Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Utsikt från en bro och tiden är en gigantisk limpa

Nu vet vi vad tiden är för något. En gigantisk limpa som inrymmer allt sedan Big Bang. All tid som varit, nutid och tid som kommer. Detta om man får tro fysikerna i Vetenskapens värld, som sändes i går. De trodde också att det skulle vara möjligt att göra tidsresor i "limpan". Människan har ju länge fantiserat om att kunna resa i tiden och någon gång i framtiden kanske det blir verklighet. Men vi kan inget förändra under våra resor i tiden för allt måste stämma med facit.

Kunde jag resa bakåt i tiden några dagar skulle jag alltså få se exakt vad som sker på den här bilden, men jag kan inte påverka skeendet.

Utsikt från en bro

Kungsgatan

Det skulle vara intressant att få träffa sin egen far när han som sjuåring, mycket tidigt på morgonen, knatar till skolan. Han är uppe tidigt för han är lilldräng på gården Hans-Jons i Ockelbo och innan skolan har han som sådan en hel del sysslor som ska hinnas med innan skolan. På hemvägen väntar samma sak. Vad kan han ha för funderingar där han traskar på grusvägen. Naturligtvis undrar han vem jag är och så ser han förmodligen min fina Rolleiflex, som jag har hängande om halsen. Den har ju inte tillverkats ännu, men det kan jag ju inte berätta för honom. Det finns ju redan tillräckligt många tokstollar där han bor.

Så tänk på den starka symboliken när du på morgonen skär dina limpskivor till frukost. När limpan är slut är också tiden det. Men för dig är det bara att gå till Konsum och köpa en ny. Om ett gigantiskt Konsum också finns i universum vet ingen. Vi kan ju hoppas.

Här kan ni göra en resa bakåt i tiden på Kungsgatan:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1602&artikel=803360

http://www.kb.se/nyheter/handelser_freden1945.html

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2013-09-03 09:22 | Läst 2927 ggr. | Permalink
Om man skulle göra en tidsresa i den här bilden får det mig att tänka på två bilder: En där taxibilarna står kors och tvärs på gatan och den där folk hänger ut genom fönstret och slänger ut papper.
Svar från pic-tor 2013-09-03 11:48
Då har du åkt tillbaka till den 7 maj 1945 då freden, ännu inte officiell, firades här på Kungsgatan. Jag skulle väldigt gärna vilja vara med om den händelsen.//Torbjörn
janolof 2013-09-03 12:05
Men den med taxibilarna är av senare datum. De stod kors och tvärs för att de bytte sida.
Svar från pic-tor 2013-09-03 12:37
Ja, du tänker naturligtvis på högertrafikomläggningen 1967.
Kloka funderingar du har Torbjörn.
Visst finns det stunder då man skull vilja gå tillbaka i tiden och se vad som hände.
Jag har en bild här hemma där pappa som 10.11 åring står och tittar på när hans mor Emma lagar gröt på en järnspis ( en sån där gammal med spiskåpa ). Jag skulle vilja höra vad dom talar om.
Ha det gott
Marianne
Svar från pic-tor 2013-09-09 19:34
Det är mycket man skulle vilja återvända till och studera ytterligare några gånger. För att inte tala om personer man skulle vilja träffa. Vi lever ju så väldigt annorlunda i dag mot för 70-80 år sedan p g a bl a den tekniska utvecklingen. Kanske var det kornmjölsgröt de kokade? Det åt vi ganska ofta när jag var barn och den är så god.

Ha det gott//Torbjörn
Vad ännu värre, dom säger också att om detta är sant, om man skall tro forskningen så skulle allt som exesterar från minsta atom vara ett hologram. Bäst att nypa sig i armen. He he
Svar från pic-tor 2013-09-09 19:38
Jag såg det inslaget också att verkligheten finns någon annanstans och vi ser bara hologrammet av den. Det sägs ju också att det ska finnas fler universum och att vi också finns där. Man kan ju undra om jag fotograferar där också :).
//Torbjörn
För den som är intresserad av Kungsgatan kan jag rekommendera boken som kom för något år eller två sedan på Max Ström:
http://www.maxstrom.se/Bocker/Bokpresentationssida/?isbn=9789171262059#.UiXBgOXQSUQ

Hur påverkar det om limpan redan är färdigskivad från "brödfabriken"? :)

Jag gillar gråskalan i bilden och du har lyckats mycket bättre än vad jag har gjort med att ta en bild på Kungsgatan. Jag har försökt i alla hast när jag passerat förbi över broarna, men det måste nog till ett mer genomarbetat försök om det ska bli något att vara nöjd med. En tvåögd kamera kanske är ett bra verktyg därvidlag.
Svar från pic-tor 2013-09-03 13:22
Den boken köpte jag när "världens längsta bokbord" ägde rum för ett par veckor sedan. Fantastiskt fin bok är det. Skivat bröd är en styggelse. Förutom att det torkar ut brödet så ger det också fysikerna onödigt mycket huvudbry. De har redan så mycket annat att fundera på :).
En tvåögd spegelreflexkamera klarar det mesta och jag är stor älskare av 6x6-formatet. Testa själv, men då får du löpa hela linan ut med framkallning, skanning mm. //Torbjörn
Även jag hamnade i detta TV-program. "Limpan" som dessa glada fysiker presenterade implicerar att all tid existerar samtidigt. Det betyder att inte bara det förflutna är en verklighet - även framtiden är fix och färdig. Det handlar alltså om den totala derterminismen - vilket betyder att jag inte kan välja något. Jag går bara som en programmerad robot genom livet mot en framtid som redan är fix och färdig.
Så dags i programmet nyttjade jag mitt fria, ej deterministiska, val - jag stängde av programmet och lät stollarna utgjuta sig för någon annan publik.
Svar från pic-tor 2013-09-09 19:43
Jag stängde inte av utan såg hela programmet från ax till limpa. Intressanta teorier om rumstiden i alla fall, men inte helt lätt att greppa. Vi fotografer kan i alla fall ta ett tvärsnitt av tiden som sedan kan bevittnas i evinnerliga tider, utan att behöva vandra bakåt i limpan. Det är ju en mer lättförståelig tidsresa.//Torbjörn
Tack för ett väldigt trevligt inlägg med härlig bild! Jag såg också programmet och det är inte lätt att hänga med i svängarna, men det är otroligt fantasieggande o fascinerande tankegångar, otroligt att det var Einstein som var först med det mesta. Del två kommer ikväll på Kunskapskanalen. Mvh,LO
Svar från pic-tor 2013-09-09 19:46
Tack så mycket Lars Olov. Einstein var en finurlig man med många fantastiska upptäckter men jag tror inte att han tog patent på någon. Missade del två men kanske kan den ses på SVT-Play.//Torbjörn
Många djupa tankar där. Får hoppas på att den limpan räcker länge så att barnbarna får vara med. Fast min personliga limpa kanske har kommit till den bakre änden numera, får hoppas att livets limpa smakar lika gott som skalken på den riktiga limpan gör för då är det ingen större fara med limpor som liknelse. Men risken är att även den här limpan sluttar lika mycket som det gör på en Skogaholmslimpa.
Resa i tiden skulle inte vara så dumt och då speciellt med kameran som bagage.
Svar från pic-tor 2013-09-09 19:56
Själv har jag avslutat min mycket långvariga relation med limpor så förmodligen ligger jag mycket illa till. Jag tycker de är för söta. Håller mig till lite grövre bröd. Kanske lever jag i en annan tid? Nej, man får inte glömma kameran när man reser i tiden. Annars är det ju ingen som tror en när man kommer hem.//Torbjörn



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg