Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Ödehuset

Jag återvänder till ödehuset på Öland igen. Det har blivit några besök nu. Fast den här gången får jag nöja mig med att besöka huset via bildarkivet. En efterhängsen yrsel omöjliggör längre resor f n. Det här huset fascinerar mig. Mycket är kvarlämnat. Det verkar som om uppbrottet skett väldigt hastigt. När jag senast besökte huset förra året tillsammans med en vän noterade jag att någon förmodligen har övernattat i huset och viss oreda rådde. Jag hoppas att jag kan göra en tripp dit ned senare i höst. Om huset då står kvar förstås.

Här kommer några bilder från senaste besöket.

Väskan

Visst blev jag nyfiken på vad väskan kunde innehålla, men jag rör ingenting

Kniven

Kniven är det första som möter mig vid bakdörren

Kakelugnen

I vardagsrummet står den här fina kakelugnen

Skeppsklockan och den lilla gumman

På spiselhyllan står en gammal skeppsklocka

Gammalt foto

Uppe på vinden fann jag detta gamla foto. Vilka är dessa personer? Vilket år är bilden tagen?

Gamla ödehus kan berätta mycket. Egentligen borde jag göra lite efterforskningar om just det här ödehuset för det är så speciellt med tanke på alla saker som finns kvar. Fast det är ju så mycket annat också.....

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-08-03 13:11 | Läst 3148 ggr. | Permalink
Hej Torbjörn!

Fina bilder och en spännande / faschinerande historia - man vill få reda på MER!

Mvh

Johan
Svar från pic-tor 2011-08-03 23:31
Tack Johan. Visst blir man nyfiken och vill veta mer för fantasin skenar lätt när man tittar in i ett ödehus.
fina bilder!prova sjösjukepiller mot yrsel,det rådet fick frugan min.lycka till mvh ronny
Svar från pic-tor 2011-08-03 23:36
Tack Ronny. Sjösjukepiller till en landkrabba :-). Jo, det funkar nog men man blir så dåsig av dem. Det är en gammal öroninflammation som förstört mitt ena öra och det yttrar sig bl a i yrsel till och från.
Ja, detta ödehus är ju riktigt märkligt! Någon måste väl veta vems det är och varför det är övergivet?
Svar från pic-tor 2011-08-03 23:43
Ja, det är mycket märkligt. Jag har besökt det flera gånger och allt har stått orört, förutom då i augusti förra året då någon varit inne och rört till det. Den person som jag hade med mig då lovade att forska i husets historia eftersom hon kände folk i trakten men jag har trots påstötningar inte fått veta någonting. Kanske vill hon hålla det för sig själv?
Vad skönt att se ett ödehus som inte är helt vandaliserat. Mycket fina bilder som väcker ens nyfikenhet på alla sätt och vis. Ja nu kommer jag sitta här och fantisera ihopa något trevligt om dom som bodde där :-) Och så var denna kvällen räddad haha.
Hoppas din yrsel släpper för det låter minsann inte bra ju. Du får vara rädd om dig !
Kram Pia
Svar från pic-tor 2011-08-03 23:29
Tack för din omtanke Pia :-). Du må tro att jag själv har fantiserat mycket om det här huset och om de som bodde här.
Jag förvånas över att allt är kvar och inte stulet om det nu är ett ödehus.
Härliga bilder och ett intressant foto, någons födelsedag eller har mannen och kvinnan som sitter fått någon slags utmärkelse. Dom har medaljer på bröstet
Marianne
Svar från pic-tor 2011-08-03 23:56
Hej Marianne. Visst är det ett ödehus, därom råder inget tvivel. De här människorna på bilden var nog minst en generation äldre än de som bodde i huset. Huset i bakgrunden är inte ödehuset. Kanske är det bönder som fått medalj för felfri mjölk, jag bara gissar.
Hej Torbjörn!
Intressant med ditt fotoobjekt på Öland. Att det är så mycket av bohaget kvar gör det ännu mera spännande kan jag tro. Kakelugnen skulle jag inte alls ha något emot att överta ;-)
Med tanke på kläderna borde människorna på bilden vara fotograferade någon gång i början av förra seklet. Hoppas att du forskar vidare...

Krya på dig!
Prövat med "seaband" från apoteket? Ett elastiskt armbande med en liten plastmanick som trycker mot handledens insida. Det KAN hjälpa mot viss yrsel.
Mvh / maria
Svar från pic-tor 2011-08-04 09:27
Tack så mycket Maria. Hade jag bott lite närmare så skulle jag gått till botten med det här ödehuset och de människor som bodde här. Nu får det bli ett semesterprojekt med uppföljning varje år förhoppningsvis. I alla fall verkar det inte finnas några arvtagare till de som bodde här som är intresserade av att ta rätt på huset och inventarierna. Ska träffa min öronläkare om två veckor och jag hoppas hon har en lösning på mina problem.

Fortsatt trevlig sommar

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg