Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Kan man vara både fotograf och konstruktiv kritiker – samtidigt?

Att ge konstruktiv kritik och samtidigt vara skapande fotograf är inte alltid så lätt. Jag har fått lära mig att man inte kan vara kreativ/skapande och analytisk/logiskt tänkande samtidigt. Då stör de båda hjärnhalvorna ut varandra och det blir bara pannkaka. Brainstorming var ju populärt en tid och då var det viktigt att inte kritik förekom under själva skapelseprocessen. Var sak har sin tid så att säga. Först skapar man, sedan, när det kreativa arbetet är avslutat, kan man betrakta det man skapat med kritiska ögon.

En face och i profil

En face och i profil

Vad har nu det här att göra med att ge bildkritik på FS? Jo, vart jag vill komma är att om man själv är mitt uppe i sitt aktiva fotograferande, och har huvudet fullt med idéer, så är det inte så lyckat att försöka ge konstruktiv kritik till andra samtidigt. Det blir lätt pannkaka med båda sakerna. Hur göra?  En lösning vore att ha två typer av medlemskap på FS. Ett konstnärligt/fotografiskt och ett analytiskt/konstkritiskt. Det finns f n en hel del medlemmar redan nu som deltar flitigt i olika forumtrådar men som inte lägger upp några egna bilder.

I arbetet med det här inlägget har jag helt och hållet använt den högra hjärnhalvan.

På återsende

Torbjörn

Inlagt 2013-08-26 17:46 | Läst 2846 ggr. | Permalink
Det beror ju också på vilken syn man har på bildkritik. All kritik behöver ju inte vara analytiskt. Att vara inkännande går ju också bra.

Sen förstår jag inte vilken nytta det skulle göra att ha två konton. När jag fotograferar är jag inte inne på något av kontona. Och när jag ska kommentera så påverkas ju inte min mindset av om jag är inloggad med konto a eller b.
Du skriver någonting som du knappt själv tror på.

Det är just en fullständig och harmonisk utveckling av båda hjärnhalvorna som gör konstnären till en gigant. Leonardo da Vinci var en sådan.
Svar från pic-tor 2013-08-26 19:29
Hej Kemal. Du läste min text slarvigt. Har jag någonstans antytt att man inte ska utveckla de båda hjärnhalvorna? Poängen i mitt inlägg är att man inte ska utnyttja de båda samtidigt. Då blir det inte bra. Jag tror inte att Leonardo da Vinci tänkte på några fiffiga konstruktioner medan han målade Mona Lisa. Däremot stimulerade säkert det konstnärliga skapandet honom till stordåd inom naturvetenskapen.

/Torbjörn
Kemal Sahacic 2013-08-26 19:58
Tror du att Leonardo da Vinci använde bara en hjärnhalva när han skapade sin konst? Det funkar knappast så.
Okej, mitt förslag är att du börjar använda båda hjärnhalvorna då.... ;)
Skämt och sido. Jag tror visst att man kan göra både och. Men inte samtidigt. Och så går det väl oftast inte till!? Det är sällan jag tar bilder och försöker ge konstruktiv kritik samtidig. :) Så oavsett hur excalterad jag kan bli över att plåta ibland, så blir det naturligt att hålla isär det.

Att ha två konton för samma person känns ju lite over kill... Möjligen, för två olika kategorier som du lite beskriver. Kritiker och Fotografer... Fast, ibland är det ju kul och spännande att se hur personen man fått kritik av fotograferar själv så...

Nu vet jag inte vilken av hjärnhalvorna jag använde men hoppas det gick bra ändå!! :) Kanske dags för ett tredje typ av medlemskap... de som tänker med... :)

Trevlig bild, keep it comming!! //Peter
Dubbelolle 2013-08-26 23:58
Tror faktiskt på din teori Peter, bägge hjärnhalvorna arbetar nog simultant även om den ena kanske går på högvarv medans den andra kanske bara rycker in o rättar till lite misstag. Dessutom ser jag sällan exempel på någon konstruktiv kritik här på Fotosidan överhuvudtaget. Men jag tycker det är kul ändå! Ha det gott. LO
Peter-L 2013-08-27 11:35
Säkert använder vi båda kontinuerligt, men i en eller annan omfattning...
Vad gäller kritik, och konstruktiv kritik, så lämnas att önska. Personligen, skulle jag gärna se att FS införde kravet på "en uppladdning, två kommentarer"... eller något. Allt för få kommenterar i poolerna och ibland bara poolarna.. :) Nåväl och må väl!! //Peter
En person har en vision. Så du har en vision som person. Det finns inte rätt eller fel :) Din vision är din och ingen annans vision. Allt gott :)(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg