Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Jag kom släpandes på en gammal Pentax.

Det var premiär för mig att besöka pojkarna som brukar fotofika nära brofästet till Liljeholmen. Med mobilens hjälp kom jag rätt efter att ha irrat runt i kvarteret. Jag kom släpandes på en gammal Pentax Spotmatic F, med den vanliga SMC Pentaxnormalen 55/1,8. Den fungerar alldeles utmärkt, men har en tendens att överexponera något. Så är det det där med manuell fokus. Det kräver sitt öga minsann, och bra ljus. Är man dessutom bortskämd med kameror som har bra AF så gör det inte heller saken bättre. Det går avsevärt långsammare och, i alla fall för mig, är det tröttsamt för det öga man använder. I dag kan man ju fotografera på så väldigt många olika sätt och det här sättet är väldigt tilltalande, trots sina svårigheter.

Claes och Jan-Olof

Alf

Jan-Olof och Martin

Micke

Peter

Jag har sedan en tid nästan uteslutande fotograferat med svartvit film, och jag gillar det. Det är som att återvända till unga dar när man tog de första stapplande stegen på den fotografiska banan. Jag tillhör dem som skannar filmen, med en småbildsskanner, och jag vet att det finns mörkrumspuritaner som fnyser åt det tillvägagångssättet. För mig duger i alla fall resultatet, både på nätet och utskrivet på fotopapper.

Här har jag använt Tri-X, framkallad i X-tol 1+1. Jag har testat spädningen 1+3 också men det blir inte lika bra tycker jag.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2013-08-23 12:59 | Läst 3282 ggr. | Permalink
Pentax Spotmatic, det är poesi för en som lärt sig fotografera med denna. Har själv en Spotmatic, Spotmatic F och en ESII. Underbara kameror och Takumarobjektiven "smooth as silk" när man fokuserar. Quality never goes out of time!
Svar från pic-tor 2013-08-23 14:34
Tack D76 (som jag använde under många år :)) för din kommentar. Jag har en Spotmatic samt några Spotmatic F, som väl var den finaste i den serien. Takumarobjektiven är fina och jag har flera stycken. Enbart med M42-gänga.

/Torbjörn
Snygg fokusering på första bilden ;)
/J-O
Svar från pic-tor 2013-08-23 15:49
Jag förmodar att du menar din egen :).

/Torbjörn
janolof 2013-08-23 15:59
Nej, på kameran. Den är väl i fokus?
Kul att du kom Torbjörn, hälsar /Claes :-)
Kul att träffas som sagt, och fina bilder blev det ju också. :)
-affe
Fina porträtt blev det,blev själv ägare till en Pentax Spotmatic F fint skick på huset i svart färg men objektivet
som satt på är ett Meyer-Optik Görlitz Domiplan 2,8/50 synd att orginaloptiken Takumar ej var med.//blj
Gillar dina svartvita;)

/Stephan
Ta med din Pentax till nästa Dagnys! Fina porträttbilder!
Härliga porträtt Torbjörn! =)
Ha en underbar dag!(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg