Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Finns det några likheter mellan fotografering och sportfiske?

Finns det några likheter mellan fotografering och sportfiske? Den första tanken som slår en är naturligtvis nej. Vad skulle det i så fall vara? Det kan väl inte finnas några likheter mellan bilder och fisk? Eller kameror och fiskespön? Nej, naturligtvis inte. Det handlar om urval. En seriös sportfiskare släpper tillbaka fisk som inte håller måttet eller på annat sätt inte tilltalar fiskaren. Han tar bara upp den fisk han verkligen vill ha, och har behov av. Resten slänger han tillbaka i sjön.

Finns det ändå inte lite likhet mellan hur den seriöse sportfiskaren agerar och den likaledes seriöse fotografen? Tänker man efter så gör det ju det. Om man nu har tagit en bra bild som man på alla sätt är nöjd med behöver man ju inte fortsätta att ta ytterligare bilder. Nu tänker jag i första hand på de som fotograferar digitalt och som direkt kan se bilderna på skärmen. Visst tar vi en massa kringbilder också, som vi egentligen inte hade tänkt göra, eller har behov av. Det är ju så lätt. Någon gång då och då gör väl ingenting. Men om vi alltid har det här beteendet får vi efter en tid problem.

Tiden är ett problem. Lagringen ett annat. Bägge tingen är begränsade. Tänk efter. Har du egentligen tid att gå igenom alla bilder som under flera år hopat sig på hårddiskarna? Naturligtvis inte. Efter ett tag har du t o m glömt bort vilka bilder du har där. Åren går och antalet hårddiskar blir bara fler och fler. Regelbundet kraschar en och annan också.

Visst påminner digitalfotografering lite grand om kärnkraft också? Det flyter på bra tills avfallet ska lagras och hela tiden blir det bara mer och mer.

Ja, men det är väl bara att köra in skiten i ett lager någonstans? Så enkelt är det ju som bekant inte. Hur avfallet från kärnkraftverken ska slutförvaras, den frågan är fortfarande olöst. För varje år som går växer avfallsberget och man behöver naturligtvis inte vara någon Nobelpristagare för att förstå att förr eller senare kommer det hela att krascha. Liksom alla våra hårddiskar.

För att få lite sinnesfrid i sommar fotograferar jag så gott som uteslutande analogt. Slutförvaring av negativ har sedan länge fått sin lösning. Jag förvarar mina i särskilda negativpärmar som jag ställer i bokhyllan. Ofarligt och framtidssäkert. Skokartonger fungerar i nödfall men då måste du ju ideligen besöka skoaffärn. Antingen för att köpa nya skor eller för att tigga överblivna skokartonger.

En av dem stod som förstenad

Ni som uteslutande fotograferar digitalt – hur är det ställt med sinnesfriden?

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2013-07-29 22:51 | Läst 3648 ggr. | Permalink
Jag skrev nyligen i min blogg om att foto är som sportfiske för att det är avslappnande, kul, spännande och man får vad man får. http://www.fotosidan.se/blogs/froderberg/tva-gatufotografer-gor-en-resa.htm
Svar från pic-tor 2013-07-29 23:22
Det låg i luften m a o :).

/Torbjörn
Tänkvärda tankar!!! ( som vanligt från en klok Torbjörn! ) =)
Ha en toppendag!
Svar från pic-tor 2013-07-30 11:49
Tack fina Heléne. Jag vet inte om jag är så särskilt klok men nog far det en hel del tankar genom skallen ibland :). Hoppas du också får en fin dag. Här ska det visst bli åska och regn på eftermiddagen.

/Torbjörn
En annan likhet är väl att ju längre man håller på desto dyrare prylar köper man. Jag kan ingentng om fiske men jag har förstått att det finns väldigt dyra rullar och annat som man måste ha när man är "seriös". Kan det ha något att göra med att det är mansdominerade hobbies, eller är jag helt fel ute då?
Jag rotar ganska mycket i mina gamla bilder mem du har nog enormt mycket större samlingar än jag har. Än så länge är jag tillfreds med min lagring och sortering.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2013-07-30 11:59
Visst är det så Lena. Jag sportfiskade mycket när jag växte upp och varje sommar lusläste man Napp och Nytt. Naturligtvis önskade man sig en knallröd Ambassadeur 5000. Då hade jag inte råd och i dag när jag har råd har fiskeintresset svalnat. Det tar jag igen, med råge, på fotografering :). Jag har inte lagt in alla mina tidiga, digitala bilder i Lightroom och det borde jag naturligtvis göra för att lättare hitta det jag söker. Nu lägger jag även in de analoga bilderna i LR. Oron för kraschade hårddiskar kan jag emellertid aldrig släppa helt. Däremot känner jag mig lugnare vad gäller mina dia och negativ.

/Torbjörn
Sinnesfriden är det bra med.
Svar från pic-tor 2013-07-30 12:00
Det var skönt att höra :).

/Torbjörn
Lugnt på sinnesfrid sidan, mina hårddiskar är långt ifrån fulla. Inte helt sorterade ännu men det är på gång. Rensar efterhand och spar resten för den tid då minnet sviktar. Analogt och även dia var kul då men gillar det digitala bättre nu. Tror mina/våra diabilder tar större plats än mina hårddiskar.
Svar från pic-tor 2013-08-01 21:46
Du kanske fotograferar i jpeg och då tar ju bilderna mindre plats. Jag har en hel del på mina hårdiskar även inskannat material. Jag fotograferar i RAW och sparar alltid två original på två separata hårddiskar. Det stjäl naturligtvis utrymme men ger i gengäld ett visst mått av sinnesfrid. Jag fotograferar fortfarande med film, uteslutande svartvitt, för jag gillar den analoga processen och de fysiska negativen. Men i huvudsak fotograferar jag också digitalt och jag gillar även den processen. Har ett skåp fullt med dior samt en fin Leitz Pradovit-projektor men den var det länge sedan jag använde.

/Torbjörn
Margareta Cortés 2013-08-01 21:51
Nop, jag fotar i RAW.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg