Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Är du hänsynsfull mot andra fotografer?

Du står där med kameran i högsta hugg och väntar in bilden. Precis när det rätta ögonblicket infinner sig och du trycker av så kliver någon in framför dig. Mellan dig och det tilltänkta motivet. Det händer väldigt ofta, och det får man kanske räkna med om man befinner sig på en hårt trafikerad gata/trottoar. Men om man nu står där, för tillfället så gott som ensam på trottoaren, och väntar in ett motiv på andra sidan gatan, kan väl de som kommer gående på min trottoar visa lite hänsyn och inte bara kliva in i bilden.

Det var i alla fall vad som hände när jag precis hade hämtat min Yashica Mat 124 på LP Foto häromdagen. Jag var naturligtvis ivrig att få prova den efter rengöringen. Precis när jag kommer ut på trottoaren ser jag en kvinna komma gående på motsatta sidan med en stor, vit hund. Det där blir snyggt i svartvitt tänker jag och börjar ställa in kameran, som hänger på magen. Det syns ju hur tydligt som helst att jag ska fotografera någonting. Men tanten bryr sig inte om det, hon bara kliver in och tillfället är borta.

Tanten visade ingen hänsyn

Här fanns ingen som skymde sikten

Nu är det ju ganska sällsynt att folk använder gamla kameror på stan så tanten kanske trodde att det var lantmätarn som var ute och mätte någonting. Och då är det ju fritt fram. Men inte gör väl vi FS-medlemmar så här? Vi är hänsynsfulla mot våra kollegor. Vare sig de fotograferar med telefon eller Yashica Mat 124.

På återsende

Torbjörn

Inlagt 2013-09-02 14:09 | Läst 3471 ggr. | Permalink
Klart att fotosidemedlemmar är hänsynsfulla av sig. Damen som klev ivägen för dig kanske inte såg eller tänkte på en ivrig fotograf. Hon gick kanske i egna tankar.
Besvärligt och retligt blir det .men någon skållning kan man ju inte ge till henne i den situationen.// Danne
Konstigt, annars brukar folk ta omvägar när man står med kameran höjd!
Eller vänta....
Hon gick nog i sina egna funderingar. Eller också var det bara en surtant helt enkelt.
Jag tror du fick en mer intressant bild än vad hunden (förmodligen) hade gett dig.

Men ärligt, man kan inte gärna bli arg på folk som bara lever sina liv. Själv skulle jag inte med flit gå in i någons bild (om det inte är trångt), men jag förstår att andra gör det. Själv går jag säkert i vägen för andra som har andra intressen (åka skateboard, sparka boll osv).
Tanter är ett släkte för sig. Har du någon gång sett en tant flytta en millimeter på sina påkar när någon skall in till en ledig plats på tunnelbanan?
Du kunde inte tagit ett steg åt sidan?
Hihi, jo sånt händer, men det får man ta, kul att din Yashica är fixad, jag är så sugen på en tvåögd - får väl se om det dyker upp nån så småningom. Mvh,LO
Trist för dig, fattar attt du blev besviken men jag gissar att hon nog bara gick i egna tankar.
Hon kanske inte "såg" dig som du tänker.
Och att vi är dåliga på att se varandra överlag är ju en brist på hänsyn, det är det ju.Men mänskligt,
vi gör oss nog alla skyldiga till det av och till.
Sen om jag kunde göra likadant ....troligen om jag var för försjunken i egna tankar, då hade jag tagit en snabb blick på dig, inte tagit in att du var på väg att ta en bild och sen bara fortsatt.
Eller som sagt, så var hon inte på humör för att bry sig även fast hon såg.
Vem vet :)
Om jag, som FS-medlem, ser en fotograf som skall fånga mig då kan jag nog göra så här, eller så vänder jag ryggen till. Mina döttrar klagar på min dubbelmoral :)
Shit happens. Jag tycker det oftast handlar om att trots allt som hindrar ändå lyckas få till det någon enstaka gång. Men det är ju jag det. Mvh Annika
Blev en bra bild med tanten. Just att lägga någon i oskärpa så där kan bli effektfullt. :)
-affe
Svar från pic-tor 2013-09-02 17:42
Jodå, men då vill jag själv stå för regin :).
/Torbjörn
alf109 2013-09-02 17:53
Annars tycker jag att det är en del av tjusningen med gatufoto, just att man får göra det bästa av det som råkar hända framför kameran. Personligen är jag av motsatt åsikt, att jag inte vill att folk skall ändra sina beteenden bara för att jag står där med min kamera. :)

Och med tanke på hur det plåtas över allt och i alla situationer idag så skulle det nog vara ganska bökigt om man gick runt och försökte ducka för alla som hade en kamera av någon form i näven, de flesta tänker nog inte på det över huvud taget. :)

Det är ju för övrigt samma problem med alla som har fräckheten att åka förbi med sina bilar på gatan när jag står och fotograferar, för att inte nämna alla som totalförstör mina nattfotograferingsmöjligheter genom att parkera där jag inte vill ha dem. ;)

-affe
Tack alla ni som kommenterat. Poängen här är att jag har ingen aning om tanten förrän hon kliver in i bilden. Jag har fullt upp med att ställa in kameran. Jag kan naturligtvis inte ta ett steg åt sidan då. Jag kan inte heller ta om bilden för motivet är ju borta sedan tanten passerat. "Ett motiv kommer som en snigel, men försvinner som en blixt" heter det ju som bekant.
Kanske tanten hade gått bakom mig om jag haft en modernare kamera, eller en telefon. Själv stannar jag alltid upp, eller viker åt sidan, när jag ser någon fotografera i min närhet. I min ungdom, när jag inte var lika förståndig som jag är nu, roade jag mig ibland med att "bli-med-på-bild" när japanska turister knäppte som värst. Så jag finns nog med i en hel del japanska fotoalbum :). //Torbjörn
Fint inlägg, roligt att läsa! Inte minst för att bilderna är tagna med en Yashica Mat, en kamera jag skrev om häromsistens och som jag haft mkt glädje av. Kommer inte ihåg att den har tillägget 124, får kolla när jag kommer hem igen!
Hälsningar/ Björn T
Khalad 2013-09-02 20:13
Inte svarade jag på din fråga, inte. Ser jag, går jag åt sidan eller väntar. Men gissar att det är ofta jag inte ser. Upplever att dom allra flesta är väldigt hänsynsfulla!
Svar från pic-tor 2013-09-02 22:41
Tack Björn. De här gamla TLR-kamerorna är så roliga att fotografera med och resultatet blir i regel väldigt bra. Jag har två Yashica Mat, 124 och 124G. Den senare var den sista TLR-modellen Yashica tillverkade och "G" står för gold. Den har lite guldfärg(platering?) här och där och lite annat överdrag. Kanonkameror bägge två.//Torbjörn
Fast jag vet inte...
Ofta när jag fotar i folkvimlet, och vil ha det som det är,
så börjar folk kliva åt sidan!!
Så du borde tacka damen i stället!
Det skulle jag gjort! ;)
Och så tycker jag nog att man får va litet observant själv!
Och skylla på äldre damer för att man råkar vara litet långsam i avtrycket! ;)
B)
Svar från pic-tor 2013-09-02 22:34
Jodå, bilder med personer som kliver in i bilden kan visst ha sina poänger. Självklart ska man vara observant och agera strategiskt. Just nu vill jag fotografera långsamt för det är avstressande. Jag tror att damen kom ut från ett hus i närheten och dök upp plötsligt. Strax innan var trottoaren tom på folk, och på Nalen var det inte lapp på luckan :).
/Torbjörn



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg