Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gammal kärlek rostar aldrig

Fotografering med film ligger mig fortfarande varmt om hjärtat. Det var ju så det började en gång i tiden och jag tycker fortfarande om tekniken. Låt vara att mina skannrar tagit över själva mörkrumsarbetet, så riktigt "renlärig" är jag ju inte. Att arbeta med enkla TLR- kameror, som min Yashika Mat 124G, är också väldigt givande. Speciellt när man ser vilken fin teknisk kvalitet det blir på bilderna. De filmer jag använt här är T-MAX 100 till bilderna 1-2 och Fuji Acros 100 till 3-5.

Har följt den något knasiga tråden m a a nedläggningen av Fuji Neopan 400. Personer som inte fotograferar med film, och som frågan inte angår, kommer med det ena sarkastiska inlägget efter det andra. Det egna egot skymmer ibland både vett och sans.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2013-07-25 11:48 | Läst 2648 ggr. | Permalink
Fina kontrast och B/W bilder ! Tack vare Yashinon, fyrlinser, Tessar-klon. Skarptecknande! Äldre Yashica TLR ( många version ) med triplet lens som hette Yashikor hade populärt som folk-kamera under 50-talet men Yashinon-lens kom senare i 60-talet, förbättrat bildkvalitet pga förstora. // Lasse
Svar från pic-tor 2013-07-25 16:22
Tack Lasse för din intressanta kommentar.

/Torbjörn
Härliga bilder Torbjörn och det kvadratiska formatet gillar jag skarpt, kan inte sätta fingret på varför det är så.
Har själv en Yashica och en Rolleicord som är två underbara kameror. Tyvärr så har Yashican lagt av, blev fel på frammatningen av filmen. Hade Yashinon lins på denna och tycker att den är ett strå vassare än Rolleicorden.

Håller helt med dig om tråden med nedläggningen av Fuji Neopan 400.
Jag är glad att jag fick vara med om den analoga tiden med framkallning och mörkrumsarbete. Så därför fortsätter jag ibland med film i kameran vilket ger mig en större tillfredställelse än det digitala.
Hälsn//Rolf
Svar från pic-tor 2013-07-25 19:28
Tack så mycket Rolf för din mycket trevliga kommentar. Just nu är jag inne i en analog period och fotograferar nästan uteslutande med film. Gillar framkallningspysslet och på något sätt känner man sig mer "delaktig" i slutresultatet. Jag gillar också digital fotografering, vilken också är min huvudfåra.

/Torbjörn
Härliga bilder Torbjörn och dom passar så bra i kvadratiska rutor!
Hoppas att du får en härlig kväll!
Svar från pic-tor 2013-07-25 20:10
Tack så hjärtligt Heléne! Jag gillar de gamla TLR-kamerorna och 6x6 formatet. Tråkigt att vi inte kan träffas i Säter. Jag har fått förhinder.

/Torbjörn
Heléne Alklid 2013-07-28 09:03
Jag fick förhinder jag med! Men vi ses kanske nästa år? =)
Fina och härliga mellanformatsbilder! Jo, nu är jag ju själv en sån där "fuskande" analog fotograf som inte framkallar själv (än..) Men helt klart ger det analoga så mycket mer på många sätt! Så den dagen jag själv kommer igång med framkallning lär det inte bli så mycket digitalt från min sida... Ha en fin kväll! Mvh. Johan
Intressanta bilder av Gamla Observatoriet. Var ligger det om jag får fråga ?



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg