren

Kakelugnen

I vardagsrummet står den här fina kakelugnen

Skeppsklockan och den lilla gumman

På spiselhyllan står en gammal skeppsklocka

Gammalt foto

Uppe på vinden fann jag detta gamla foto. Vilka är dessa personer? Vilket år är bilden tagen?

Gamla ödehus kan berätta mycket. Egentligen borde jag göra lite efterforskningar om just det här ödehuset för det är så speciellt med tanke på alla saker som finns kvar. Fast det är ju så mycket annat också.....

På återseende

/TorbjörnPostat 2011-08-03 13:11 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Tidigare blogginlägg