Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Snäll hund?

Besten låg där på trottoaren och jag skulle passera förbi. Lite tveksam blev jag för han stirrade mig, utmanande, rakt i ögonen. Jag vek undan blicken, precis som man ska, och tog upp Pentaxen. Då tittade besten åt sidan, som om han blev förnärmad. Jag tog en bild, endast en, och gick försiktigt förbi. Jycken struntade fullständigt i den något räddhågade fotografen och rörde inte en fena.

Jag hade precis varit till LP Foto och lämnat in min Yashica Mat 124. Helt plötsligt slutade slutaren att fungera tidigare i somras. På morgonen, den dagen, fungerade allt som det skulle men när jag anlände till Stockholm så var det stopp. Werner sa att det förmodligen fanns olja i bländarlamellerna och att de därför fastnat. Jag kände mig lättad, för jag hade trott att det skulle vara något allvarligare – och dyrare.

Snäll hund?

Vad händer den dag Werner lägger av helt och hållet? I dag arbetar han tre dagar i veckan, pensionär som han är. Samma dag Yashican gick sönder ringde jag en kille, som jag blivit rekommenderad, och talade om vad som hade hänt. När han frågade om jag nyligen bytt batteriet avslutade jag samtalet.

Sådana som Werner, som kan de gamla kamerorna utan och innan, är mycket svåra att ersätta. Finns det överhuvudtaget fler än han som kan laga gamla kameror i Stockholm undrar jag? Det finns ju fortfarande massor av gamla, mekaniska kameror därute som behöver service, underhåll och ibland lagning. Sedan fungerar de igen hur många år som helst.

Jag kände en instrumenttekniker på Ångströmlaboratoriet i Uppsala, som även var mycket skicklig på att laga gamla kameror. Han fixade några gamla kameror åt mig för en billig penning. Nu är han pensionär sedan flera år och jag vet inte om han fortfarande lagar kameror.

Det blir till att försöka meka själv kanske?

På återsende

Torbjörn

Inlagt 2013-08-31 21:46 | Läst 3306 ggr. | Permalink
Besten är nog ingen farlig best. Ser ut som en "Gå-fot-sele" som den har över nosen. Ingen munkorg alltså. Hade en liknande till min hund, behövde inte använda den så länge för hon lärde sig fort att inte dra i kopplet. Men folk trodde att min snälla hund var farlig.
Svar från pic-tor 2013-09-01 21:52
Tack för din kommentar Margareta. Nu lärde du mig något jag inte visste. Jag trodde den här hunden hade någon form av munkorg i lightversion och att den därför kanske var en aning bitsk. Vår cocker skulle allt ha behövt en sådan där "Gå-fot-sele" för hon stretade och drog. Utan koppel, däremot, gick hon fot hur enkelt som helst.

/Torbjörn
Jo, visst får man respekt för hundar i den storleken.... Ja, detta med gamla kameror som slutar funka kan ju vara lite knepigt med tanke på det är få som fixar det, samt att det kan bli dyrt... Har själv en gammal AGFA med strulande slutare som behöver fixas, men kameran är inte värd många tior så det får allt bli lite GDS hemma... Ha en fin kväll!
Svar från pic-tor 2013-09-01 21:56
Det här var nog en snäll hund och den var väldigt lydig för den låg helt stilla på trottoaren. Jag har aldrig reparerat någon kamera men däremot har jag skruvat isär mina TLR-kameror och rengjort dem. Den inlämnade kameran blev som ny efter rengöringen. Hoppas du får ordning på den gamla Agfan.

/Torbjörn
Verkar som att även dessa raser får allt fler vettiga ägare/uppfödare. Werner är guld värd så länge det varar. Beroende på vad man har så finns det väl någon till vad jag förstår. Tycker det är samma utveckling bland urmakarna. Hur många klockförsäljningsställen har eget urmakeri? I dag hittade jag en på Götgatan som klarar allt från golvur till Rolex och han var långt från pensionär;) Inga fina-gatanpriser heller.

/Stephan
Svar från pic-tor 2013-09-01 22:01
Klarar man av att byta batteri är din lycka gjord som urmakare i dag :). Men vill man ha ett bredare kundunderlag måste man nog även i dag kunna laga mekaniska urverk. Visst är sådana som Werner en guldgruva men han håller väl inte på så värst länge till och då vet jag inte vem man ska anlita.

/Torbjörn
Jag var inne o kollade på Ebay på Yashica mat 124 och det finns en hel del fina exemplar till överkomliga priser, jag har själv haft en Minolta Autocord tvåögd som var mycket fin, kanonobjektiv och mycket välbyggd, men den är mycket svår att få tag på. Även haft en Rolleiflex med Xenotar 80/2,8 - Rodenstocks variant av Zeiss Planar 80/2,8. den bytte jag själv sökarskiva i. Det var en mycket fin kamera - kan gråta över att jag inte har den kvar. Tvåögda är i sanning nåt speciellt - å så e dom så tysta o mysiga - o man slipper fundera över vika objektiv man ska ta med. Tack för ett kul inlägg med bild, man ska alltid va försiktig med hundar man inte känner. Ha det bra,LO
Svar från pic-tor 2013-09-01 22:08
Yashica Mat 124 G dyker då och då upp på eBay. Den kamera jag lämnade in är modellen innan "G" och jag gillar nästan den bättre. I Mat 124 sitter en riktig spegel medan det i Mat 124 G är en silverfolie. I alla fall i min. Man får vara extra försiktig när man rengör den senare. Jag förstår att du saknar din fina Rolleiflex. Jag har en med Tessar 75/3,5 från krigsslutet ca. Den har jag också lämnat in för översyn och där är det frammatningen som krånglar. Hoppas få den till veckan. Tusen tack Lars Olov.

/Torbjörn
Han såg lite skrämmande ut, men han var säkert inte så farlig för då hade matte/husse inte lämnat honom där.
Men man ska alltid ha respekt för hundar man inte känner! Fin bild var det! =)
Ha en underbar dag!
Svar från pic-tor 2013-09-01 22:10
De ser ju farliga ut de här muskulösa hundarna men den här var jag nog överdrivet försiktig med. Den struntade fullkomligt i mig. Hoppas du får en bra arbetsvecka.

/Torbjörn
Fin bild på hunden Torbjörn! Man ska dock som du vara försiktig med alla okända stora hundar. Lycka till med gamla fina kameran! // Danne
Svar från pic-tor 2013-09-01 22:12
Tack så mycket Dan. Den här hunden gör nog som husse/matte säger och trivs nog med att vara "duktig hund" som det verkade. Efter rengöringen fungerar kameran hur fint som helst. Bilder kommer.

/Torbjörn
Skön bild! Ja man får studera hundens beteende och mannen som pratar med hunden "Caesar" är superbra på det här :)(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg