Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Jag stannade och tog några glas

Är f n inne i en analog period. För mig betyder analogt svartvitt. Ska jag fotografera färg blir det digitalt. Det är många här på FS som beskrivit fördelarna med det analoga arbetssättet och tekniken. Jag kan instämma i det mesta. För visst är det ganska så annorlunda jämfört med att fotografera digitalt. Det går framförallt långsammare – vilket ofta är en stor fördel. Att skapa ska ta tid annars hinner vi inte med att tänka och reflektera.

När jag numer fotograferar digitalt har jag dämpat farten betydligt jämfört med när jag en gång började. Då var det bl a fartens förtjusning som lockade men det har för länge sedan gått över.

Jag gillar analog fotografering av flera skäl. Långsamheten har jag redan berört. Hantverket är roligt innefattande hela kedjan från laddning av dosan, tillblandning av kemikalier, framkallningsprocessen och slutligen beviset för kvällens möda – för det är oftast på kvällar framkallningen sker – filmen som hänger på tork i duschen. På morgonen dagen därpå klipper jag ned negativen, kollar snabbt igenom rutorna och skjuter in negativen i negativbladens fickor. I pärmen antecknas filmens löpnummer, datum, filmfabrikat, kamera, framkallare och några korta uppgifter om motiven.

Jag fotograferar mest småbild för där har jag fördelen av att kunna använda alla mina objektiv jag har till min digitala systemkamera. Det blir också en hel del bilder tagna med mellanformataren Yashica Mat 124G. Jag har ytterligare två mellanformatare, en Yashica Mat 124 och en gammal Rolleiflex. Bägge är f n lite krassliga och behöver omvårdnad.

Luckor

Glas

T-shirts

Hotell Hörnan

Vildkatt

Cyklist

Kafégäster

Handbagage

En stor anledning till att jag fotograferar analogt är Vuescan. Till skillnad mot SilverFast 8 så är det aldrig några problem med det programmet. Det är bara att skifta anslutningssladd när man byter skanner och programmet identifierar skannern på en gång. SilverFast 8 verkar f n ha knoppat in och det ska bli intressant att se om det någonsin vaknar upp.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2013-07-11 19:22 | Läst 2164 ggr. | Permalink
Fina bilder!

Per
Svar från pic-tor 2013-07-11 19:52
Tack så mycket Per.

/Torbjörn
Nu blev jag lite inspirerad
Tror jag ska köra lite analogt i helgen
Svar från pic-tor 2013-07-11 19:53
Det tycker jag absolut att du ska göra Bengt. Om jag inte missminner mig så har du en fin Hasselblad därhemma?

/Torbjörn
Fint Torbjörn!
Svar från pic-tor 2013-07-11 22:33
Tack så mycket Dan.

/Torbjörn
Långsamhetens lov skall inte underskattas. Att ta det lugnt ger så mycket på alla områden.
Mycket bra s/v bilder. Tråkigt nog, så behärskar jag inte hantverket. Jag kan bara konvertera färg till s/v.
Hälsningar
Jon Anders
Svar från pic-tor 2013-07-11 22:37
Tack för din kommentar Jon Anders. Livet har varit rushigt länge så jag försöker numer tillämpa långsamhetens lov så gott det går. Analog fotografering passar alldeles utmärkt då. Synd att du inte har provat på det för det är väldigt givande. Jag fotograferar för det mesta digitalt men det har blivit mer och mer analogt den sista tiden.

/Torbjörn
Mycket fina bilder Torbjörn!! Ja, är något speciellt med analogt helt klart och på något sätt blir man mer nöjd med en bra analog bild än en bra digital bild.... Nä, nu ska jag själv gå och skanna en 120 film! Ha en fin kväll! Mvh. Johan
Svar från pic-tor 2013-07-11 22:40
Tack så mycket Johan. Visst är det något speciellt med analog fotografering och jag gillar verkligen arbetsflödet. Den har sina fördelar liksom den digitala tekniken.Vilken skanner använder du och vilket program?

/Torbjörn
FotoLindell 2013-07-11 23:05
Jo, jag kör med en "enkel" Epson Perfection V500 Photo Scanner och tillhörande programvara vilket funkar utmärkt! Skulle kanske få bättre resultat med bättre utrustning, men samtidigt får man ju inte heller glömma att det inte blir så mycket bättre än "negativet" och en analog bild är ju oftast inte tekniskt perfekt...
Härliga bilder
Marianne
Svar från pic-tor 2013-07-12 16:33
Tack så mycket Marianne. Vad roligt att du gillar bilderna.

/Torbjörn



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg