Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Man behöver inte överge det gamla bara för att det finns nytt

Man måste inte överge gammal teknik bara för att det hela tiden kommer nytt. Så länge gammal teknik stöds av marknaden är det ju bara att fortsätta använda den, om det är just den man trivs med. Det är en självklarhet och inget man behöver hålla brandtal för eller på något sätt försvara. Köper just nu en Hasselblad 500 C/M på avbetalning och den levererar sköna, analoga bilder. Vi är inte alltid överens, men trivs trots det med varandra, och jag tror den vänskapen kommer att ytterligare fördjupas ju mer vi lär känna varandra. 

Länge har min fina skivspelare, Technics SL 1300, stått obrukbar. Automatiken fungerade inte och hastigheten gick lite hur som helst. Vinylskivorna blev ospelade. Jag investerade i nya grejer som fungerar utmärkt men skivspelaren har jag ändå behållt. Kanske en dag...

Så för några veckor sedan såg jag ett inslag på Youtube, om underhåll av skivspelare, och se där dök precis min SL 1300 upp. Det som förvånade mig var att allt var så enkelt att åtgärda. Några skruvar skulle lossas och chassit lyftas ur. Sedan skulle alla potar och kontakter smörjas med elektroniksprej. Rena trolleriet. Alltnog jag inhandlade sprejen hos Clas Ohlson och pillade bort skruvarna, lyfte ur chassit och sprejade överallt där det skulle sprejas. Alla reglage snurrades fram och tillbaka flera gånger och överflödig sprej torkades bort. Chassit monterades och skivspelaren kopplades in i förstärkaren. En LP lades på skivtallriken och simsalabim – allt fungerade! Rätt hastighet direkt och finjusteringen fungerade perfekt. Till min stora förvåning fungerade också automatiken! Det är bara att dra i reglaget så sätter skivspelaren igång och när skivan är slut återgår tonarmen i viloläge. 

En skivspelare är rent visuellt mycket vackrare än en CD-spelare. Det betyder mycket i sammanhanget, skönhetsupplevelsen. Den totala skönhetsupplevelsen, designen och ingenjörskonsten. Vid första påseende kan en hasselbladskamera se ut som en stor, svart, tung klump. En fyrkantig låda med ett objektiv på. Men börjar man titta lite närmare på den så ser man vilken genial och gedigen konstruktion det är. Stor ingenjörskonst helt enkelt och bara mekanik. Gammal teknik förvisso, men fortfarande fullt användbar. 

Det krävs naturligtvis grundläggande fotokunskaper för att kunna använda den gamla, analoga tekniken. Kunskaper man naturligtvis också har nytta av när man använder sin avancerade digitalkamera. Allting blir så mycket roligare när man vet vad man gör, när det är du som tar bilden så som du vill ha den.

Kameran är ett redskap oavsett vilken teknik du använder.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2015-03-13 11:44 | Läst 4437 ggr. | Permalink
Så rätt så rätt, Torbjörn! Ändå, finns det en viss glädje i nya grejor. Men precis som du beskriver behöver de inte vara "nya" som så. Men oftast blir det ju så. Härligt att höra om din Bladare och skivspelare. Båda, väcker nostalgi hos mig... Min pappa hade två 500C och i min garderob, står en Thorens skivspelare, och vinyl.
Hade det inte varit för labbandet, som jag är för lat för idag, så skulle jag helt klart gjort som du!! Kvaliteten på 6x är ju kalas, och ja, med Zeiss glugg så är den väl klassad som "stridsvagn"... :) Hmmmm, kan känna kännslan...
Ha en fin helg, och ha kul med din supermaskin!! //Peter
Svar från pic-tor 2015-03-16 16:03
Framkallning av film är ju ingen stor sak och det tar inte särskilt lång tid. Har man en mörkrumssäck går laddningen av dosan snabbt och enkelt och man behöver inte mörklägga. Lite småtrevligt pyssel tycker jag. Skivspelare i garderoben låter omständligt tycker jag :). Den ska naturligtvis ha hedersplats. De är fina att titta på när skivtallriken snurrar.
Trevlig text Torbjörn. Min senaste skivspelare var en Marantz från tidigt 80-tal. Men den åkte ut genom dörren 2009. Hela paketet sattes dock ut på blocken och en överlycklig tjej fick köpa loss enbart förstärkaren, den skulle hon ge sin kille i julklapp. Han hade letat efter en sådan i åratal. Dryga hundratalet LP plus massor av singlar gav jag bort till en kompis/granne som samlar på sådant. Alla spelare var edgång i tiden små tekniska underverk som fascinerade. Kul att du fick ordning på din.
Svar från pic-tor 2015-03-16 16:07
Efterfrågan på vinyl är nog rätt hyfsad tror jag och vinyl ges ofta ut parallellt med CD.Lycklig den som fick din skivsamling.
Härligt rogivande bilder.

Jag fick köpa ny spelare till vinylen för några år sedan. Den gamla var lika död som en viss "Norweigan Blue" ;-)
Då och då snurrar en LP. Och likaså slänger jag på ett rullband på min gamla TEAC. Den fyller snart 40 år, och fungerar utmärkt.
Och min 500C/M motioneras då och då, men jag måste byta ljustätningen på ett av magasinen.
Som du säger det är trevligt med rejäl mekanik och ingenjörskonst
Svar från pic-tor 2015-03-16 16:33
Tack så mycket Bengt. Min skivspelare liknande mest en "Norwegian Blue" den också i flera år :).Men nu går den så fint. Jag har en Tandberg 12 från 1966 som f n vilar. Tror dock att det går att få den att rulla igen för jag har sett att det finns reservdelar att köpa. Rullbandspelare är också estetiskt tilltalande och det är så fint att se spolarna snurra. Att kunna använda både gammal och ny teknik är väldigt stimulerande och det ger ett mervärde åt sin hobby.
Fint att du slog till med bladaren, ni kommer at få det fint ihop. :)
Som du säger, få saker går upp mot väl fungerande mekanik.
-affe
Svar från pic-tor 2015-03-16 16:39
Ja, det känns bra och ett sådant här tillfälle får man ju bara inte missa. Till skillnad från elektroniken så är mekaniken både begriplig och synbar. Man ser och förstår vad som händer. När det blir för komplicerat behöver man emellanåt landa i det enkla och okomplicerade. Fast så enkel är ju inte det analoga heller. Du måste veta vad du gör och får inte så mycket hjälp på vägen.
Jag lägger gärna på en vinyl ibland, när jag är ensam hemma...

Vad gäller Bladarn så var det ju Sixten Sason som formgav den. Bara en sån sak.
Det syns att du trivs med den. :-)
Svar från pic-tor 2015-03-16 16:59
Formgivningen är, liksom konstruktionen, mycket lyckad. Jag kan inte tänka mig en hasselbladare se ut på något annat sätt. Jag har märkt att det krävs lite noggrannhet när man laddar kassetten med film. Filmen måste hållas sträckt annars händer det lätt att de första rutorna blir ljusskadade. Lite märkligt egentligen att inte 120-film finns i kassettform.
Jag älskar bilderna från Hasselbladaren. Dom påminner om min barndom, då min morbror fotade med en sån. Det där fina kvadratiska. Vi harockså skivspelare och hela konkarongen kvar, dom kanske kommer till användning någon gång. Skivor finns det gott om. Gamla godingar, som vi inte spelat på länge
Ha ni en skön helg
Marianne
Svar från pic-tor 2015-03-16 17:09
Tack Marianne. Bodde din morbror i Hamrånge? Det kvadratiska formatet har ett lugn över sig tycker jag. Lugn och balans. Jag tycker ni ska ta fram skivspelaren och testa om den fungerar. Synd att låta plattorna stå där ospelade. Vill man kan man köpa bra begagnade skivspelare till bra pris. Själv lyssnar jag nu igenom min skivsamling och jag kommer att komplettera samlingen med både nytt och gammalt.
Marianne Bengtsson Rosander 2015-03-16 18:00
Nej, han bor i Hedemora. Still going strong 91 år gammal
Det är ju inte tekniken som gör fotografen, det vet alla! =) Självklart kommer du och din Hasselbladare att bli bästa vänner!
Ha det gott!
Svar från pic-tor 2015-03-16 17:16
Du tillhör ju verkligen de som behärskar tekniken och vet vad du gör. Jag fotograferar tämligen okomplicerat och det blir ungefär "the same procedure as last year" :). Jodå, den här klumpen har redan blivit en kär familjemedlem.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg