Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Sedan marscherade Hemvärnets musikkår in - och ut

Låt mig säga det direkt: Det här är ingen nyhetsblogg. Jag deltar inte i de "tävlingar" som går ut på att vara den som först publicerar bilder i sin blogg från något känt evenemang. Jag har lämnat stress i form av tågpendling och arbete bakom mig och tänker inte ersätta den med fotorelaterad stress. Nej, nu är det lugna gatan som gäller.

Efter fotograferingen går jag igenom bilderna i Lightroom i lugn och ro. Vrider och vänder och kollar om igen. Först därefter plockar jag ut några bilder som jag tycker kan gå an i ett blogginlägg. Naturligtvis måste man sovra i materialet och lägga ut lagom många bilder. Lagom passar bra här tycker jag. För många bilder är tröttande, speciellt om variationen är dålig med ständiga upprepningar. Ibland kan jag uppleva att vissa inlägg har för få bilder. Efter att ha läst ett intressant inlägg blir man ibland besviken när det bara illustreras med en enda bild. Man vill gärna se lite mer. 

Firande av Nationaldagen i Gävle sker i den vackra parken Boulognerskogen. I det fina vädret kom massor med människor. En hel del aktiviteter och mat erbjöds för de hugade. Jag nöjde mig med en strömmingsburgare från Bönan.

Många fotografer såg jag med både stora och små kameror. Själv hade jag med mig letta gardet i form av NEX-6 och en 16-50 zoom. Den kombinationen fungerar perfekt i sådana här sammanhang.

Jag köpte nyligen en Black Rapid-rem till min Sony A99. Idén med remmarna är att man bär kameran över ena axeln och låter den hänga vid motstående höft. Det fungerar bra men nog känns det som ett benknäckarkoncept när man hänger på en telezoom. Tänkte först ta den här kombinationen med mig men det kändes inte riktigt OK. Som tur var ställde letta gardet upp med kort varsel.

Kanske man skulle göra sig av med benknäckarprylarna och satsa på en A7 eller A7r i stället. Mindre och lättare grejer men lika, eller t o m mer, kompetenta. Som nybliven pensionär har man ju inte så mycket pengar i penningpungen, så det krävs lite räknande och funderande. Kanske man ska ansöka om pungpeng från Jordbruksverket, för det är väldigt få grisuppfödare som hittills har gjort det. Går pengarna inte åt i år så får ju verket mindre anslag nästa år.

Funderar starkt på att hädanefter kalla in letta gardet till all fotografering. 

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2014-06-09 16:54 | Läst 3766 ggr. | Permalink
Om du inte ofta har jättestora behov av höga ISO och hög ljusstyrka kanske du skulle kunna ersätta A99 och 70-200/2,8 med A6000 och 70-200/4. Den kombinationen väger 1184 gram (mot tjockkamerans 2073 gram med 70-200/2,8). En A7 med 70-200/4 väger 1314 gram och blir ungefär 6000:- dyrare.
Svar från pic-tor 2014-06-21 18:05
Jag är väldigt intresserad av A6000, med Zeiss-zoomen 16-70/4, och funderar på att sälja min NEX-6 med diverse objektiv. Den blir i så fall min kamera för gatufotografering och dagliga fotoanteckningar.
Va? Ingen nyhetsblogg?
Och inget utlandssemesterreportage heller?!

Tycker det lätta gardet låter bra!
Jag fick i går ned en Leica IIIf med en Sonnar i en liten byxficka på ett par shorts!
Och en modern digital tvålkopp borde ju va ännu lättare att få ned!
Men visst kan man ha en kamerarem! ;)
/B
Anders F. Eriksson 2014-06-09 18:28
En spegellös Sony är nog minst lika kantig som en Leica, så det där med tvålkopp stämmer inte riktigt. Tyvärr är objektiven heller inte så små med ett par få undantag, så man måste ha rätt stora byxfickor för att det ska fungera. Vikten är dock rätt ordentligt mycket lägre tack vare avsaknaden av en massa finmekanik (på gott och ont) :)
Svar från pic-tor 2014-06-21 18:10
Nej, här är det inga snabba ryck :). Det lätta gardet, på den digitala sidan, har med åren blivit allt slagkraftigare och man måste ta sig en ordentlig funderare över om man egentligen behöver någonting annat. Jag har gått över till flytande tvål så några tvålkoppar, analoga eller digitala, behöver jag inte längre :).
Hej Torbjörn, trevlig serie bilder! Och det du skriver är alltid läsvärt, även om jag inte tycker riktigt som du om hur en blogg bör (?) se ut. Det återkommer jag till i en egen blogg imorgon, är försent ändå nu.
Däremot funderar jag på det här med kamera. Jag har ju ett par mindre, men båda 'är lite gamla, en ren kompakt (Canon Powershot 100) och en MicroFourThird (Panasonic GF1) och är sugen på en RX100 III eller en 6000. Men jag funderar ju också på vad som så småningom ska ersätta 99:an. Där är väl ingen brådska men den starka fokus på E-fattningen Sony har gör ju att jag blir fundersam även om jag trivs väldigt väl med min 99:a. Den har det bästa grepp jag känt hos ngn kamera över huvud taget och A7-modellerna är inte i närheten, jag skulle säg att de har ett grepp som passar i varje fall mig sämre än de flesta kameror. Det bra greppet gör att 99:an inte känns så tung ändå. Dessutom, ska jag behålla mina riktigt bra A-objektiv blir totalvikten med objektiv och adapter inte långt från 99:an. Och ska jag gå över till nya objektiv sitter jag på kamera och optik för drygt 75´ som det inte blir lätt att få ut så mkt för. Svårt! Just nu tänker jag vänta in vad som kommer under året, åtminstone mina Sonykontakter säger det kommer nytt också med A-fattning senare i år. Om och när det händer kommer väl att ge ngn indikation på vad Sony tänker sig betr A-fattningskameror. / Björn T
Svar från pic-tor 2014-06-21 18:20
Tack så mycket Björn för din trevliga kommentar. Jag trivs också väldigt bra med A99 och tycker det är en suverän kamera på alla sätt och vis, inte minst ergonomin. Nya kameror flödar ständigt förbi i en aldrig sinande ström och man hinner knappt gripa tag i en förrän det flödat fram en ny modell. Jag ser med stort intresse på den utveckling som sker inom segmentet spegellösa kameror. Hoppas bara att man inte hela tiden strävar efter att göra kamerorna mindre och mindre. Våra händer borde vara det som sätter standarden, och de har väl knappast blivit mindre sedan senaste modellen :).
Mmm strömmingsburgare låter gott. Boulognerskogen är fin och det ser ut att ha varit en trevlig dag där med fina bilder från firandet.
En sådan där rem har jag också skaffat mig och tycker att den fungerar perfekt. Efter att ha fått en ganska skör axel efter att ha måst ihoplappa en trasig muskel där så var det hopplöst att bära kameran på axeln och speciellt då med telet på. Nu går det alldeles utmärkt. En hand på kameran så slår den inte och jag kan snabbt lyfta upp den och ta en bild.
Svar från pic-tor 2014-06-21 18:27
Jag bor ju i strömmingsland numera så det är klart att man tar en strömmingsburgare när tillfälle erbjuds :). Jodå, min rem fungerar också bra och jag kommer nog aldrig att ha en stor kamera dinglande på bröstet mer. Ändå lockas jag av de mindre, spegellösa fullformatskamerorna som nu finns på marknaden. Framförallt för den minskade vikten, men även för den nätta storleken.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg