Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Närstudie av några studenter och lite skannersnack

Under min analoga vecka, som förmodligen förlängs på obestämd tid, stötte jag, vid ett övergångsställe, på några nybakade studenter. Vi kom i samspråk en liten stund och då passade jag på att ta några porträtt. Skärpan sitter kanske inte perfekt men så hade jag bara ett försök också. Dagens ungdomar har inte tid för omtagningar.

#2942688

#2942686

#2942687

Jag har skrivit tidigare om mina problem med programvaran SilverFast 8. Efter uppgradering fungerar inte mina bägge skannrar Epson V750 respektive Reflecta RPS 7200. Jag skrev till LaserSoft men deras svar ger jag inte mycket för. Lösningen för min del heter Vuescan. Laddade ned den avancerade versionen och nu fungerar mina skannrar igen. Du behöver inte, som till SilverFast 8, köpa ett program för varje skanner utan en nedladdning av Vuescan täcker de flesta på marknaden förekommande skannrarna. Suveränt tycker jag. Personligen gillar jag gränssnittet i SilverFast 8 bättre men jag kan inte klaga på resultatet från Vuescan.

För den teknikintresserade kan jag nämna att jag har använt Minolta Dynax 7 och Sony 2,8/85, T-MAX 100 framkallad i X-TOL och skannad i Reflecta RPS 7200.

Ibland är det kul med film, prova på du också.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2013-06-17 11:43 | Läst 2714 ggr. | Permalink
Hmm. förstår inte riktigt! Har du satt film i din digitala 7D?
Har haft Vuescan Pro. till min gamla Plustek och det har fungerat hyggligt för svartvitt. Har även en mellanformatare men inte kommit till skott på grund av problem att hitta en bra skanner. Nikons 9000 kostar i dag mellan 20-40 tusen begagnade på ebay så det är bara att glömma. Är du nöjd med din V750?

/Stephan
Svar från pic-tor 2013-06-17 12:55
Tack för dit påpekande Stephan. Jag har rättat nu. Det är inte lätt att hålla ordning på alla kameramodeller. Jag är mycket nöjd med Epson V750. Den fungerar bra till småbild och ännu bättre till mellanformat. Reflectan är vassare till småbild. Vuescan tycks vara det enda alternativet i dag för SilverFast 8 går bara med vissa uppgraderingar. Synd för det är ett mycket bra program.

/Torbjörn
Jo vuescan funkar i alla fall, vilket är en grundförutsättning kan man tycka. Dessutom är det ju humant prissatt, speciellt om man har flera skannrar. :)
-affe
Svar från pic-tor 2013-06-17 18:29
Får man bara till filmrutornas läge i Reflectan så flyter det på riktigt bra. Det går t o m att batchskanna. Det lyckades jag inte med SilverFast 8 (bara med Epson V750). Hittills är jag trots allt mycket nöjd och visst är det suveränt prisvärt, speciellt med tanke på att en nedladdning av programmet täcker upp så gott som alla skannrar som finns på marknaden.

/Torbjörn
Snygga tajta porträtt! Gillas! Mvh Elisabeth(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg