Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Några detaljer från Järnvägsmuseet i Gävle

Tommy Andersson var i stan, som i det här fallet är Gävle, och ville se sig omkring. Jag erbjöd mig att guida runt och vi möttes på Stortorget. Vår första anhalt var Gamla Gefle, som i det mycket skiftande ljuset blev ganska snabbt avklarat. Sådana här miljöer kräver mjukt ljus, och det var inte mycket av den varan vid den tidpunkt vi besökte det här fina kvarteret.

Därefter tog vi en långpromenad till Järnvägsmuseet. Där finns väldigt mycket att se för den tågintresserade. Det är inte lättfotograferat där inne för det är mörkt med enstaka ljuskällor, som ofta bländar eller ger oönskade reflexer. Polfilter fungerar nog bra här. Jag använde Sony A7R med Sigma Art 35/1.4. Genomgående var kameran inställd på 4000 ISO och full glugg. Ingen brusreducering av bilderna har gjorts. 

Det är underbart att studera de fina detaljer som finns på de gamla ångloken. Här ser man exempel på stor ingenjörskonst från en tid då mekaniken kanske stod som högst. Många detaljer är gjorda av mässing, medan andra är rödmålade, och de harmonierar fint mot lokens svärta.

Efter en lättare lunch i museets café, inredd i en gammal tågvagn, tittade vi in i stationshuset från Hennan, och därefter åkte vi med rälsbussen till fordonsmagasinet på andra sidan av staden, inte lång ifrån där jag bor. Den trevlige föraren hälsade oss alla välkommen ombord och så "tuffade" vi i väg.

Det blev en mycket trevlig dag tillsammans med Tommy. Då vi båda sysslat med friidrott i yngre dar, och när dessutom EM i friidrott stod för dörren, fanns det mycket att prata om. Hoppas du fick en trevlig resa hem på din Yamaha.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2014-08-14 11:09 | Läst 4677 ggr. | Permalink
Tusen tack Torbjörn för guidning och ett glatt humör :-)
Nu var du snabbare än jag med bilderna. Snubben på sista bilden ser lite lätt förvirrad ut som vanligt ;-)

PS: världsrekordet i längdhopp som vi snackade om var ju Mike Powell 1991!!
http://sv.wikipedia.org/wiki/Mike_Powell

Min Gävleblogg kommer lite senare när jag fått ordning på bilderna.
Vi ses!
Svar från pic-tor 2014-08-14 22:19
Tack själv Tommy för en mycket trevlig dag. Mike Powell var det naturligtvis. Jag ville inte googla utan försökte komma på själv. Ja, det gick ovanligt snabbt att få ihop lite bilder den här gången :).
Fantastiskt fina bilder Torbjörn! Så förstår jag du skaffat en A7, tom en A7R! Är dom här bilderna tagna med ISO 4000, och det är dom förstås om du säger det, blir jag väldigt imponerad! Utan brusrefucering! Vad har du mer för erfarenheter jmf med A99:an?/ Björn T
Svar från pic-tor 2014-08-14 22:29
Stort tack Björn. Första bilden har ISO 3200, två t o m sex ISO 4000, sju ISO 3200 och åtta ISO1600. ingen brusreducering har använts på någon av bilderna. A99 har snabbare och kanske även en något säkrare AF. Trots det så tycker jag A7R är mycket trevlig att fotografera med och bildfilerna är väldigt fina. Hög ISO är betydligt bättre på A7R.
Vackra detaljer på tåg och lok som man aldrig ser idag! =)
Härlig bild på Tommy på slutet!
Ha det så bra!
Svar från pic-tor 2014-08-14 22:33
Nej, sådana här detaljer ser man numer bara på museum. Se t ex gaslyktan på den fjärde bilden hur fint den är utformad. Tommy tyckte nog att rälsbussen gick lite väl fort :).
tomazon 2014-08-14 22:36
Jag tyckte han körde lite över gränsen på 30 km/h. Gjorde han inte det? ;-)
Gävle är en trevlig stad, var där för några år sen. Gamla delen med sina trähus var fint att strosa igenom. Och en restaurang i centrum som hette brända bocken vill jag minnas. Men järnvägsmuseet missade jag, du hittade glimrande snygga detaljer därifrån!
Svar från pic-tor 2014-08-14 22:36
Tack så mycket Catharina. Nästa gånga du besöker Gävle ska du naturligtvis också besöka Järnvägsmuseet. Där finns hur mycket detaljer som helst att botanisera bland.
Kul att få lite se lite fina bilder därifrån. Skäms nästan att säga det men jag har inte gjort ett besök där ännu. Ofta hoppar man över "sevärdheter" som ligger för nära.
Men någon gång skall det väl bli av :-)
ing-marie
Svar från pic-tor 2014-08-14 22:39
Så nära ligger det ju inte :). Gillar man teknik och mekanik så kan jag verkligen rekommendera Järnvägsmuseet. Lite svårt ljus emellanåt och man får inte ha bråttom.
Tänk vilken möda som lades ner på detaljer en gång i tiden. Injenjörskonst på hög nivå. Kul att vissa saker bevaras till eftervärlden. Mycket fina bilder.
Svar från pic-tor 2014-08-14 22:41
Tack så mycket Ingemar. Ja, här kan man få se prov på både ingenjörskonst och hantverksskicklighet. Det mesta är dessutom i väldigt fint skick.
Fenomenala bilder Thorbjörn - alla tillsammans.
Jag kan inte sätta fingret på en enkelt favorit.
Hälsningar från Erik / DK
Svar från pic-tor 2014-08-14 22:43
Tusen tack Erik. Vad roligt att du gillar tågbilderna.
Väldigt fina detaljer från järnvägsmuséet. Jag har inte varit där sedan jag var liten men minns att det var roliga utflykter för man fick klättra ombord på utställningsobjekten. Bild ett fastnar jag för direkt. NI verkar ha haft en fin dag.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2014-08-14 22:50
Tack så mycket Lena. Ja, det blev en hellyckad sjutimmarsdag med trevlig samvaro och vistelse i trevliga miljöer. Kul att du gillar den första bilden, jag tycker också om den.
Väldigt fina bilder, älskar såna här museer med teknik o maskiner, mycket fscinerande! Må gott, LO



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg