Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Balans i magen räddar dagen

Har en tid haft svårt att tåla kaffe. Trots att jag provat olika sorter, inkl IDEE-kaffe, så protesterar magen. Snabbkaffe fungerar bäst, men inte heller här utan att magen knorrar. Då, i det läget, kom jag att tänka på en artikel om bas och syra som jag läste för många år sedan. Vilken författaren var minns jag inte, men eftersom jag ännu kommer ihåg delar av innehållet måste artikeln ha varit intressant. Författaren karaktäriserade några vanliga baslivsmedel som antingen bas eller syra. Begreppen var då nya för mig och jag läste artikeln med stort intresse.

I alla fall så kom jag i håg att frukt och grönsaker är basiska medan t ex bröd, kött, mjölk och kaffe är sura. Kaffe till frukost har jag haft svårt att vara utan. Man kommer liksom i otakt resten av dagen. Därför testade jag följande, mycket enkla, tillskott till frukosten. Innan jag äter en tallrik yoghurt med bananskivor och jordgubbar i, alternativt havregrynsgröt, två smörgåsar med olika sorters pålägg samt kaffe tar jag en liten tallrik med färska grönsaker, t ex sallad, tomater och röd paprika. Jag ringlar lite rapsolja över, kryddar med lite salladskrydda och strör sedan över lite solros- och pumpafrön.

Vad händer? Jo, jag reagerar inget alls på den kopp kaffe jag dricker. Magen är helt lugn och inga svidningar känns. Tydligen neutraliserar grönsakerna det sura kaffet och magen kommer i balans. Dagen är räddad.

Balans i magen räddar dagen. 

På återseende

Torbjörn

PS Här kan ni läsa mer om basiska respektive sura livsmedel.

Inlagt 2015-03-02 23:23 | Läst 4404 ggr. | Permalink
Det du äter till frukost skulle jag klara mig på en hel dag:) Hemska tanke att inte tåla kaffe. De få dagar jag arbetar dricker jag en kopp i timman. Lördagar och söndagar dricker jag kaffe nonstop från det att jag vaknar fram till mitt på dagen. Bäst mår magen dock av en kopp tee på morgonen, gärna svartvinbärs- eller honungs tee:) Mycket fin trädstam i din bild.
Svar från pic-tor 2015-03-12 11:49
En kopp i timmen skulle nog göra mig till en riktigt sur gubbe :). Vi finner alla olika vägar till välmående och trivsel men det hindrar inte att vi skaffar oss basala fakta om kroppens funktioner. Kul att du gillar det bastanta trädet som står alldeles intill där jag bor.
Vilket mäktigt och fint träd!
Bra att du hittade ett sätt att må bra och kunna dricka kaffe...att vara utan kaffe är inte lätt. Jag hasar mig fram till kaffebryggaren det första jag gör på morgonen... :) Efter ett stooort glas starkt bryggkaffe (rymmer tre koppar) och lite varm mjölk så går allt mycket lättare!
Svar från pic-tor 2015-03-12 11:54
Det finns många fina träd i stadsdelen Sätra där jag bor och snart kan vi se den skira grönskan i de mäktiga kronorna. Skulle vilja se ditt hasande fram till kaffebryggaren, och vilken effekt tre koppar kaffe har för ditt uppvaknande. Bilder tack :).
Kaffe är verkligen ett livselixir som jag skulle ha svårt att klara mig utan. Gillar te också, men kaffe och ostmacka.......
Fint härligt träd, är det en Hasselbladsbild?
Ser fram mot att ses på lördag med kaffe eller te!/ Björn T
Svar från pic-tor 2015-03-12 12:05
Det går att vara utan kaffe, men visst är det avkopplande och välgörande med en kopp då och då. Trädet är fotograferat med en Hasselblad 500 c/m. Jag har bestämt mig för att köpa den för jag gillar mellanformat på film. Det var trevligt att ses på Fotografiska och utbyta både tankar och objektiv.
Vad härligt att du hittade en lösning! För mig brukar det räcka med lite yoghurt när det svider och krånglar i magen!
Ha en fin och krångefri mag-dag! =)
Svar från pic-tor 2015-03-12 12:12
Ja, det här tror jag starkt på."Tro" är väl inte rätt ord här kanske, det här har man vetat länge. Tyvärr drunknar sådan här saklig information i bruset från all kommersiell reklam. Ha det gott!
Intressant, mycket vetenskap med maten.
Läste att det var många som experimenterar med laktosfritt och glutefritt och liknande utan att de behöver det, matmode tydligen.
Svar från pic-tor 2015-03-12 12:18
Ja, det är viktigt vad vi stoppar i oss. Kroppen behöver vissa saker för att må bra. Jag är inte så säker på att äta laktosfritt har med mode att göra. Man misstänker i dag att laktos, vid nedbrytningen i kroppen, bildar ämnen som inte är så hälsosamma för oss. Det här gäller alla människor, alltså inte enbart de som är laktosintoleranta. Om man däremot misstänker samma sak för gluten känner jag inte till.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg