Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/ Fotoklubben

Mitt fotograferande har under alla år varit väldigt privat. Jag har deltagit i väldigt få utställningar och det är först under de senaste åren jag visat mina bilder officiellt här på FS och Facebook. Lite ostrukturerat har mitt fotograferande varit, och jag har väl inte riktigt vetat i vilken genre jag hör hemma i egentligen. Ska jag koncentrera mitt fotograferande enbart inom ett område eller smaka på allt? Gatufoto? Natur? Porträtt? Miljö? Makro? 

Trots att jag fotograferat i många år så var det först för några år sedan jag gick med i en fotoklubb. Då bodde jag i Knivsta och Uppsala Fotografiska Sällskap blev min klubb. Kanske hade jag inbillat mig att medlemmar i en fotoklubb är extrema fotonördar med enbart fotografering i skallen. Så var det naturligtvis inte, men visst är de intresserade av fotografering, precis som jag. Det hände en massa kul i "sällskapet". Vi deltog bl a i Kulturnatten där vi bjöd på porträttfotografering i ett tält alldeles intill klubblokalen vid Martin Luther King-plan. Det var väldigt populärt och ibland ringlade kön lång utanför tältet. I samband med Kulturnatten hade vi också en planketutställning bredvid tältet och utställning i klubblokalen. Klubben blev för två år sedan inbjuden att ställa ut i Fotoklub Zagrebs fina lokaler, och jag reste dit tillsammans med tre andra medlemmar för att ordna allt det praktiska kring utställningen. Det innebar bl a nedtagning av en gammal utställning och hängning av vår.

Jag har nog flaxat runt och provat på det mesta. Det kan ha sina problem att göra så. Man kanske inte blir någon fullärd mästare på det här viset utan får ständigt vandra omkring som gesäll med sin kamera. Men låter inte det tilltalande? Att ständigt gå i lära. För det är väl det vi gör, det finns alltid något vi kan bli bättre på. 

Numera har jag min hemvist i Gävle Fotoklubb och försöker följa deras agenda. Två tävlingsledare håller koll på utställningar o dyl,  och för första gången har jag skickat in bilder till årets RIFO-utställning. På månadsmötena har vi ofta en inbjuden gäst som berättar och visar sina bilder. Nästa månad blir det en bröllopsfotograf som besöker klubben, och nästa vecka blir det kurs i att skära ut passepartouter.

Vid det nyligen avhållna årsmötet beslutades om inköp av ny projektor och dito duk. Ekonomin är bra och medlemsavgiften har inte höjts på flera år.

Den sociala samvaron i klubben betyder mycket och bilddiskussionerna gör att man får en nyanserad bild av sin egen fotografering. Min bildstil kanske inte alltid uppskattas, förmodligen beroende på att de flesta fotograferar natur. Det får man ta, det gäller att hitta sitt eget formspråk och inte ständigt apa efter andra.

Ett bra sätt att mötas kring bilder är att gå med i en fotoklubb. I min klubb finns några framgångsrika fotografer som vunnit flera priser och det är väldigt lärorikt att ta del av deras kunnande.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2015-02-13 21:30 | Läst 2380 ggr. | Permalink
En fotoklubb ger så mycket. Jag är med i Naturfoto Västmanland . Vi är ca 25 stycken , allt ifrån nybörjare till proffsfotografer.Man får mycket hjälp för ingen håller inne med sina hemligheter. Varje gång har vi en liten intern tävling med tema , där vi sedan pratar om bilderna och röstar på den ( i våra ögon ) bästa. Vi har lektioner i allt från hur man lägger in bilder på nätet till avancerad bildbehandling.Vi har gemensamma utställningar. Nu ska vi snart ställa ut på Camera naturadagen i Västerås.
Vi har en fin gemenskap och även en årstävling med 6 olika teman. Förra året blev jag årets fotograf och har vandringspriset på min vägg just nu. Det sporrar.
Jag gillar dina bilder, speciellt dom som berättar en historia. Du är en mästare på svartvitt .
Ha det gott. Trevlig helg
Marianne
Tack så mycket Marianne för din trevliga kommentar! Det ger mycket att vara med i en fotoklubb. Helt klart. I dialogen med andra lär man sig mycket och man får skärpa till sig så att man inte faller ur ramen. I Gävle Fotoklubb är vi ca 70 medlemmar just nu och det är alltid fullt hus på våra möten. Jag gläds med dina framgångar i klubben och annorstädes. Vilket datum är utställningen i Västerås?

Hälsningar
Torbjörn
Marianne Bengtsson Rosander 2015-02-15 11:15
Det är den7 mars. Du kan googla på Camera natura



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg