Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

En dammig mapp

Jag rotar i en av de sista flyttkartongerna och får en dammig mapp i handen. Det visar sig vara en kursmapp i svartvit fotografering från 1999. Jag fyllde jämnt det året och fick den här kursen, vid Folkuniversitetet i Uppsala, i present. När jag öppnar mappen är det ett porträtt på Rose-Marie det första jag ser. Vi arbetade vid den här tiden på Institutionen för lärarutbildning vid Uppsala universitet. En kursuppgift var att ta några porträtt och Rose-Marie, som i sin ungdom varit fotomodell, satte sig i besöksstolen och jag vred skrivbordslampan så att det såg någorlunda hyfsat ut. 

I mappen finns också tre transparenta negativblad. Två småbild och ett mellanformat. Kursen var helt analog. Vi var ganska många i mörkrummet men förstoringsapparaterna räckte till alla. Några var nybörjare och hade aldrig tidigare vare sig framkallat en film eller tagit fram förstoringar. Andra, däribland jag, hade lite mer erfarenhet. 

En kväll hade läraren med sig sin hasselbladare. De som var färdiga med sina uppgifter fick, i stället för att vänta på de andra, leka lite med den. Inget var planerat i förväg med bakgrunder, belysning e dyl. Vi  drog helt enkelt ihop lite grejer och tände studiolamporna. En film var fick vi och det roliga tog snabbt slut. Det var första gången jag fotograferade med en mellanformatskamera, men inte den sista.

En äldre man, som också gick den här kursen, hade en massa glasplåtar med sig från mannens barndomshem, en gård någonstans i Västergötland. Jag minns inte nu om han lyckades kopiera några bilder på kursen. Han borde naturligtvis ha konsulterat ett museum i närheten av den plats han växte upp på. Kanske gjorde han det senare också. 

Ja, sedan dröjde det inte så länge innan det digitala helt tog över inom kursverksamheten vid Folkuniversitetet. 

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2015-01-01 12:23 | Läst 3211 ggr. | Permalink
Även om det digitala blir bra så gillar jag "magin" i den kemiska fotografin.
Och mellanformatet tillsammans med detta sänker tempot ytterligare, man varvar ned. :)
-affe
Svar från pic-tor 2015-01-01 13:08
Håller med dig Alf. Den analoga tekniken har sitt speciella uttryck och mellanformat är så fint.
Har nyss suttit och titta igenom en massa gamla CD skivor med bilder på.
Det är så kul.
Härligt med sina bilden, tror nog dom väcker minnen
Ha det gott på det nya året
Hoppas vi ses
Marianne
Svar från pic-tor 2015-01-01 15:48
Hej Marianne! Visst är det kul att kolla på gamla bilder. De här har legat i sin mapp sedan 1999. Gamla bilder väcker alltid minnen och jag kommer ihåg en väldigt driftig tjej som också gick den här fotokursen. Efter den skulle hon åka till Västafrika och genomföra ett projekt hon länge planerat. Hur det sedan gick vet jag inte. Åker förmodligen till Uppsala en sväng på lördag. Det är årets första Dagnyfika och det var länge sedan jag var med.

Ha det gott, och sköt om dig
Vilket fynd Torbjörn. Visst är det kul att kolla igen gamla bilder och speciellt sådana man glömt bort.

Mvh Tommy
Svar från pic-tor 2015-01-02 17:43
Det kan vara nyttigt att flytta. Man rör om bland sina prylar och ibland dyker det upp saker som legat bortglömda en längre tid. Man får vara aktsam så att man inte slänger något betydelsefullt. Å andra sidan ska man inte heller behålla sådant som inte betyder ett skvatt.
Önskar dig många fina fotoupplevelser som denna år 2015.
Hälsningar
Gun-Inger
Svar från pic-tor 2015-01-02 17:44
Tack för de vänliga orden Gun-Inger. Jag önskar dig detsamma.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg