Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Hemikring, kan det vara något att hänga i julgran?

De finns flera här på FS som tar bilder från närområdet där de bor. Det gör jag också från tid till annan. Men kan det verkligen vara något att hänga i julgran? Några fnyser kanske och tycker det är i billigaste laget. Visst är det billigt. Det är bara att klä på sig och ta med kameran när man går ut. Bilen kan stå kvar i garaget och du behöver inte heller ta bussen eller tåget. Cykeln kan däremot vara bra att transportera sig med om man ska fotografera en bit bort från hemmet. Däremot att cykla och fotografera är inget jag kan rekommendera.

För en vecka sedan hade det fallit en hel del snö och jag bestämde mig en dag för att dokumentera min omgivning, nu klädd i nyfallen snö. Jag förstod att det var vinterns sista suck och att den snart skulle vara borta så första bästa dag fick duga. Det ska ju egentligen vara klart väder när man fotograferar snö, annars blir den grå och tråkig. Den här dagen när jag gjorde mig besväret att göra en fotosväng var det tyvärr gråväder. Inget att göra åt. Det behövs gråvädersbilder också.

I mitten bor jag, men bara en dryg månad till

Villan i bakgrunden var visst Carola intresserad av när det begav sig

Inga hopp här i dag

Promenadvägen ned till stationen

Björkbacken, som jag tycker är så fin

Tall och gran får också vara med

Men björken är stoltast av de alla

Den snötyngda furan sträcker på sig

Här bland stammarna vilar fynd från forntiden

För bra många år sedan gjorde man arkeologiska utgrävningar i min lilla, fina björkbacke. Man lär ha funnit en hel del har jag förstått.

Som bekant så tror ofta exponeringsmätaren att snön är ljusare än den är och resultatet blir underexponering och grå snö. Ibland ser man bilder med nästan svart snö. Hemskt tycker jag. Här har jag överexponerat T-MAX 400 ett steg och snön blev väl hyfsat vit. Kortade också ned framkallningen en aning för att inte missa strukturerna i snön.

När jag skannade så gjorde jag det så vitt som möjligt, utan att högdagrarna blev utbrända. I Photoshop lade jag sedan på en svag kontrastkurva. Det var allt.

Nu är snön borta – liksom gråvädret.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2014-03-26 23:36 | Läst 3542 ggr. | Permalink
Bilder från närområdet är viktigt. Jag håller på med ett samarbete med Solna stad och deras bildarkiv som jag tror kommer bli intressant. Närområdet idag skiljer sig från närområdet för hundra år sedan och vi som fotografer är med och skapar historia om vi bidrar till det.

//Tommy
Svar från pic-tor 2014-03-29 12:29
Tack Tommy. Vilket trevligt initiativ från Solna stad. Jag har haft en del trevare med Knivsta kommun men de har inte varit intresserade.
Fina bilder och det är klart man skall fotografera i sin närmiljö. :)
-affe
Svar från pic-tor 2014-03-29 12:30
Tack Alf. Man blir ju lätt hemmablind men det händer ju saker i närområdet också. Hela tiden.
Tänk vad trevligt, att ha kvar som minne, när du snart flyttar till stan med stort S.
När du blir riktigt gammal, kan du sitta och titta på bilderna och säga till barnbarnsbarnen: så här såg det ut , där jag bodde. Verkar vara ett trevligt område.
Fina bilder
Marianne
Svar från pic-tor 2014-03-29 12:32
Tack så mycket Marianne. Visst är Gävle staden med stort S :). Bilder är fantastiska minnesöppnare och fler borde ta s k vardagsbilder som berättar om livet och miljön där man en gång bodde. Knivsta är trevligt, men för min del färdigbott.
Fina bilder från din nära omgivning!
Om du ska flytta blir de dessutom både en bra påminnelse och något som plötsligt blir till historia, och dessutom inte alls nära att fortsätta avbilda. Det vilar ett lugn och en stillhet över motiven som jag finner mycket behaglig!
Svar från pic-tor 2014-03-29 12:35
Tack Anne-Sophie. Stilla dagar i Knivsta (fritt efter H Miller) kanske :). Det finns fina områden i Knivsta och några finns i min omedelbara närhet.
Jag tycker att det är jätteintressant att se alla era bilder från ert närområde, och bilderna får en helt annan betydelse eftersom man liksom cyber-känner alla här på FS! =)
Så plåta på bara och ha en bra dag!
Svar från pic-tor 2014-03-29 12:38
Tack Heléne för din fina kommentar. Kompisskapet på FS är fint och det är väldigt roligt att träffas på riktigt. Nu blir det inte så mycket mer från Knivsta men däremot en hel del från Gävle. Ska naturligtvis göra uppföljningsbesök i Knivsta vad det lider.
Jättfina bilder . De känns väldigt harmoniska och balanserade och jag gillar hur du behandlat dem, känns som man kan ta på snön i en del av dem. Känns lite som min barndomstrakter (Hässelby gård/strand) men ser att det inte är det. Jag är en av alla dem som håller med dig och som gör som du, fotograferar där man går och står :)...skulle jag inte göra det skulle inget fastna i min kamera...jag skulle inte ha tid att alltid fara iväg.Sen är ju hemmavid bilderna bara hemmavid för en själv, för andra är de ju bortavid och kanske tom exotiska :) dessutom har jag märkt att grannarna mina vill bara se bilder på deras hemmavid, de är inte så intresserade av andra ställen.
Svar från pic-tor 2014-03-29 12:43
Tack Annelie för din väldigt trevliga kommentar. Man måste nog ha ett etablerat fotoöga för att se hemmavidbilderna. Gräv där du står myntade ju författaren Sven Lindqvist en gång i tiden och det gäller naturligtvis fortfarande. Bortavid är ett fyndigt uttryck och det ska jag ta till mig :).



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg