Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Fröken berättar

Fröken berättar om hönan och tuppen, och vi andra lyssnar andäktigt och låter oss imponeras över allt hon vet om dessa fåglar...

...och jag undrar samtidigt vart alla dessa berättare tog vägen?

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2014-04-29 10:21 | Läst 3312 ggr. | Permalink
Fin bild som får mig att längta till tider jag aldrig vart med om....fast min mormor var och hon skulle aldrig sagt hon längtade tillbaka :). Hursomhaver en fin bild är det.
PS. I påskas var jag på en utställning av gamla skolplancher, nästan alla gav ha-begär, underbara bilder.DS
Svar från pic-tor 2014-04-29 13:20
Tack Annelie. I min skola hade vi ett stort rum full med planscher för olika ämnen. Det är ett kulturmord av stora mått om alla dessa planscher gått förlorade. Det tjänar ingenting till att längta tillbaka, men man ska vara varsam med tingen från den tid som varit, och vi hobbyfotografer bidrar ju också lite grand med "bevarande" av både ting och människor.
När jag jobbade på Råns skola fanns där en massa gamla skolplancher. Dom hade låtit barnen ha baksidorna till att kladda med lera på. Synd. Inte många var värda att ta tillvara, men jag sparade 3, som hänger hemma i trappen.
Min fröken Mia W. hade en planch med en man och en annan med en kvinna. Hon körde ut flickorna och pojkarna fick titta på kvinnan. Sen fick vi komma in och titta på mannen. Det blev inte mycket sagt. Det var vår sexualundervisning. Inte undra på att man fick så många barn
Det är kanske det det här lärarinnan också gör, fast hon tar liknelsen med tuppen och hönan
Marianne
Svar från pic-tor 2014-04-29 13:14
Ha, ha tack för din roliga kommentar Marianne. Jag minns inte om Mia var gift eller om hon även var fröken privat. I så fall visste hon kanske inte mer än vad ni elever gjorde :). Många lärare har nog svettats och lidit på dessa lektioner medan eleverna fnissat och skrapat med fötterna :).
Marianne Bengtsson Rosander 2014-04-29 13:39
Nej hon var fröken, hade en syster i Leksand dit även Mia flyttade efter pensioneringen. Mia har jag många roliga minnen av.
Svar från pic-tor 2014-04-29 17:41
Jag kommer mycket väl i håg att hon hade en anknytning till Leksand. Jag hade ju henne en hel del också och jag minns att hon ibland satte upp små tablåer där vi barn medverkade.
Fin bild och en härlig gråskala. :)
-affe
Svar från pic-tor 2014-04-29 17:43
Tack så mycket Alf. Ville ha en "försiktig" gråskala här för att lite grand efterlikna den tid interiören återspeglar.
Idag snor man ihop en Power-Point med bilder som man "lånat" på nätet. Jag undervisar inte på grundskolan men jag kan bara anta att det är ganska vanligt med pp-presentationer även där. Jag strävar dock efter att bara använda egna bilder eller bildmaterial som jag fått tillstånd att använda. Den där planschen med hönsen skulle jag gärna ha på mitt tjänsterum. Hönsens skelett har inte ändrats ett dugg sedan planschen trycktes så den är fortfarande "högaktuell".
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2014-04-29 22:20
Tack så mycket för din intressanta kommentar Lena. När jag arbetade på Inst för lärarutbildning hade man vid den stora ombyggnationen där samlat alla gamla planscher, kartor mm i ett förråd i källaren. Jag frågade intendenten vad som skulle hända med materialet och fick till svar att det troligen skulle slängas. Jag protesterade och menade att mycket skulle kunna användas att pryda både de gamla och de nya lokalerna som var under uppförande. Det skulle ju ha kunnat användas i undervisningen t o m. Jag räddade så mycket jag kunde till mitt arbetsrum men jag vet fortfarande inte vad som hände med resten.
En fin bild av tiden som flytt! Jag vet att du inte är direkt purung, men fullt så gammal så det såg ut så här i skolbänken är du väl ändå inte? :)
Svar från pic-tor 2014-04-29 20:28
Tack Anders. Närå, planscher hade vi på låg- och mellanstadiet och riktiga, moderna bänkar också. Det var nätt och jämt att jag kunde glida ned i de här antika bänkarna. Miljön kommer från en by i Västergötland. Kika in där när du besöker Skansen nästa gång. Fröken är både kunnig och trevlig :).



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg