Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/ Guitarr och dragharmonika

Det är spelmansstämma i Älvkarleby. Uppkallad efter ortens legendariske spelman Byss Kalle. Hans riktiga namn var Carl Ersson Bössa. Det är många som infinner sig den här soliga, varma dagen. Både spelmän och publik. 

Många ser gamla och skröpliga ut. En del använder kryckor. Innan spelningen tar vid hela eftermiddagen gäller det att fylla magen med mat. 

En del föredrar att spela i mindre sällskap. Kanske har man inte övat tillräckligt inför stämman? Någon spelar några strofer och så faller de andra in efter ett tag. Lite försiktigt i början men sedan kommer man ihåg. Låtarna är så förskräckligt många och jag fattar inte att somliga tycks kunna de flesta.

Men det gäller att våga också. För en kvinna är det kanske inte så lätt att tränga sig in i ett gäng med karlar. Några inbjudningar förekommer inte här. Hoppa med om du törs är det som gäller.

Så tågar alla spelmän in till spelplatsen och allspelet kan börja. Mikrofoner, förstärkare och högtalare är uppriggade och ljudet är fantastiskt bra. Det bästa jag hört på de stämmor jag besökt. Heders Älvkarleby.

Nanna, en långväga gäst från Japan, finns med här. Jag har sett henne spela tidigare, i Uppsala bl a. Hon är makalöst skicklig i att hantera nyckelharpan. Hon har lärt sig spela här i Sverige. Förmodligen vid Erik Sahlström-institutet i Tobo. I Japan lär det finnas totalt ca 60 nyckelharpsspelare. Nanna är med i solospelet och river av tre Byss Kalle-polskor ihopvävda till en enda lång. Fantastiskt skickligt och spelledaren Leif Alpsjö menar att det där är det inte många spelmän som klarar av. Välförtjänta applåder förstås.

Ljuset är skarpt och hårt och lämpar sig inte särskilt bra för fotografering. Svartvitt fungerar bäst då man slipper en massa intensivt lysande färgfält. 

Fröding skulle nog ha gillat det här, kanske skulle han t o m ha känt igen några av låtarna.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2015-08-22 10:43 | Läst 3175 ggr. | Permalink
Låter och ser ut som en mycket trevlig tillställning.
Kan tänka mig att det är en välljudande också.
Svar från pic-tor 2015-08-22 11:32
Spelmansstämmor är trevliga. Hit kommer musiker av olika kaliber. En del är superproffs och makalöst skickliga medan andra har mer begränsade kunskaper. Men alla har lika kul. Repertoaren är outtömlig och jag gillar en hel del, men naturligtvis inte allt.
Fint skildrat Torbjörn! =)
Svar från pic-tor 2015-08-23 09:57
Tack så mycket Heléne!
Väldigt fin bild på den Japanska nyckelharpspelaren. Lustigt att det finns de som spelar nyckelharpa i Japan, jag trodde nog att det endast fanns i Skandinavien.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2015-08-23 10:00
Tack Lena, vad roligt att du gillar bilden på Nanna. Det spelas nyckelharpa på kontinenten och i Nordamerika också men den har inte lika stor utbredning där som i norden.
Fint reportage Torbjörn
Svar från pic-tor 2015-08-23 10:00
Tack så mycket Bengt!
Fint reportage och en trevlig blog! Fäster mig också mycket vid dom två fina porträtten! / Björn T
Svar från pic-tor 2015-08-23 10:01
Tack så mycket Björn för din trevliga kommentar.
Bilden på den japanska unga kvinnan är fantastiskt fin.//Ann
Svar från pic-tor 2015-08-23 10:02
Ann, vad roligt att du gillar porträttet på Nanna. Tack så mycket.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg