Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Sönderpratad pool

Kan man prata sönder en pool på FS? Jag är böjd att svara ja på den frågan. Gatufotopoolen är definitivt sönderpratad och det kanske finns fler. Jag förstår inte att människor, som utger sig för att vara fotografer, d v s skapande människor, kan ödsla så mycket tid och kraft till att diskutera vad det är de fotograferar.

Det var länge sedan jag tröttnade på allt tjafs i den poolen och det var också länge sedan jag lade ut några bilder i den. Jag kan inte förstå att ledningen för FS har låtit det här förfallet pågå så länge utan att göra något åt saken. Man kan ju inte lasta över hela ansvaret på poolvärden, som för övrigt tycks ha fullt upp med sin karriär, och tillika yrke, som gatufotograf. Kanske dags att utse någon som inte har privat vinning av att synas och verka här på FS och som orkar ägna sig åt att styra upp en pool i sönderfall.

Påfyllning

Entreprenör

Armvinklar

Annars då. I den rådande värmen har det varit lite stiltje i fotograferandet och jag hoppas på lite svalare väder så att man orkar traska runt på stan igen. Prideparaden fick paradera utan mig bland åskådarmassorna. Värmen och det intensiva solskenet gjorde att fotolusten rann av mig.

Jag har för första gången blivit lurad på e-Bay. Köpte för en månad sedan en Yashica Mat 124, alltså modellen innan 124G. Jag betalade direkt till säljarens konto, använder normalt Pay-Pal, och har ännu inte fått kameran. Naturligtvis har det blivit ett ärende på e-Bay och de har kontaktat säljaren, vilket jag också har gjort. Från e-Bay har jag fått rådet att vänta till den 7 augusti. Har inte kameran anlänt då ska e-Bay vidta ytterligare åtgärder.

Fortsättning följer således och jag lovar berätta vad som händer i ärendet.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2013-08-04 11:09 | Läst 3956 ggr. | Permalink
Det som diskuteras i gatufotopoolen är ju direkt relaterat till gatufoto, så jag förstår inte alls din invändning. Det är ju mer vanligt i forumen att ämnena hamnar off topic. Och att stoppa folk från att prata om sitt fotograferande går ju emot idén med en fotocommunity. Det finns säker många som har synpunkter på vad det bloggas om och hur ofta vissa ämnen kommer upp, men det är främmande att censurera av dessa anledningar.

Jag kan förstå att alla inte intresserar sig för diskussionen som pågår. Men man behöver ju inte läsa allt heller.

Trist att du inte vill lägga upp några bilder. Jag förstår inte vad det har med diskussionerna på klotterplanket att göra.
ojanson 2013-08-04 14:43
Varför kan man inte ta de ändlösa diskussionerna på poolens forum istället för på planket? Kanske med en hänvisning just på planket.
Händelselistan svämmar över av alla kommentarer, i en enda pool, och om någon skulle drista sig att skriva ett relevant blogginlägg kopplat till poolen så halkar det fort ned. Om denne någon skulle ha påbörjat inlägget några dagar innan det läggs upp hamnar det dessutom redan från början en bit ned i spalten. Kanske inte ens på första sidan. Detta har jag f ö flera gånger påpekat både för dig och dina kollegor.
Svar från pic-tor 2013-08-04 15:00
En typisk s k ryggmärgsreaktion från din sida. Lite självkritik kan man väl ändå kräva att Fotosidans chefredaktör skall ha. Jag tycker både Alf och Olle har konstruktiva idéer och jag hoppas du tar till dig vad de skriver.

/Torbjörn
froderberg 2013-08-04 19:02
Jag bemötte ditt påstånde om att poolen var sönderpratad och att poolvärden var inaktiv med att vi inte kan censurera folk som håller sig till ämnet. Svara gärna på detta.

Olle har absolut en poäng att diskussionerna hellre borde föras i forumet, men det hjälper ju inte om du tycker att folk skriver för mycket. Folk kommer ju fortfarande ägna tid åt att skriva istället för att vara skapande fotografen.

Sen får du gärna utveckla varför vi skulle utse en ny poolvärd. Jag förstår inte ditt resonemang om vad han skulle vinna på positionen och varför det i så fall skulle vara negativt.
Erik Madsen 2013-08-04 21:54
Magnus - ursäkta min Naughty inblandning här för som inte har med detta här inlägget att göra. Men hur blir man (jag) poolvärd? Inte i Gatufotopoolen  men i "Veteran Cars  o Crusing"?
Jag har försökt kontakter på alla möjliga sätt - det är därför detta oförskämda sätt. Semester - för upptagen eller vad?
m.v.h. Erik / DK

PS: Torbjörn Jag har aldrig förstått Diskussionen om användningen av klotterplanket, forum, blogg och bildkommentarer / kritik. Jag trodde att ordet är mer fritt på bloggen och att en verklig kontinuerlig diskussion skulle ske i forumet.
Var menar du att diskussionerna ska ske om inte i poolernas forum? Själva grundtanken är ju att det är just där det ska pratas och vridas och vändas på sådant som rör ämnet. Att det regelbundet kommer in nya medlemmar som behöver grotta in sig i grundläggande frågeställningar är väl också ganska självklart.

För övrigt har gatufotopoolen dessutom varit ganska tyst länge. Därför blir det svårt att förstå sig på denna negativa syn som du ger uttryck för.
ojanson 2013-08-04 13:21
Forum, ja, men varför hela tiden på klotterplanket och inte just i poolens forum?
http://www.fotosidan.se/forum/forumdisplay.php?f=136
Svar från pic-tor 2013-08-04 15:51
Se Olles kommentar.

/Torbjörn
Styra upp diskussioner? Har vi helt plötsligt färdats tillbaks till ett auktoritärt förflutet?
Sönderfall är när inget händer, om folk tjafsar så så finns det liv.
Svar från pic-tor 2013-08-04 15:52
Ska vi ta bort talmannen i riksdagen också?

/Torbjörn
nopl 2013-08-04 16:28
Hmm, tänkvärt... Du har en poäng, borde finnas någon som styr upp i hemmet också! Någon som kontrollerar att ämnesutbytet följer etablerade åsikter i alla konversationer!
Nja, Torbjörn... Din kommentar kunde lika gärna va skriven i gatufotopoolen men du valde att skriva den här. Så...
Det är väl i sig kul att medlemmarna är engagerade, tänker och vill... Gatufotopoolen är ju nog bland de mest aktiva vad gäller bild så...
Det jag skulle önska i, samtliga, pooler är mer kommentarande! Jag skulle gärna se att man införde ett krav på "en bild, en kommentar"... och då menar jag inte på Klotterplanket... :)
Ha en fortsatt skön sommar!! //Peter
Kan nog hålla med Torbjörn på nå't sätt, jag har också haft svårt för poolen de sista åren,
men då har jag valt att inte vara med i den! :)
/Bengan

Ps. Och vad jag tycker om de flesta bilderna i poolen har jag redan skrivit om i en blogg! :)
Varje gång man ser sin händelselista dra iväg rejält vet man att vågorna går höga på gf-poolen. Det slår aldrig fel. Det har visserligen minskat lite, och sker inte längre lika ofta, men likafullt.
Varför kan man inte använda sig av poolens forum, istället för klotterplanket?
Det är lätt att missa intressanta blogginlägg bland alla klotterplanks-kommentarerna.
JeannaQ 2013-08-04 23:59
Kan man inte ordna en liten ruta med lista på blogginlägg då, så de syns - och fortsätta prata här?
Jag tycker att du har en poäng, själv är jag inte aktiv i poolen längre så jag bryr mig inte så mycket om den ständigt återkommande diskussionen. Men jag tror att diskussionen i ganska hög utsträckning beror på att man tolkar gatufotopoolens definition som om denna skulle gälla för vad gatufoto är, och då finns givetvis en mängd åsikter. Jag är ju till exempel själv inte överens med poolens definition men har insett att man med den inte försöker tala om vad som är gatufoto utan endast avgränsa vad som läggs in i poolen. Jag tycker att det verkar som om man på klotterplanket ofta går i fällan att tro att just poolens definition talar om vad som är gatufoto. Gatufoto kan ju vara så mycket mer, men begränsningarna finns säkert där av anledningen att det inte skall bli mer vildvuxet än vad det redan är. Men som sagt, jag tror att man skulle reda ut en hel del av förvirringen genom att dels vara tydlig med att poolens definition inte är synonym med genrens definition (om det ens finns någon sådan) och dels att man var ganska hård i sin bedömning eftersom man satt upp vissa regler. det blir nog dubbelt förvirrande för många om vissa bilder som inte platsar enligt poolens definition får passera samtidigt som andra blir ratade.
JeannaQ 2013-08-04 20:02
Jag hörde till dem som inte visste skillnad mellan Gatufoto i allmänhet och Gatufoto i poolen, men Magnus Fröderberg och andra lade ju in länkar för att just belysa detta. ... Mats förklarade även varför han lät en bild stå kvar trots tvivelaktig hemmahörighet där. I fall av sådana bilder får man väl se dem från fall till fall? Men du har rätt, inte lätt att veta - kanske vore bra om en sådan definitionsskillnad står permanent under rubriken Gatufoto här.
Som Joakim K E Johansson skriver, vi nybörjare måste få en chans att "grotta in oss", för att inte tappa tråden kan man behöva upprepa sig. Jag har fått ökad förståelse för vad Gatufoto är just genom att delta där på Klotterplanket, som ju har ett passande namn. I ett demokratiskt samhälle måste man få tänka och skriva fritt ... När jag inte tycks ha mer att tillföra kan man göra som Katja, uppmuntra mig att gå ut och fota istället ... Sedan är det så, att fota är en annan sak än att skriva och tycka. En kreativ fotograf eller annan kreativ konstnär blir inte sämre av att delta i en fri diskussion.
Kommer in litet sent i diskussionen, jag har varit ute och fotat! ;) Nåja, tror man får se, som jag sagt tidigare, att Fotosidan en en Community, man träffas och pratar om allt möjligt! Å i ett socialt forum blir det mycket prat såklart, annars va det inte ett socialt forum! Efter ett tag får man vänner och kompisar i de pooler man e med i, även ovänner ;) och så blir det ännu mer prat! Och det e väl ofta trevligt.
Å så visar man bilder också!
Men jag tycker fortfarande att det visas mest semesterbilder i gatufotopoolen! ;)
Men det e bara vad jag tycker, och jag e inte med i poolen, de som e med i poolen tycker såklart det e gatufotobilder som visas!
JeannaQ 2013-08-04 23:32
Jag känner mig direkt träffad beträffande några av mina bilder, faktiskt liknar de semesterbilder. Bra sagt. Det var väl så den menade som tyckte att min bild på lyckliga Emma som strålade i gatans sol, inte sade honom någonting, med tyngdpunkten på Gatufoto. Andra gillade bilden på annat sätt. Men jag håller på att öva mig! Rätt som det är råkar jag ta en bild som liknar GF. Dock är GF inte det jag mest koncentrerar mig på.... Kul inlägg du skrev!
Simon Ivarsson 2013-08-05 03:37
Precis så..
Håller med Torbjörn i ämnet! I GF-poolen blir det alltid en "höna av en fjäder" så fort en bild hamnar i gråsonen mellan folkligt GF och expert GF.... Och det är just sådana bilder som tydligen är kul att hacka på, men en bild på en ko skulle typ glida mellan på något sätt... Testa får ni se och jämför gärna med uppståndelsen över Jeannas nu berömda bild!? Ok, jag kanske överdriver lite, men lite rätt har jag nog allt...

Nä, bekymret med GF poolen är nog att det är en blandning mellan Svenssons o expert GF som av naturliga själ har olika syn/erfarenhet av GF och vad som är rätt o fel när det gäller GF, om det nu finns något rätt eller fel med tanke på att detta med regler för GF i stort egentligen är från början något typ påhittad "rekommendation", alltså ingen lag eller liknande... Självklart ska det finnas grundregler i Poolerna, men hårddra dom till det yttersta när det ändå "bara" handlar om hobbyfotografi känns ändå lite överdrivet eller?

Självklart ska det diskuteras fritt på planken om ditt o datt, men när det går till överdrift tycker jag nog som Torbjörn att någon borde styra upp det lite eller? För risken är ju stor att en överdriven "debatt" om tex någon enskild bild skrämmer bort folk från att lägga upp bilder! Hur i H ska man våga lägga upp en bild som kanske skapar folkstorm pga att den kanske inte stämmer enligt experternas regelbok? Nä, är man ingen hängiven eller superaktiv GF har man säkert inte full koll på hur många procent av en GF bild som ska innehålla människor.... Nä, riktigt så petigt är det ju inte (än), men en nybörjare inom GF får säkert det uppfattningen att det är så petigt om man tex läser senaste på GF planket eller?

Därför tycker jag som Torbjörn att en poolvärd eller liknande ska styra upp diskussioner på planket som börjar dra åt det negativa hållet och som kan vara till skada för poolen i stort till tex till en forumtråd.....

Nog om detta!!!

Fina bilder idag Torbjörn! Synd att det strular med köpet av kameran och hoppas det löser sig!

Ha en fin måndag! Mvh. Johan
JeannaQ 2013-08-05 00:36
Tack för ditt uppfriskande inlägg här. Johan! Nog kändes det som att den från början blev upptrissad mer än sakligt bemött, bilden av Emma. Samtidigt så är det ju som någon här skrev, - så länge det tjafsas finns det liv - och prat tillhör det sociala livet som ingår i demokratins grundvärderingar ... Men allt kan missbrukas. Då blir det negativt, helt rätt. Jag ställer mig frågande till detta med att hoppa till annat forum, men är inte så insatt i alla oskrivna regler. Även där kan det hackas. Egentligen är väl Gatufoto ett typiskt ämne för Klotterplanket, vitt och brett som det är ...? Tacl för ordet. .. Mvh
Det är med stor fascination jag läser följande rader:

"Man kan ju inte lasta över hela ansvaret på poolvärden, som för övrigt tycks ha fullt upp med sin karriär, och tillika yrke, som gatufotograf. Kanske dags att utse någon som inte har privat vinning av att synas och verka här på FS och som orkar ägna sig åt att styra upp en pool i sönderfall."

Du känner inte mig och har inte en aning om mina syften att finnas med på FS och att agera poolvärd. Vad är din anledning att agera nedvärderande gentemot mig? Mitt syfte att vara en del av FS är samma som det alltid varit och som jag är övertygad delas av många andra. Jag är genuint intresserad av Gatufoto, jag tycker om att följa nya fotografer som ger sig in i genren, FS skapar nya vänner och nätverk. Ingen skillnad idag mot när jag blev tillfrågad om uppdraget 2008/2009. Varje dag är jag inne i GF-poolen 3-4 gånger. Det handlar om att följa bildflödet, se till att de bilder som laddas upp håller sig hyfsat inom satta definitioner och inte minst kommentera.
Hittills har jag gett 3 696 kommentarer i poolen....

Privat vinning? Hur då?

Det jag har svårt för och alltid har haft är att människor som försöker skapa sanningar och manipulera sin omgivning med den. Jag känner inte dig, men just nu sorterar du tyvärr in under den kategorin.

Jag är heller inte satt på livstid som poolvärd. Det är ett intressant uppdrag, men jag har inga problem att ta ett kliva åt sidan och fortsätta som vanlig medlem. Men bara om det är fler som tycker att jag missköter uppgiften.

Mats - poolvärd i GF-poolen



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg