Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Vitingar

Konstnären Ragnar Johansson var känd för sina "vitingar", målningar av fjällvärlden i enbart vita nyanser. Går man i dag en runda på stan kan man stöta på en helt annan typ av vitingar. Det är personer klädda i vitt och med ansiktet vitmålat. De går omkring på stan och tigger som det tycks. Enligt en artikel i DN misstänker polisen att de i själva verket ingår i en liga av ficktjuvar. Om de själva är aktiva ficktjuvar eller agerar "störningsmoment", till efterföljande ficktjuvar, framgår inte av artikeln.

För min egen del tycker jag att de här personerna trakasserar folk på gatan och det är märkligt att det här får fortgå. Har de verkligen fått tillstånd till det de gör? På stan finns knappt några patrullerande poliser kvar som man kan fråga. Har alla poliser kontorsarbete numera? Jag vill få bort de här personerna från gatan. De skapar irritation och otrivsel och de tillför ju absolut inget positivt.

En viting kom fram till mig en dag, mycket nära, och viskade "please" medan hon höll fram sin mugg med en tjuga i. Jag kunde tydligt se raderna av guld i hennes mun. Det är knappast någon fattiglapp som har råd med ett sådant garnityr.

Här är ett par vitingar, och det handlar alltså inte om fjällvärlden, som Ragnar Johansson såg den.

Hädanefter ska jag "tigga" bilder av de här jepparna varje gång jag stöter på dem på stan. Och jag gör det utan att säga "please", eller för den delen "cheese".

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2013-08-16 11:56 | Läst 3501 ggr. | Permalink
Tiggeri är inte förbjudet, och jag antar att gränserna för trakasseri eller ofredande inte nås. Blir löjligt att de ska ha pengar för att de sminkar sig vita. Aningen ger man väl för att man tycker synd om någon eller för att man tycker att personen presterat något, som en gatumusikant.

Har också fångar vitingarna: http://www.fotosidan.se/blogs/froderberg/regnet-avbrot-gatufotograferingen.htm
https://www.flickr.com/photos/froderberg/8677840990/
Svar från pic-tor 2013-08-16 22:39
Din viting verkar vara av en annan sort än mina. Hela mitt inlägg har sin grund i polisens misstankar om att vitingarna ingår i en liga av ficktjuvar. De här vitingarna skiljer sig markant mot de eländiga "normala" tiggarna men ser överallt. Vitingarna är välnärda och far fram med en väldig fart på våra gator. Som jag redan skrivit nedan så händer det ibland att de eländiga tiggarna får en slant av mig.

/Torbjörn
I det här enskilda fallet med vitingar så vet inte jag. Men det finns männskor på våra gator idag som har berövats alla möjligheter till normal försörjning och av den anledningen tvingas tigga. Fastnar lövbiffen i halsen då du råkar se dessa stackare? Skänk en slant till den som inget har. Livet är ju dessvärre väldigt oförutsägbart och tar i bland vändningar som man inte alls är bredd på, det går fort när det går utför. "Angående tandgarnityret så kanske hon fick det då hon fortfarande hade möjlighet att försörja sig genom normalt arbete"?
Må gott
Svar från pic-tor 2013-08-16 22:16
Hej Hans-Åke. Du kritiserar mig för något jag aldrig skrivit. Mitt inlägg handlar om de här "vitingarna" som går runt på stan och tigger och som polisen misstänker ingår i en liga av ficktjuvar. Vitingarna har inget lyte utan de är alla pigga och raska. De andra "riktiga" tiggarna, varav en hel del har handikapp av olika slag, berörs inte alls i mitt inlägg. Jag tycker naturligtvis att det är bedrövligt att vår värld ser ut som den gör men tiggeriet på våra gator löser ju inte de bakomliggande problemen. De eländiga tiggarna ger jag själv pengar då och då men inte till de här vitingarna. Du kan väl inte själv tänka dig att skänka pengar till ficktjuvar?

/Torbjörn
Ja det här är en svår o känslig fråga, men som ju ändå rimligen hör ihop med den enorma arbetslöshet o fattigdom vi har fått i Europa. Fattigdom tar sig många uttryck - stöld, tiggeri men även grova våldsbrott. Det är lätt att bli sur o irrterad, men vi har det än så länge förbaskat bra i Sverige. Mvh,LO
Erik Madsen 2013-08-16 20:19
Det är mer form och fusk som stör mig. Det är inte okej att "spela" lamm och handikappade.
Den familj vi fik presenterat i den danska tidningen ser inte särskilt fattiga ut med 2 nästan nya kombibilar. Och de kläder de hade på innan de klädde om i sidogatan. Jag vet att det finns stora skillnader i levnadsstandard i de nya EU-länderna i en jämförelse med våra, men det måste klares på andra sätt.
m.v.h. Erik / DK
Svar från pic-tor 2013-08-16 22:25
Hej Lars Olov. Jag förstår inte riktigt vart du vill komma med din kommentar. Det verkar nästan som om du försvarar ficktjuveri? Nog vet väl jag hur det är i länderna de här människorna kommer ifrån. Jag utgick från polisens misstankar om att vitingarna ingår i en liga av ficktjuvar. Jag har svårt att tro att polisen läcker sådana uppgifter till DN utan att ha rejält på fötterna. Vi svenskar är ibland aningslösa och godtrogna i överkant, men vi ska väl ändå inte se mellan fingrarna med brott bara för att vi har det förbaskat bra i Sverige?

/Torbjörn
Dubbelolle 2013-08-16 22:41
Jag ber om ursäkt för om jag delvis missuppfattade dig - jag försvarar varken ficktjuveri eller annan kriminell aktivitet. Och jag gillar inte dom här vitklädda figurerna som glider runt kamouflerade dessutom. Jag ville bara påvisa det faktum att ekonomin i Europa håller på att gå åt helsicke, o att den sociala oro detta orsakar givetvis spiller över på Sverige, där det finns mer att hämta för människor som står utanför. Mch,LO
Svar från pic-tor 2013-08-16 22:47
Det är lugnt Lars Olov :).

/Torbjörn
Även tiggeri är förbjudet i Danmark, har vi också problem med östeuropeiska tiggare. En av våra tidningar har nyligen följt en familj med 2 nyare bilar med bagage boxar på taket och rullstol och mer. Då de byter kläder och rekvisita i en sidogata och drar till Srøget i Köpenhamn där de spelar inaktiverad. De riskerar böter och avvisning. Det måste finnas fler böter och utvisningar i syfte att de kan få upp till 7 dagar i fängelse.
Tiggeri är tydligen också tillåtet i Norge!
m.v.h. Erik / DK

Just hittat detta:
http://www.dn.se/sthlm/fragor-och-svar-tiggarna-i-stockholm/
Dubbelolle 2013-08-16 20:33
Jo det finns många sätt at ta sig fram i livet, många drar sig inte för att förnedra sig, och denna form av lurendrejeri är ju inte speciellt trevlig, men nöden har ingen lag. Men det är ju bättre att lura av folk några kronor på detta sätt än att råna o slå ner människor. I vilket fall så är det ju ett resultat av enorm arbetslöshet och växande misär. LO
Svar från pic-tor 2013-08-16 22:45
Tiggeri är tillåtet i Sverige men tydligen inte i Danmark så där skiljer det sig åt mellan våra länder. Ficktjuveri är däremot inte tillåtet i Sveriga, och naturligtvis inte i något annat land heller. Mitt inlägg har helt och hållet sin grund i polisens misstankar om att de här vitingarna ingår i en liga av ficktjuvar. Skulle så vara fallet är det naturligtvis upprörande att de får hålla på med sitt värv på våra gator och torg. Jag hoppas verkligen att polisen går till botten med det här för jag tycker att de utgör ett störande inslag i gaturummet.

/Torbjörn(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg