Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/ Håller maten på att ta slut?

Läser i DN att hälften av livet i världshaven har tagit slut. Mätperioden sträcker sig ca 40 år tillbaka i tiden. Det låter väldigt oroväckande. Bilden av havet som outsinlig källa för föda måste m a o revideras. Utfiskning och klimatförändringar har slagit hårt på livet i havet och vad kan vi människor göra åt saken. Att fiska mindre låter ju som en enkel lösning, men det är ju också det som måste göras. För att fiskbestånden ska ha möjlighet att återhämta sig. Klimatförändringarna är en svårare nöt att knäcka. De som förorsakas av människans sätt att leva kan vi till viss del påverka, men knappast de som kan förklaras av naturliga variationer.

På landbacken, å andra sidan, ser vi resultatet av det förändrade klimatet i form av ihållande torka och regn. Förutsättningarna för att bedriva matproduktion försämras naturligtvis om de här fenomenen håller i sig över tid. Summan av kardemumman är ju att man undrar om maten i framtiden kommer att räcka till oss alla? Folkvandringar p g a krig och konflikter har alltid funnits i olika omfattningar, och är särskilt aktuellt i dag. Risken finns att vi snart får folkvandringar som har sin orsak i att klimatet har förändrats så pass att vissa regioner blir obeboeliga.

Jag såg ett program med Hans Rosling där han med elegant statistik visade att befolkningsexplosionen nu är ett minne blott. En familj med två barn är nu det normala i de allra flesta länder, även i de s k utvecklingsländerna. Kurvan för befolkningstillväxten planar av vid ca 11 miljarder och därefter kommer tillväxten att öka väldigt långsamt. Detta förutsätter naturligtvis att det finns tillräckligt med mat för att fylla alla dessa munnar och att klimatet inte förändras till det sämre. Annars får vi nog se annan lutning av den där kurvan.

Ja, det är många tankar som flyter upp till ytan när man gör sina rundor med kameran. Den här dagen blev det en tur med den mycket fina Minolta Autocord, den finaste TLR-kamera jag har.

Apropå mat så kom jag för en tid sedan i samspråk med en kvinna från Somalia. Hon bjöd på somaliskt kaffe och vi kom att samtala om svenska och somaliska matvanor. En sak hon inte kunde förstå var hur mycket vi svenskar åt, och hur ofta. Ni äter ju jätteportioner jämt, sade hon. Förmodligen har hon rätt. I allmänhet behöver vi nog inte äta så mycket vi gör, och inte heller så ofta. De flesta har stillasittande jobb och förbrukar inte särskilt många kalorier per dag. Själv har jag dragit ned på portionernas storlek. Jag går mätt från matbordet, i stället för proppmätt.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2015-09-17 14:43 | Läst 2716 ggr. | Permalink
Sköna svartvita! En sån har jag haft, Minolta Autocord alltså, mycket fin som du säger, och absolut några pinnar över Yashicas motsvarande. Ja snart är det nog inte bara fiskarna i havet som dör, ser inte så ljust ut överhuvudtaget tyvärr. Lev väl, LO
Svar från pic-tor 2015-09-17 15:27
Tack så mycket Lars Olov. Jag gör mig aldrig av med min Minolta Autocord, och visst är den vassare än Yashica.
Dubbelolle 2015-09-17 15:43
Hej, nä idag hade inte jag heller gjort mig av med den, jag hade en kanonfin Rolleiflex med Zenotar 2,8 också som jag hade bytt sökarskiva på, den har jag inte heller idag, det var när man var ung och fattig och ibland var man tvungen att sälja eller byta in, kollar lite då och då efter en Autocord, men dom är jäkligt svåra att hitta i fint skick, må gott, LO
Svar från pic-tor 2015-09-17 16:38
Det finns en fin Autocord Cds nu på eBay, men den är ganska dyr.
Dubbelolle 2015-09-17 17:09
Oj, det finns riktigt många idag, den finaste här verkar vara en som är "boxed" från USA, ser ut helt som ny, den är det pågående budgivning på, landar nog högt, inte ens dom som kostar runt 3000.- ser sådär riktigt fina ut, intressant! Hälsn, LO
Hans Rosling borde utnämnas till någon slags Världspresident:) Hela västvärlden äter alldeles för mycket, och det oavsett om vi redan är mätta eller ej. Ofta skall man äta, gärna varannan timma, men det behövs verkligen inte mycket varje gång då. Det är precis som med motionen. Vi jobbar 40+ timmar i veckan, sedan springer vi som jävla idioter 3 gånger i veckan i något skumt motionsspår, och tror att vi förlängt livet med en massa år. Nej gammal hederlig vardagsmotion är vad jag tror på.
Svar från pic-tor 2015-09-18 13:23
Roslings pedagogik och teknik gör statistiken levande och tydlig och alla förstår. Det är klart att vi äter när det finns fri tillgång på mat och godsaker. Det är ju gott och "dåliga" vanor är svåra att bli av med. Vardagsmotion är bra. Jag bor på tredje våningen och tar sällan hissen. När jag ska ned på stan går jag eller cyklar för det mesta.
Vi får väl börja ta till vara alla alger som finns i havet. Finns tydligen mycket nyttigt i dem, såg att till och med isbjörnen äter alger för att fylla magen då de inte får fatt i något godare.
Sedan är det nog inte så lätt att göra något åt klimatförändringarna, en del går visserligen med rening och bromsning av utsläpp, men de naturliga som alltid funnits de fortsätter ändå. Jorden roterar ju inte bara, den vobblar dessutom och då blir det förändringar i klimatet vad vi än gör. Istider har kommit och gått utan vår inverkan.
Svar från pic-tor 2015-09-18 13:34
Alger är bra och innehåller bl a Omega 3. Fast inte så mycket som i fisk förstås. Förändringar i klimatet går för fort för att isbjörnarna ska hinna anpassa sig säger experterna. Kanske är det så och alger är nog enbart en nödlösning för dem, ungefär som när vi blandade bark i mjölet. Jag har en etanolbil, som totalt sett har mindre klimatpåverkan än en motsvarande som går på bensin eller diesel. Kan man göra ett val som är bättre för klimatet försöker jag i de flesta fall göra det. Det är den enskildes val som är avgörande, men då måste det naturligtvis finnas vettiga alternativ att välja mellan.
Hörde också att fiskbestånden minskar, men har inte läst tillräckligt för att veta närmare. Är det bara matfisk eller har verkligen totalvolymen av fisk i havet minskat? Att haven blir mer och mer nedsmutsade är ju ovedersägligt och att det har effekter vi inte vill ha är också uppenbart.
Har jag förstått saken rätt vad gäller mat-tillgång i världen är den egentligen bättre än den nånsin varit, däremot väldigt ojämnt fördelad. Som vanligt är det krig och fattigdom som är de stora problemen, tillgången på mat är mer än tillräcklig för att föda jordens befolkning. Men kanske har jag förstått fel eller inte följt med det absolut senaste, det är väl något år sen jag läste om detta. Roligt med dina svartvita bilder, jättefina!/ Björn T
Svar från pic-tor 2015-09-19 21:57
Tack så mycket Björn. "Hälften av allt liv har försvunnit i haven" så stod det i DN. Det handlar alltså inte enbart om fiskar. Jag tycker i alla fall att det är oroande. Nu vill jag inte måla någon potentat på väggen men havens tillstånd tycker jag i alla fall signalerar något. Det har ju kommit liknande rapporter tidigare. Du har säkert rätt vad gäller tillgången på mat just nu, men vad händer om jordens temperatur fortsätter att stiga? Dessutom blir vi några miljarder till som också behöver mat. Jag har i alla fall dragit ned på portionernas storlek :).
Khalad 2015-09-20 00:19
Håller helt med dig om att det är oroande det som händer med haven och fiskbestånden, var inte meningen att gå i polemik på ngt sätt. Däremot är jag övertygad om att det är krig och fattigdom som är dom akuta problemen på jorden, dom primära problemen som sekundärt orsakar många andra problem. Jag gör ju också lite, jag menar med 5:2-metoden blir det bara två ägg och havregrynsgröt 2 dagar i veckan....:-)/ Björn T



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg