Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Att fantisera kring en bild och det här med bildtexter

Påsen avslöjar den gamle mannen. Han har varit till apoteket och hämtat ut medicin. Är den ämnad för honom själv eller någon annan? Kanske mannens hustru är allvarligt sjuk och inte kan hämta medicinen själv? Eller är det avmaskningsmedel till hunden i påsen? Själv mår mannen och hans hustru förträffligt. Vi vet inte utan får fritt fantisera kring bilden. Det är det som är det fina med bilder. Det finns flera tolkningar av en bild, och det är du själv som bestämmer vilken tolkning det är som gäller för dig.

Personligen tycker jag det är mycket givande och roligt att fantisera kring en bild man ser.

Väldigt ofta finns där en bildtext som kan leda betraktaren in i fotografens tankebanor. Det är inte helt säkert, för jag kan ju tolka bilden på ett helt annat sätt och blir störd av bildtexten. Det vi kallar för dokumentära bilder (inte ett helt enkelt begrepp) behöver ofta en bildtext för att det inte ska råda någon tvekan om vad den föreställer. Texten tillför en dimension som ökar bildens "värde".

Skulle t ex den här bilden öka i "värde" om där fanns en bildtext?

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2014-10-16 23:22 | Läst 3459 ggr. | Permalink
Du har rätt om för mycket text kan distrahera från tid till annan. Och ta uppmärksomheten från bilden.
Här på bloggen, blir de flesta bilder används som stöd för texten, eller vice versa. Det finns ett fåtal som behärskar förmågan att sätta upp bilder utan text eller föreslagen titel. För fri tolkning. Jag har inte förmågan. Bilder för album här på FS är en annan historia.
Jag tror inte att din bild kan stå ensam utan din berättelse och man ville inte fantisera vidare. De ville studera ljus och comp, mannens plats i bilden, etc.
Bara min mening.
Med foto hälsning från Erik / DK
Svar från pic-tor 2014-10-20 12:16
Tack så mycket för dina funderingar Erik. Fotografen har naturligtvis ett övertag gentemot betraktaren eftersom denne var på plats. Bildtext är bra ibland, men inte alltid.
Till att börja med måste jag erkänna att avmaskningsmedel inte är vad jag i första hand kommer att tänka på när jag ser den här bilden. Jag ser först gångvägens sköna svängar, trädens och stolparnas placering, njuter av hur stigen ger möjlighet till en fin promenad och ser en välbalanserad harmonisk bild, skön att betrakta. Mannens placering ökar bildens harmoni. Jag skulle gärna gå där själv och undrar kanske var den är tagen.

Jag ser inte bilden som dokumentär, den kräver ingen text. Men en text kan styra betraktarens tankebanor, i detta fall till medicinpåsen. Texten mera styr än stör, men den får mig kanske att undra: varför associerade fotografen till medicin?
Svar från pic-tor 2014-10-20 12:18
Tack Jan-Olof för din intressanta kommentar. Varför jag associerar till medicin? Det är mycket enkelt, jag känner igen apotekets påsar. Därför går mina tankebanor åt det hållet, påsen styr mig i det här fallet.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg