Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Normal svartvit konvertering

Efter att en tid ha fotograferat med svartvit film kan jag konstatera två saker. För det första – svartvitt blir väldigt fint och naturligt med film, för det andra – det är lätt att gå till överdrifter när man konverterar digitala bilder till svartvitt. Det här är mina högst personliga åsikter. När jag skriver "film" så avses inskannad film. Nu är inte min avsikt här att jämföra analoga svartvita bilder med digitala bilder konverterade till svartvitt. Jag vill bara visa vad som för mig är att betrakta som en "normal" konvertering av en digital bild till svartvitt.

Så här har jag gjort med bilderna, som alla är fotograferade i RAW-format. Vid RAW-konverteringen i Lightroom har jag lagt till profilen för Tamron 24-70/2,8 och dragit Klarhet till 20. Inget annat. Konvertering till svartvitt är gjort i Silver Efex Pro2 i normalläge, Structure mellan 25-30 samt gulfilter. Inget annat. I Photoshop har jag sedan lagt på en ram, förminskat bilden till 2 400 pixlar på längsta sidan, lagt på High Pass-filter med radien 0,3, blandningsläge linear light och opacitet 70%. Sparat har jag gjort för webb. Inget annat.

Själv tycker jag att alla tre bilderna ser tämligen "normala" ut. De har ändå inte filmens uttryck, och det är inget jag har eftersträvat heller. Jag har t ex inte lagt på någon filmkaraktär i Silver Efex Pro2. Filmen har sitt uttryck och digitala bilder har sitt. Så här blir det när man gör en, i mitt tycke, normal konvertering, utan att dra alltför mycket i spakarna. På ingen av bilderna har jag lagt på extra kontrast, förutom Klarhet i LR och Structure i "silvern".

Jag kan uppleva ibland att många av de konverterade svartvita bilderna här på FS är överarbetade. Naturligtvis är det upp till var och en att välja om man vill ha det uttrycket i sina bilder. Men det "överdrivna" tenderar rätt så snart att bli en måttstock för det normala. Detsamma kan naturligtvis också sägas om färg, men det behandlas inte här. Med tiden blir vi så vana vid det "extrema" uttrycket att det finns risk för att vi upplever en vanlig, normal bild, som tunn och intetsägande. Jag är medveten om att begreppet "normal" inte är ett absolut mått utan förändras ständigt, men jag tror nog att ni förstår vad jag är ute efter.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2013-09-15 20:13 | Läst 2954 ggr. | Permalink
Bara?
Jag tycker det låter som mycket!
Svar från pic-tor 2013-09-16 21:31
Det kanske verkar onödigt krångligt men det tar inte lång stund det här och jag gillar resultatet. //Torbjörn
Du har "bara" gjort en massa steg. Det allra enklaste är väl att trycka på BW i Lightroom eller dra ner Mättnaden till 0. Klart, liksom. Tunn och intetsägande får vägas upp med ett intressant innehåll =)
Svar från pic-tor 2013-09-16 21:35
Det finns många sätt att konvertera till svartvitt och jag gillar det beskrivna sättet som går relativt fort. Tycker inte att konverteringen i LR, som du beskriver, ger särskilt bra bilder. Jag har naturligtvis testat det och lite andra varianter också men funnit att jag gillar min metod bättre. //Torbjörn
N Thomas Meldert 2013-09-17 06:24
Jag sa inte att det blir bra, bara att det går fortare om det är snabbheten som eftersträvas. Var och en har sin egen metod för att nå sitt eget uttryck.
2014-01-22 21:14   Robin Kuusela
Hej!
Kul historia! Jag kanske har en fin 124:a med svart väska/fodral, Close-up och motljusskydd, vi kan träffas å titta på den om du vill. robinkuusela@hotmail.com
Med vänlig hälsning/ Robin(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg