Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Jag tänkte ta en analog vecka, men...

...det började inte så bra. Packade ned min fina Yashica Mat 124 och den likaledes fina Minolta 7D i ryggsäcken och tog tåget till huvudstaden. Väl där så plockade jag upp Yashican och började plåta. Men det var något som inte stämde riktigt. Jag hade ju kollat kameran på morgonen och allt var frid och fröjd. För en tid sedan fick jag två Fomapan 200-rullar av Alf Johansson här på FS och tänkte att det var dags att testa dem. Men som sagt när jag började plåta så kändes slutaren lite lealös och jag hade svårt att höra klicket. Nu är det ju i och för sig aldrig tyst på gator och torg, och dessutom hade jag kameran i fodralet, så jag brydde mig inte så mycket.

Vid Slussen såg jag en äldre man med ett fantastiskt skägg och jag frågade om jag fick ta några bilder. Det gick bra och jag tog två, som jag trodde, fina porträtt. Senare träffade jag två karlar som kom fram och ville titta på kameran. Snacket var igång och de berättade om sina Rolleicord som de hade haft på 60-talet. Naturligtvis blev det porträttagning även här, och eftersom det var de sista rutorna öppnade jag kameran och kollade slutaren. Den hade hängt sig. Konstigt, tänkte jag, det gick ju att dra fram filmen och spänna slutaren. Karlarna stod kvar och såg på mina förehavanden en stund så att jag kunde ta några bilder med Minoltan. Fomapanfilmen är alltså oexponerad så den hoppas jag kunna återspola och köra en gång till.

På vägen hem tittade jag in på Brunos bildverkstad och frågade om de kunde laga Yashican. De kunde de inte men jag fick ett telefonnummer till en person som brukade hjälpa dem ibland. Jag ringde honom, men tappade förtroendet direkt när han frågade om jag hade bytt batteriet (?).

Åkte i dag in till Stockholm igen och till LP-foto, som jag vet lagar analoga kameror. Tyvärr, fick jag veta, hade Werner semester månaden ut, så jag fick ingen hjälp där heller. Väl hemma skulle jag skanna in lite gamla negativ men naturligtvis var skannern Epson V750 och datorn ovänner. De pratade inte med varandra. När jag klickade på SilverFast 8 så fick jag veta att det fanns en uppdatering. Naturligtvis installerade jag den. Därefter kraschar programmet hela tiden. Loggrapporter har automatiskt skickats  till Apple och jag undrar naturligtvis vad som händer sedan. Antagligen får jag kontakta Lasersoft i Tyskland för att få rätsida på det här.

På något vis har det här skannerprogrammet och min iMac länge gått i otakt. Innan den senaste uppgraderingen fungerade dock allt perfekt. Jag har precis framkallat filmerna jag tog häromdagen och de hänger på tork. Problemet är bara att jag inte har någon skanner som vill jobba. Jag har två. Min Reflecta RPS 7200 småbildsskanner har jag inte fått att fungera på länge. När jag startar SilverFast 8 får jag hela tiden frågan om jag har installerat drivrutinerna korrekt. När senaste uppgraderingen kom skulle man ta bort det gamla serienumret och fylla i det nya. Så har jag gjort men det fungerar i alla fall inte.

Jag hade min digitala systemkamera med mig i dag och där är det inga som helst problem. Varken vid fotograferingen eller vid inläsningen till Lightroom. Det verkar som om min analoga vecka slutade redan på torsdagskväll.

Gula faran

Jag får väl inte ge upp så lätt men det är inte lätt att veta i vilken ände man ska börja nysta upp problemen mellan datorn och mina två skannrar. Jag vill naturligtvis också få igång min fina Yashica och jag hoppas Werner på LP-foto kan hjälpa mig. Eller finns det något annat ställe i de här trakterna som lagar gamla kameror?

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2013-06-13 22:52 | Läst 1817 ggr. | Permalink
Jag har Precis samma problem med skannern och iMac. Min är en kompi Canon MP600 och nu har jag lånat en Canon Fladbed 8800F - och måste jag se om det blir bättre. Lycka till med din Yashica.
m.v.h. Erik / DK
Svar från pic-tor 2013-06-14 08:38
Vilket skannerprogram använder du Erik? SilverFast? För det är förmodligen där skon klämmer tror jag.

/Torbjörn
Erik Madsen 2013-06-14 09:07
På mina gamla PCer använde jag Canons MP Navigator och verken är tydligen bara i Windows. Jag måste ta en titt på Alfs tips.
m.v.h. Erik / DK
Kanske detta kan vara något. http://www.l-foto.se/reparationer.html
Svar från pic-tor 2013-06-14 08:40
Kanske blir det lilla Vansbro som fixar min Yashica? Är inte så pigg på att skicka kameran dock men löser det sig inte på hemmafronten återstår kanske inget annat. Tack för länken Hans-Åke.

/Torbjörn
När det blev silverfast 8 startade problemen för mig, innan var det toppen. Nu kör jag med vuescan som ger bra skannar men som har ett "hopplöst" gränssnitt tycker jag. Det verkar i alla fall funka i alla väder och är ju ganska billigt och dessutom får man livstids uppgraderingar tror jag. Själv har jag väntat så länge på att silverfast skall få programmet att funka tillfredsställande även med min nikon 5000 ed att jag börjat ge upp hoppet. Dessutom är det ofta så att de fixar en sak, och sedan är problemen tillbaks vid nästa uppgradering. Jag förstår ärligt talat inte varför de krånglar till det så förskräckligt. Som sagt testa vuescan. :)
Jag kör också OS X förresten.
-affe
Svar från pic-tor 2013-06-14 08:36
Så du fick aldrig någon ordning alls med SilverFast 8? Det ser ju inte så värst lovande ut för mig heller. Jag ska i alla fall kontakta Lasersoft för att se vad som kan göras. Det fungerar ju ibland. Jag tror ändå att jag snart får igång Epsonskannern men med Reflectan begriper jag bara inte vad som felar. För mycket tysk "Gründlichkeit" kanske? Det gäller nog SilverFast 8 också för den delen. Löser det sig inte får väl jag också återgå till Vuescan, som jag använde för en del år sedan – och jag håller med om det knöliga gränssnittet. Tack för din "input" Alf.

/Torbjörn
Erik Madsen 2013-06-14 09:01
Jag är också tacksam för tippat, hade aldrig hört talas om programmet.
Fråga på Schönherrs Foto. de har en bra reparatör men jag vet inte om han tar Yashicor.
Svar från pic-tor 2013-06-14 08:42
Tack för tipset Thomas. Ska kolla med Schönherrs. Tyvärr är det ju semestertider överallt nu så det kanske
löser sig först efter sommaren.

/Torbjörn
Jag kan meddela att Vuescan fungerar klockrent på Epson V750. Men jag är inte helt nöjd med resultatet. Måste lära mig inställningar för exponering, kontrast, mellanregisterjusteringar mm.

/Torbjörn
Svar från pic-tor 2013-06-14 11:17
Vuescan fungerar också ihop med Reflectan fast lite problem att få ramarna rätt. Det blir nog att köpa Vuescan. Har i och för sig fått svar från Lasersoft angående SilverFast 8 men det tål att läsas ytterligare några gånger.

/Torbjörn
Hej Torbjörn!
Det var många problem på en gång.
Ring detta nummer 031-3427105 Sonab-Carlsson i Göteborg så får du höra om han kan fixa Kameran åt dig.
Hälsningar
Göran
Svar från pic-tor 2013-06-17 11:00
Tack för tipset Göran. Ska höra med LP-Foto först.

/Torbjörn



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg